Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután, életének 67. évében elhunyt Szeged legnépszerűbb személyisége, Gregor József Kossuth-díjas operaénekes, a város díszpolgára, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.
Fotó: Miskolczi Róbert
Gregor József 1940. augusztus 8-án Rákosligeten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult, majd a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének énekkari tagjaként kezdte pályafutását. Vaszy Viktor hívására 1964. január 1-jén szerződött a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatához. Épp A varázsfuvola bemutatójára készült az együttes, az ifjú basszistára akkor még a második őrtálló szerepét bízták. Vaszy rögtön felismerte tehetségét, és fokozatosan terhelve sorra bízta rá az operairodalom legszebb, legnagyobb basszus szerepeit.

Gregor József oratóriumok szólistájaként már a hatvanas évek közepén országos hírnevet szerzett, Ferencsik János is állandóan vele akart dolgozni. 1969-ben hívták meg először az Operaházba, ahol Ramfisz és Fiesco szerepében mutatkozott be, majd állandó vendégénekes lett. Vaszy mindent megtett, hogy Szegeden tartsa, ami egyre nehezebb volt, hiszen a kritikusok már a hetvenes évek elején azt írták róla: ő a magyar énekesgárda egyik legnagyobb büszkesége, csodálatosan kiegyenlített hang, mély átélés és nagyszerű karakteralakítás jellemzi minden fellépését. Az utóbbi tizenöt-húsz évben érkezett igazán a csúcsra. A nyolcvanas évektől nemzetközi karrierje is kibontakozott. Közben 1989-től három éven át operaigazgatóként is dolgozott Szegeden. A nagy nyugat-európai és amerikai operaházak után az 1994–95-ös évadban három szerepre is meghívta a világ első dalszínházának tartott New York-i Metropolitan Opera.

Kivételes pályafutás volt Gregor József operaénekesé
Mindent elért, amit ezen a pályán lehet. 1974-ben Liszt-díjjal, 1979-ben érdemes, négy év múlva kiváló művész címmel is kitüntették. 1999-ben kapta meg a Kossuth-díjat. Az országos szavazás eredményeképpen az elsők között választották örökös taggá, s a magyar előadó-művészet halhatatlanjainak képzeletbeli társulatához szerződött, amikor megörökítették lábnyomát a pesti Broadway aszfaltján. Szegeden is a színház örökös tagja lett, Dömötör-életműdíjat kapott és a város díszpolgárává választotta a közgyűlés.

Alakításai közül nehéz kiemelni néhányat. Nagyszerű, méltóságteljes Sarastróként éppúgy szerette a közönség, mint Borisz Godunov, Mefisztó, Pomádé király szerepében. Vérbeli mókamesterként, buffó basszusként utolérhetetlennek tartották, számtalanszor megnevettette a publikumot mint Dulcamara, Don Pasquale, Ozmin vagy Falstaff. Ezekkel a szerepekkel hódította meg a világot is. Több száz lemez-, rádió- és tévéfelvétel őrzi a művészetét.

A város saját halottjának tekinti

„Óriási veszteség érte a magyar kultúrát és Szeged városát Gregor József operaénekes halálával" – közölte tegnap Botka László polgármester. A művészt, Szeged díszpolgárát a város saját halottjának tekinti, a polgármester elrendelte a gyászlobogó kitűzését a városházára. A hivatal épülete elé ma és vasárnap délelőtt 10 és este 18 óra között kihelyezik a művész mellszobrát, ahol a szegediek elhelyezhetik az emlékezés virágait.
Gregor József temetése Szegeden lesz, az időpontról később döntenek.

2004 augusztusában szokásos születésnapi koncertjén, a városháza Muzsikáló Udvarán gyengének érezte magát. Az orvosi vizsgálatok után kiderült: komoly műtétre van szükség. Szegedi énekes kollégájának testvére operálta a székesfehérvári kórházban. A Hegedűs a háztetőn októberre tervezett szegedi premierjét a következő májusra kellett halasztani, de a műtét után három hónappal már olyan jól volt, hogy felléphetett az Operaházban. Úgy tűnt, teljesen felépült. Többet vállalt, mint bármikor korábban. Óriási sikert aratott Szegeden Tevje szerepében, a musical előadásaira az ország minden részéből különbuszokat indítottak, rengetegen szerették volna látni. A produkció az utóbbi évek legnagyobb szegedi sikere lett. Tavaly nyáron a szabadtérin új szerepben is be mutatkozott: Leopold Mária nagyherceget alakította a Csárdáskirálynőben. Idén júliusban újra ebben az operettben játszott a Dóm téren.

Szeptember elején lapunkban jelentette be, hogy befejezi énekesi pályafutását. Minden előadását lemondta, nem vállalt több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül múlt vasárnap a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült egy Süli-kép

Süli András a magyar naiv festészet egyik legnagyobb alakja – Algyő nevezetes szülötte és… Tovább olvasom