Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Megy a kukába a zöldhulladék

Törvényi változás miatt már nem számít jól hasznosíthatónak a zöldhulladék, mert nem lehet géppel kibontani a nejlonzsákból. Mehet a kukába. A környezettudatos állampolgárok a hulladékudvarokat használhatják vagy komposztálhatnak.
Lesz válogatógép és komposztáló láda

A változás 4350 háztartást érintett, elsősorban Újszegeden, ahol utolsóként szokásjogból maradt a fehér zsákos zöldhulladékgyűjtés. A szolgáltató többek között új hulladékudvarok kialakítására, lakossági komposztáló ládák beszerzésére és egy hulladék-válogatómű építésére 6 milliárdos projektet indítana uniós támogatással, de a tavalyi beadványukat forráshiány miatt elutasították. Új pályázat januárban várható. Az eddig tervezett újszegedi és szőregi hulladékudvarok több helyszíne egytől egyig elbukott a közvetlen szomszédság ellenállásán. Viszont 8 szegedi és 32 kistelepülési hulladékudvar panaszmentesen, közmegelégedésre szolgálja a lakosságot 10 éve.

– A leghasznosabb hulladékot kezeli mostohán a környezetgazdálkodás. Levelet írtak pár hónapja, hogy a zöldhulladékot nem viszik el, csak a sárga zsákot, amibe a műanyagot tesszük. Régen létezett külön zsák a zöldnek. Mivel szívesen gyűjteném ezután is külön a falevelet és a nyesedéket, a legközelebbi újszentiváni vagy Vértói úti hulladékudvarba vihetem, ha bírom. Megoldom kocsival, mert úgy gondolom, a zöldet komposztálni lehet és fontos a növények tápanyag-utánpótlásában. De mit csinál, aki nem vezet, vagy a dolgozó, aki hétvégén vág füvet? Sokallom, hogy a kuka mellé kitett emblémás zsákért 635 forintot fizettetnek, holott egy ilyen zsák 35 forintért kapható a boltban – panaszolta az újszegedi Dudás László.

A nyugdíjas kertészmérnök a sorházuk előtti krisztustövist szokta nyesni, és az udvari két fenyő tűleveleit zsákolja be. Kiszámolta, 8 zsák telik meg évente, ami közel 5 ezer forint. Ért a komposztáláshoz, fás szárú növényeket nem lehet, és elég helyük sincs hozzá. Most kitett kétzsáknyi zöldet a kukája mellé abban a reményben, hátha felveszi a kukásautó.
Czékmánné Mária egyáltalán nem ért egyet a pluszköltséggel, mert hátrányos megkülönböztetésnek tartja a magánházban élőkkel szemben. Náluk ősszel 18 zsáknyi falevél gyűlik össze, ami 11 ezer 430 forint újabb kiadás. Tombácz Józsefnek pótszámlázta a szolgáltató a többletszemetet, pedig csak környezettudatosan akart eljárni. A 110 literes kukáját 30 liter szeméttel szokta kitenni, legutóbb a tetejére rakta zsákban a levágott füvet, hogy könnyebb legyen feldolgozni.

Törvényi változás miatt már nem számít jól hasznosíthatónak a zöldhulladék, mert nem lehet géppel kibontani a nejlonzsákból.
Törvényi változás miatt már nem számít jól hasznosíthatónak a zöldhulladék, mert nem lehet géppel kibontani a nejlonzsákból.A szelektív hulladék gyűjtésére vonatkozó kormányrendelet januártól érvényes. A korábbi jogszabályhoz képest felhígult, mert nem ad lehetőséget zöldhulladék begyűjtésére, ha nincs kialakult gyűjtőrendszere. Márpedig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nél nincs megfelelő feldolgozórendszere a zöldhulladéknak. Tájékoztatójuk szerint ennek az az oka, hogy a lakosságtól zsákban átvett levél, nyesedék komposztálásra alkalmatlan. Egyrészt amiatt, hogy nemcsak zöldhulladék, hanem kő, műanyag és más egyéb is kerül bele. Másrészt a göngyölegből nem lehet géppel kicsomagolni. Így a zsákos zöldhulladékból nem szelektív hulladék lesz, hanem vegyes, ami azt jelenti, hogy ugyanoda, a Sándorfalvi úti hulladéklerakóra viszik. Magyarán: nem érdemes külön zsákba gyűjteni a zöldhulladékot, mehet a kukába is.

A törvény 2015-től csak a csomagolóanyagot tekinti jól hasznosítható szelektív hulladéknak, amire a szállítás háztól biztosítható, és szintén idéntől kötelező külön gyűjteni. Ennek a feltételnek Szeged kötelezés nélkül is az országban elsők közt 10 éve eleget tesz, és a szolgáltató jelentős energiát szán a szelektív gyűjtőszigetek és hulladékudvarok működtetésére.

Ha az ingyenes hulladékudvarok használatát a lakosság nem tartja megoldhatónak, 100 literes emblémás zsákot vásárolhat egyheti ürítés díjáért. Ez tartalmazza a szállítás és az elhelyezés költségét – teszi hozzá a környezetgazdálkodás tájékoztatója. A szolgáltatás egyre népszerűbb, az ügyfelek idén háromszor annyi zsákot vásároltak, mint a tavalyi év első félévében. Mivel a társasházi övezet saját kert híján nem termel zöldhulladékot, nem igazságos az ott lakókkal megtéríttetni a háztáji zöldhulladék költségét, melynek sorsa ráadásul ugyanaz, mint a vegyes háztartási hulladéké. A szolgáltatási díj jelenleg a 2009-es tarifák közelében van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Péter felszólította a városvezetést, hogy rendezze a távhőszámlát

Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő szerint ha nem rendezi gyorsan a város és az IKV… Tovább olvasom