Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Már kínálják a szaloncukrot

Szeged - Ki ne szeretné, ha a karácsony legalább egy-két nappal tovább tartana. A legtöbben mégis kritikus szemmel nézik, hogy az üzletek a minél nagyobb bevétel reményében már november elején teletömik a polcokat az ünnepi kiegészítőkkel, szaloncukorral.

Bár a karácsony még messze van, 7 hét múlva lesz szenteste, az üzletek polcain már megjelentek az első angyalkás díszek, műfaágas égők és csillogó-papíros szaloncukrok. Az egyik szegedi hipermarket oldalán az óriásplakát még a nyár legkedveltebb úti célját hirdeti, de a mellette lévőn már Boldog Karácsonyt! kívánnak a vásárlóknak.

Karácsonyfadíszek – minden mennyiségben, a Corában. Fotó: Karnok Csaba

– Én örülök, hogy ilyen hamar elkezdődik a karácsony reklámozása, így már most kapható szaloncukor a boltokban – halljuk az egyik belvárosi üzletben Szegvári Cintiától, aki alig, hogy kifizeti szerzeményét, mohón nekiesik a zacskó tartalmának. – Zselés, marcipános, gesztenyés, nekem mindegy – folytatja teli szájjal. – Régen csak december közepétől lehetett kapni a boltokban, de mára változtattak az üzletpolitikán – sikerrel.

Nyugati szokás

A szegedi Cora Áruházban is már november elején berendezték a karácsonyi részleget. Juhász Ilona áruházi ügyeletestől kérdeztük, vajon meddig jöhet még előre az ünnepi készülődés időszaka az üzletekben: – Mint oly sok minden mást, a novemberi kiárusítást is Nyugatról vettük át. Magyarországon évről évre egyre előrébb hozzák a boltok a karácsonyi áruk kipakolását. November elejénél hamarabb azonban véleményem szerint nem kezdődhet a szaloncukorszezon.

Nézzenek csak körül, mindenki ott sündörög a mikuláscsokik, meg a karácsonyfadíszek környékén – hívja fel figyelmünket a fiatal lány.

– Amióta a piacon egyszer lejárt szavatosságú szaloncukrot vásároltam, mindig figyelmesen elolvasom a dátumot. Ez például 2008 decemberéig jó – mutatja felénk a zacskót egy idős asszony. Egy négyszáz grammos csomag, gyártótól függően öt-hatszáz forintba kerül. – A mikuláscsokikat is jó előre megveszem az unokáknak, de ott sem árt ügyelni a szavatosságra – figyelmeztet.

Miután leellenőrizzük a bolt összes csoki mikulását – és rendben találjuk –, nyugodt szívvel megyünk tovább a karácsonyfadíszekig. A néhány száz forintos szalma angyalkától a több ezer forintba kerülő üveggömbökig nagy a választék. Az előrelátók már a műfenyőt is megvehetik, a türelmetlenkedők pedig elkezdhetnek visszaszámolni karácsonyig, a már november elején kapható adventi naptár segítségével.

Olvasóink írták

  • 2. Mese 2007. november 05. 21:07
    „Nekem sem tetszik,hogy már ilyenkor a karácsonyt reklámozzák! Bőven elég lenne december elején elkezdeni,nem tetszik,hogy ebben is a "nyugat"-ot utánozzuk. Az még hagyján,hogy az idióta amerikai ünnepeket(Valentin nap,Halloween)átvesszük,bár ezektől is lúdbörzik a hátam,mindenki a pénzre hajt,mert csak az a fontos,a vásárló meg vegye meg az összes vacakot.
    Tegnap kaptuk meg a fent említett hipermarket katalógusait,köztük a karácsonyi ajándékokat is tartalmazó játékkatalógust. Had lássa a gyerek,miből lehet válogatni,nyúzza a szülőket,hátha hamarább megveszik nekik a szülők,stb...
    Részemről utálom ezt a pénzhajhász gondolkodásmódot,világot. Miért nem a húsvéti nyuszikat árulják már? Le vannak maradva! >_<”
  • 1. S.Grandpierre cecília 2007. november 05. 11:30
    „Túl koránmkezdik el árúsitani a szaloncukrot is. Elveszti az Ünnep csodáját ez. Persze az üzlet az üzlet, elven alapon ma müködik minden. Vasárnap zsúfoltak a boltok, plázák, szupermarketek. Még mindig olykor azt gondolom, talán van pénzük az embereknek? Pedig nagyon sokuknak nincs. Az Ünnepek varázsa már régen az üzlet és nem a szeretet, boldogság. Ehhez járulnak hozzá a multik. Nem kellene engedni! De hát? Ki figyel oda? Magyarországon mindig és minden eladó? Előre a medve bőbére?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: fa által takart lámpa

Szeged - Itt a piros, hol a piros? – kérdezhetnék egymástól a járókelők a Makkosházi… Tovább olvasom