Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Még Sokol rádiót is visznek szervizbe a kuncsaftok

Szeged - A javíttatás árától függ, hogy a laposabb pénztárcájú emberek szervizbe viszik-e elromlott porszívójukat vagy pár ezer forintot érő háztartási gépüket. A témával kapcsolatban nem lehet általánosságban beszélni: van, aki a Sokol rádióba is életet leheltet, míg más megunt LCD-tévéjét hajítja ki, csak úgy.
Saját háztartásomban az elektronikai fogyóeszközök listáját a hajszárító vezeti – egyik se bír ki két-három évnél többet, akár márkás, akár „no name" termékről van szó. Mindegyik a kukában végzi, mikor felmondja a szolgálatot, mert többe kerülne a javítás, mint az új.

Több a munka a szervizben, ha rosszabb az anyagi helyzet. Fotó: Karnok Csaba

Tünde, az amúgy takarékos háziasszony nemrégiben egy hibás nyolcéves, újkorában több mint tízezer forintot érő márkás porszívótól szabadult meg, mikor az felmondta a szolgálatot. Kérdésemre azt válaszolta, meg se fordult a fejében a javítás, mert inkább rátesz még pár ezer forintot a szervizárra – vagy ugyanannyiért „nónémet" vesz –, és akkor van egy új, korszerűbb háztartási gépe.

Szavatosság vagy jótállás

A szavatosság és a jótállás, más néven garancia két hasonló fogalom. A szavatossággal – amely minden termékre, még egy cipőre is érvényes – valójában már előre „szavatolják", hogy az rejtett, gyártási hiba miatt, meghatározott időn belül, ami lehet három év is, nem romlik el. A jótállás időtartama viszont legfeljebb egy év lehet: ha az áru három napon belül romlik el, a kereskedő kicseréli, ha egy éven belül megy tönkre, a szerviz ingyen megjavítja. A jótállást nem kötelező biztosítani.

Az eldobható eszközök világában élünk. Huszonöt évvel ezelőtt még a harisnyanadrágot is szemfelszedőhöz vittük, akkora volt árban a különbség a javítás és egy új lábravaló között. Ma részint a kisgépek, részint az elavult híradás-technikai eszközök végzik a kukákban. A háztartási cikkeknél az eldobható kategóriába a vízforraló és a vasaló került – mondta Dudás János, a Szuper Elszo 57 Kft. ügyvezetője –, a híradástechnikai eszközöknél az mp3-as lejátszó és a videorekorder.

A tévénél az 52 centiméteres képátmérő a lélektani határ. Jellemző az is, hogy a nagy méretű gépek esetében először a javítás jut az emberek eszébe.

A helyzet azonban ellentmondásos – tette hozzá a szakember. Noha a kétezer forintos vízmelegítővel valóban nem rohamozzák meg a szervizt – még akkor sem, ha csak érintkezési hibáról van szó –, de ezen összeghatáron felül véleménye szerint társadalmi látleletet lehetne készíteni, milyen vastag az emberek pénztárcája. Szinte leszakadnak a polcok, annyian hoznak háztartási gépet javítani, amióta rosszabb a családok anyagi helyzete. Még mindig jönnek elromlott Sokol rádióval, de keresik a fejet az ETA porszívóhoz is.

Kis értékű gépek. Megszűnt a kötelező jótállás a bútorokra, valamint a bruttó tízezer forint alatti műszaki cikkek mintegy felére is. Néhány gép kivétel az olcsó kategóriában, ilyen a porszívó, a vasaló, a telefon és a barkácsgép. Ha kis értékű a berendezés, és nincs hozzá jótállási füzet, akkor a blokkal reklamálhatunk. Ez utóbbival azonban csak a kereskedőhöz mehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a fogyasztóknak

Szeged - Szinte mindenki kap állami segítséget a januári gáz- vagy távfűtési számlájához, aki… Tovább olvasom