Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Mátyás király zákányszéki rokona

Zákányszék - Mátyás királyig vezette vissza felmenőit a zákányszéki Fleisz Zoltán. Az idős férfi anyai felmenőit kutatta, így jutott el Hunyadi Mátyásig.
– A múlt század fordulóján anyai nagyapám öccse kezdte el a családfánkat kutatni, de sajnos közbejött két világháború – mesélte a zákányszéki Fleisz Zoltán. – A felmenőm halála után egy dobozban kaptam meg a hagyatékát. Ebben egy zárt borítékban találtam meg a családfámat és annak fordítását. Elkezdtem kutatni a többi adat nyomában. Több levéltárral vagyok kapcsolatban – magyarázta.

A Zákányszéken élő férfi kincset őriz, egy 1805-ös Bibliát, amelyben 1810 óta a családfájukat is feltüntetik. – Érdekessége, hogy kézzel vezetett családfámat is tartalmazza – mondta a közel 80 éves férfi. Az Erdélyből áttelepült Fleisz Zoltán anyja nemesi származású, a Csethe család sarja. Apja sváb vasutas volt.

Fleisz Zoltán családfája és a Csethe família nemesi származását igazoló kutyabőr fotója. Fotó: Karnok Csaba
Fleisz Zoltán családfája és a Csethe família nemesi származását igazoló kutyabőr fotója. Fotó: Karnok Csaba

– A Csethék családfáját korábban egészen 1650-ig visszavezettem, ekkor kaptak nemesi rangot II. Rákóczi György fejedelemtől – mutatta a nemesi kutyabőr fotóját és a latin irat magyar fordítását a zákányszéki nyugdíjas. További kitartó munkával aztán egészen Mátyásig sikerült visszakövetnie családfáját.

– A Szilágy vármegye monográfiájából származó adatok szerint Csethe Pál fia, Szilágyi Márton Szilágyi Erzsébet, Hunyadi Mátyás anyjának rokona volt – tette hozzá Fleisz Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Ukrajnát Rahóban

Baráti látogatást tett Király László deszki polgármester néhány napja a falu testvértelepülésén, az ukrajnai Rahóban. Tovább olvasom