Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mászókára esett egy fa Újszegeden

Szeged - Játszótéri mászókára esett rá egy nagyobb faág az újszegedi Vedres utcában – a játékon éppen nem volt gyerek. Kívülről nem látszott, hogy baja lenne a fának – feltehetően belül korhadt el. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt nagyobb baleset.
Recsegve-ropogva tört le és esett a mászókára egy faág csütörtökön, az esti órákban az újszegedi Vedres utca 18-20 szám mögötti játszótéren – tudtuk meg a környékbeliektől. Ahogy mesélték, szerencsére senki sem sérült meg: az utolsó gyerek körülbelül fél órával előtte mászott le a piros-kék színű játékról.

– Este fél hét-hét óra körül értünk haza, akkor láttuk, hogy letört egy faág. Megkérdeztük, mi történt: két anyuka és néhány gyerek mesélte el, hogy fél órával előtte még tele volt gyerekekkel a mászóka – magyarázta Rácz-Fodorné Kispál Rózsa, akinek mind a négy gyermeke szívesen játszik a téren.

A közeli Vörösmarty általános iskola ötödikes diákjai is erre a játszótérre járnak tanítás után. Egyikük a recsegésre lett figyelmes, majd gyorsan leugrott a mászókáról. Azt mesélte, hogy pár perccel később szakadt a játékra a fa ága.

Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt baleset. Fotó: Karnok Csaba
Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt baleset.
Fotó: Karnok Csaba

A letört faágat tegnap délelőtt szállították el a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A felette lévőt is levágták, mert az szerintük túlságosan ráhajolt a mászókára – így előzték meg az újabb balesetet. A kiérkező teherautóra a kft. munkatársai az ötödikes gyerekekkel együtt rakodták fel a feldarabolt faágakat.

Mászókára esett egy fa Újszegeden - KÉPGALÉRIA

– Képtelenség minden szegedi fát naponta ellenőrizni. Nem látunk bele a fa belsejébe, ezért nehéz a dolgunk – magyarázta Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kft. igazgatója. – A kollégáim folyamatosan ellenőrzik a fákat, de az utóbbi időben két tűz közé kerültünk: egyik oldalról a lakosok, másik oldalról a zöldek ostromolnak bennünket. Ha a szegediek bejelentik a szerintük veszélyes, száraz ágakat, a munkatársaim minden esetben ellenőrzik azokat.

Nem az első esett

Pár házszámmal arrébb, a Maróczy Géza téri játszótéren is letört egy faág néhány nappal korábban. A környékbeliek napokig kerülgették, mire tegnap délelőtt a környezetgazdálkodás munkatársai elszállították. Majdnem egy évvel ezelőtt, május közepén pedig arról írtunk, hogy egy szegedi taxisnak centiken múlt az élete, amikor az autójára rádőlt egy tölgyfa az újszegedi Székely soron.

Olvasóink írták

 • 6. ottoman 2009. április 20. 22:33
  „#5
  Kedves Joy! Ugyan mutass már nekem csak egy "zöldterroristát" Szegeden. Mert én nemhogy Szegeden, de az egész országban nem tudnék egyet se megnevezni. Szélsőséges torzításnak tartom a civil, vagy adott esetben "zöld" aktivistákat terroristáknak titulálni. Az általad ugyanis "zöldterroristázott" civilek mindeddig a törvényesség keretei között és a demokrácia eszközeivel élve igyekeztek az általuk képviselt értékeket, érdekeket képviselni. Én legalábbis nem tudok "terrorista" eszközökről. Kérlek világosíts fel, hogy tényszerűen mire is gondolsz.
  Továbbá az sem igaz, hogy "hótsemmit sem értenek". Vannak köztük is szakemberek, akik az általuk elsajátított tudásra (értsd végzettség) és tapasztalatra alapozva mondanak véleményt egy-egy ügyben. Vagyis torzításnak tartom a helyi "zöldeket" úgy beállítani, mintha azok semmihez sem értő, kekeckedő bugrisok lennének.
  Végezetül a faültetésről. Az odáig rendben is van, hogy a kivágott fák helyére újakat ültetnek, de milyen szempontok alapján? Ráadásul, azt a szemléletet is visszásnak tartom, ami úgy kezeli a fákat mint "kicserélhető fogaskerekeket". Az ilyen és hasonló jellegű technokrata szemlélet nem veszi figyelembe, hogy egy fa - azon túl, hogy élőlény - egy szerves egység, egy ökoszisztéma (legyen az bármilyen kicsi is) része. Vagyis akár egyetlen fa kivágásával is egy rendszer borulhat fel visszafordíthatatlanul - szélsőséges esetekben. Az ilyen fajta "holisztikus" szemlélet ugyan hol jelenik meg a környezetgazdálkodási kft. gyakorlatában?”
 • 5. joy 2009. április 20. 10:22
  „A zöldterroristák mindenért tépik magukat!
  Az ídén már több gyalázatos szereplésük is volt. Ilyen a Kiskörúti fák kivágásának ügye:
  Hogy tépték magukat a fagyilkossá elle, mert hótsemmit sem értenek a botanikához- fákhoz.
  Az elöregedett, javarészt elszáradt-beteg fákat vágtáki ki, és hazudozásaikkal szemben, meg lehet nézni, mindnek kivett tönkje helyére fiatal fát ültettek!
  Ugyan ez történik a Rókusi krt-Vértó területen is! Amit kivágnak a rendszés, villamosforduló-parkerdő kialakítása során, azok helyett fákat ültetnek.
  Hogy évek múlva...
  Mi a búbánatot gondolnak legkevésbbé sem tisztelt zöldterroristák, hogyan nőtt föl az a kiserdő? Mégcsak nem is előnevelt fákból lettl, hanem magról növekedett, tehát évekkel tovább tartott, míg azok fák lettek! Meg is látszik rajtuk, olyan kesze-kusza, nyiszledékekkel teli az egész terület.”
 • 4. ottoman 2009. április 20. 08:38
  „#2
  Rozator, nem arról van szó, hogy a környezetvédők minden fa kivágását elleneznék. Erről szó sincs. Azonban a szakszerűtlen és értelmetlen kivágásokat igen! Vagyis, ha egy fa valós veszélyt jelent a környéken lakók vagy tartózkodók életére, úgy annak szakszerű eltávolítását és pótlását véleményem szerint egyetlen környezetvédő sem ellenezné. A tapasztalat azonban sajnos azt mutatja, hogy a Környezetgazdálkodási Kft. az ilyen és hasonló eseteket a saját malmára hajtja, és általában látványos kivágásokba kezd rögtön az este után. És az esetek jó részében megkérdőjelezhető az intézkedések szükségessége és gyakran még a szakszerűsége is - a megfelelő pótlás elmaradásáról nem is beszélve...

  "Képtelenség minden szegedi fát naponta ellenőrizni. Nem látunk bele a fa belsejébe, ezért nehéz a dolgunk - magyarázta Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kft. igazgatója. - A kollégáim folyamatosan ellenőrzik a fákat, de az utóbbi időben két tűz közé kerültünk: egyik oldalról a lakosok, másik oldalról a zöldek ostromolnak bennünket."

  Már megbocsásson Szabó úr, de ki kérte, hogy minden nap ellenőrizzenek minden fát? Nyilvánvalóan szükséges lenne a fák időszakos, átfogó ellenőrzése azok életciklusának figyelembe vételével; de nem hiszem, hogy bárki is napi szintű ellenőrzésre gondolna - ez kérem csúsztatás.
  Az megint csak érdekes, hogy az igazgató úr szerint azért nehéz a dolguk, mert nem látnak bele a fa belsejébe. Elég szomorú, és a szakmai felkészültségüket tükrözné, ha akusztikai vizsgálatról még nem hallottak volna, amivel igenis bele lehet "látni" a fa belsejébe.
  Arra pedig igazán kíváncsi lennék, hogy miféle két tűzről van szó. Tudtommal ugyanis, a legutóbbi nyilatkozatot aláíró "zöldek" készek a Környezetgazdálkodási Kft-val való tárgyalásra, ám időpontot mind a mai napig nem kaptak Szabó úrtól...

  Na, ennyit arról, hogy mennyire szakszerű és kooperatív a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft...”
 • 3. Srác20 2009. április 18. 23:31
  „Én is ismerem a taxist személyesen...arra nem majdnem, hanem totál rádőlt a kocsijára a fa...”
 • 2. rozator 2009. április 18. 18:35
  „A környezetvédők erre mit lépnek? Nem szabad a korhadt fákat kivágni?”
 • 1. Gazficko 2009. április 18. 16:09
  „A taxist, akire majdnem rádőlt a fa, személyesen ismerem. Kárpótlást nem kapott a mai napig”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor orvosok fekszenek a betegágyon

Szeged - Laikussá válnak és időnként félnek az orvosok is, ha kényszerűségből a kollégáik keze közé… Tovább olvasom