Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Miséjével és nyitányával is emlékeznek Fricsayra

Szeged - Gyüdi Sándor vezényletével csütörtök és péntek este 7 órától ünnepi koncerttel emlékeznek a 100 éve született, Szegedről indult világhírű karmesterre, Fricsay Ferencre, aki 1934 és 1944 között a város zenei életének meghatározó alakja volt.
– Az augusztus 9-i 100. születésnaphoz csoportosuló emlékező események után most a szezonon belül is hangversenyeket dedikálunk Fricsay Ferenc emlékének. Nemzeti ünnepünkön, október 23-án 2002 óta hagyományosan oratóriumkoncertet adunk a dómban; most – összekötve ezt a centenáriummal – Fricsay Ferenc C-dúr miséjét mutatjuk be este 7 órától a székesegyházban – mondja az ingyenes ünnepi hangversenyen a Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust dirigáló Gyüdi Sándor színigazgató.

Az elhangzó C-dúr mise hangszerelését Molnár László karmester-zeneszerző egészítette ki fúvós szólamokkal. A szólisták: Somogyvári Tímea Zita (szoprán), Laczák Boglárka (mezzoszoprán), Szerekován János (tenor) és Altorjay Tamás (basszus).

Fricsay Ferenc 1953-ban. fotó: DM
Fricsay Ferenc 1953-ban. fotó: DM

Másnap, péntek este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban rendeznek emlékkoncertet. – Fontosnak tartottuk, hogy Fricsay Ferenc egykori együttese működésének fő színterén is adjon egy szimfonikus estet. A hangverseny műsora is erősen kapcsolódik Fricsay személyéhez: Mozart C-dúr „Jupiter" szimfóniáját és Bartók Béla Táncszvitjét is játsszuk. Mindkét zeneszerző Fricsay karmesteri működésének középpontjában állt, könyvet is írt Mozart és Bartók címmel. Kodály Zoltán Fölszállott a páva variációit is játsszuk – Kodályhoz is erős kötődése volt Fricsaynak: nála szerezte zeneszerzői diplomáját a Zeneakadémián, később pedig, amikor már befutott karmesterré vált Nyugat-Európában, több művét is műsorra tűzte.

1961-ben pedig Luzernben ő vezényelte Kodály Szimfóniájának ősbemutatóját. Az emlékkoncertet Fricsay saját művével, a Drámai nyitánnyal kezdjük, amely legjobb tudomásom szerint nem szólalt még meg eddig. Erre az alkalomra készíttettünk belőle kottát, szólamanyagot. A koncert előtt, 18 órától a földszinti előcsarnokban felavatjuk azt az emléktáblát, amely Fricsay Ferenc 1934 és 1944 között Szegeden eltöltött évtizedére emlékezik.

Ezen a táblán szerepel egy plakett – Tóth Sándor szobrászművész alkotása –, amely azonos azzal, amit szeptember 28-án a Tátra téri Szent Gellért-templomnak a bronzkapuján is elhelyeztek. Megnyílik és november végéig látható a nagyszínházban egy emlékkiállítás is, amely a nyári, Somogyi-könyvtár által rendezett tárlat kibővített változata – sorolja a programokat Gyüdi Sándor, az emlékkoncertek dirigense, aki azt is hangsúlyozza: a teátrum bérletesei és a Filharmónia-bérlettel rendelkezők kedvezményes, 600 forintos áron vásárolhatnak jegyeket a pénteki emlékkoncertre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt, mert rosszkor volt rossz helyen

A szegedi huszárlaktanya Huszár utcai épületébe ma a legtöbben személyi okmányaik megújítása miatt térnek be. Tovább olvasom