Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Misézik vagy vezet?

Szeged - A katolikus püspökök arra kérik a szakminisztert, hogy a rendőrök ne büntessék a misebort fogyasztó papokat. Kiss-Rigó László szerint vasárnaponként egy-egy pap két-három helyen is misézik. A rendőrség pedig úgy nyilatkozik: ők jogalkalmazók, és a hatályos jogszabályokat tartatják be az állampolgárokkal.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult, hogy a papok esetében a misebor fogyasztását a rendőrök ne büntessék. A katolikus papok mindennap miséznek, amelyhez szervesen hozzátartozik a misebor fogyasztása. Ennek szankcionálása a katolikus egyházat súlyos helyzetbe hozhatja, ugyanis a január 20-án életbe lépett rendelkezés szerint a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány bevonásával jár.

A püspökök azt kérik a szakminisztertől, hogy tekintsen el ettől a szankciótól, mert a paphiány miatt plébánosaik több településen is tartanak miséket.
– Vasárnaponként szinte minden pap két vagy három helyen misézik – nyilatkozta lapunknak Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi megyés püspök elmondása szerint a miséken csak minimális – egy-két kortynyi – bort fogyasztanak, aminek semmilyen élettani hatása nincs. A püspök szerint ők nem valamiféle kiváltságot szeretnének elérni.

Kondé Lajos misézik a szegedi dómban. A törvény mindenkire egyformán vonatkozik. Fotó: Schmidt Andrea

– A rendőrség jogalkalmazó, és a hatályos jogszabályokat tartatja be az állampolgárokkal – mondta el Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a közlekedési rendőrök nem tehetnek különbséget autós és autós között. Amennyiben elszíneződik az alkoholszonda, a rendőr elveszi a jogosítványt, és eljárást indít a sofőr ellen. A szóvivő megemlítette, hogy például a borászok, borkóstolók munkájukból kifolyólag szintén alkoholt fogyasztanak. A jogszabályok alól azonban ők sem kivételek, hanem – sofőrrel vagy egyéb módon – meg kell oldaniuk az utazásukat.

Csak a bor jó

A katolikus egyház szertartásain nem lehet mást használni az áldozáshoz, mint szőlőből, hagyományos eljárással készült – így alkoholtartalommal rendelkező – bort, sem szőlőlé, sem más ital nem megfelelő – tudtuk meg Kiss-Rigó László megyés püspöktől, aki még elmondta: ezen a hagyományon biztos, hogy nem változtatnak.

– Sofőröket nem tudunk a plébánosok mellé adni – vágott vissza Kiss-Rigó László, aki szerint mindez nagy költséget jelentene az egyháznak. A katolikus egyház jelenlegi elképzelése szerint a püspökök igazolványt adnak majd az egyházmegyéjükben tevékenykedő papoknak, amivel bizonyítani tudják, hogy munkaköri kötelességükből fakadóan ittak alkoholt.

– Szerintem ez nem kérdés, annyira csekély az a mennyiség, amit a misén el kell fogyasztanunk, amit nem hiszem, hogy kimutatna a szonda, így ez a jogszabály-módosítás nem jelenthet gondot a hivatásunkra nézve – fogalmazott kérdésünkre Katona Pál. A földeáki esperesplébános faluján kívül Maroslelén és Óföldeákon is szolgál, így minden vasárnap három misén vesz részt, a helyszínek között autóval utazik. Ilyenkor azonban a lehető legkevesebbre csökkenti az elfogyasztott misebor mennyiségét – egyébként elmondta: sosem hallott róla, hogy bármelyik kollégájával szemben ilyen okból eljárást indítottak volna.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Trisha 2008. január 30. 09:15
  „kruppa29 2008.01.28 23:21

  "... kéréssel fordul egy miniszterhez: engedje, hogy gyakorolja a vallásszabadság jogát és a hitét!..."

  Ezt te komolyan gondolod???
  Gyakorolja a hitét... de ne vezethessen, ha alkoholt fogyasztott!
  A hit gyakorlása nem merül ki a misebor ivászatban. Része, talán. Bár megkérdőjelezem, hogy Isten elvárja ezt bárkitől is, hogy ittasan vezesen.
  Vicc az egész felvetés...”
 • 39. imre 2008. január 29. 10:55
  „Az ESTE műsorában arról is szó volt, hogy a területen a rendőröknél lévő szondák, eszközök nem hitelesek, a Mérésügyi hivatal nem hitelesítette azokat. Egyedül - mint mutatták - benn, a kapitányságokon van az egyetlen, e hivatal által hitelesített berendezés. A műsorban szereplő ügyvéd azt mondta, hogy aki biztos a dolgában bármilyen okból, indokból (lásd alábbi hozzászólásomat), az ne írja alá a jegyzőkönyvet, amit az út mellett az orra elé tesznek, amiben elismeri bűnösségét, befolyásoltságát.”
 • 38. szkeptikus 2008. január 29. 10:04
  „Úgy látom a bárányok hallgatnak!
  Ha már képtelenek vagyunk megvédeni magunkat, legalább lerágjuk egymás csontjairól a maradékot, ebben legalább hasonlítunk egymásra. A történelem közben ismétli önmagát és mi ismét ugyanannak a gödörnek a mélyéről rikoltozunk, amely tökéletesen hangszigetelt!
  ...(Majd imádkozom értetek is)”
 • 37. imre 2008. január 29. 08:51
  „A magyar királyi tévé tegnap esti ESTE műsora foglalkozott a témával, amelyben kiderült, hogy számtalan étel, gyógyszer, életfolyamat és még mi minden más okoz alkoholhatás jellegű légzési állapotot. Maguk a megszólaló szakértők is egyértelművé tették, hogy nem létezhet zéró állapot. Akkor pedig minek ez az egész? Csak hogy megint eminensek legyünk valamiben?”
 • 36. szkeptikus 2008. január 29. 08:37
  „Báránykáim már megint becseleztek titeket!
  Pásztoraitok kérdik: -be akartok feküdni a fortyogó bográcsba?
  Ti pedig egybehangzóan bégettek: -beeeeeeeeeeeeeeeeeeee...!
  (Ui.:pásztoraitok ma nem csuhában járnak a templomokba, hanem páncélozott járműveken a parlamentbe. Nekik van elég pénzük sofőrőkre, gorillákra no meg márkás piákra is!)”
 • 35. prrr 2008. január 29. 08:24
  „Mi ez a hirteeln nagy egyenlőség? A papokkal kapcsolatban eddig többnyire csalk negatívan, elmarasztalóan vagy ledegradálóan nyilatkozott a társaadalom. Most hirtelen mindenki segítségükre siet, hogy nehogy valami bajuk legyen, nehogy ittasan üljenek volán mögé! MERT EZ A TÖRVÉNY! A gond az, hogy ez egy olyan törvény, amelynek nincs lelke. Ezek a lélek nélküli (átgondolatlan) törvények ártanak a legtöbbet és nem a miséző pap.”
 • 34. ukuku 2008. január 29. 01:29
  „Szerintem nem kell feltétlenül a miséző papnak vezetnie, biztos van olyan is, aki nem iszik a mise alatt és van jogsija, vezessen ő, és így megoldódik a kérdés. Így be tudják tartani a szabályokat és mindenki jól jár.”
 • 33. smalltown 2008. január 29. 00:15
  „kruppa,

  Igazat adok fachwirtnek - az egyhaz tenyleg jelen van a politikaban is - ott is, ahol nem lenne helye, de most nem ez a tema. Ugyan, ne tulozz mar, senki nem a vallasszabadsagot vitatja el toluk, csupan ahogy senki, ugy ok sem vezethetnek alkohol fogyasztas utan! Teljesen mindegy, hogy ki okoz balesetet, pap, hivo, nem hivo, az utakon egyforman vagyunk veszelyezok es veszelyezettek. Nem tudom , hogy milyen jogon kerdojelezed te meg mas hitet, csak azert, mert jozanabbul gondolkodik, mint te?
  Ha zero tolerencia van, akkor vonatkozzon mindenkire, kivetel nelkul !”
 • 32. kruppa29 2008. január 28. 23:21
  „Kedves fachwirt28!

  Azt írtad, hogy az egyház bele avatkozik a politikába? Milyen politikába avatkozik bele? Abba, hogy kéréssel fordul egy miniszterhez: engedje, hogy gyakorolja a vallásszabadság jogát és a hitét! Miért emeled fel a politikát a hit szintjére? Miért mosod össze a kettőt?
  Ez a média által felfújt téma nem is a lelkipásztorokat, hanem egyenesen hitünk egyik legmélyebb pontját érinti: a szentmisét. Ha te tényleg vallásos lennél (ahogyan ezt megfogalmaztad), akkor nem mondhatnál olyan kijelentesét, miszerint:" ha elmarad egy mise, nem lesz vége a világnak!" Te tudod milyen öröm és mit jelent akár egy kisebb (vidéki) közösség számára a heti egy alkalommal bemutatott szentmise?Talán fogalmad sincs!
  Én személy szerint úgy látom, hogy a politika avatkozik bele a hitbe! Szerintem a lelkipásztoroknak eszükbe ne jusson a meggondolatlan és eszeveszett törvény miatt szentmisét elmulasztani.”
 • 31. Tuska Árpád 2008. január 28. 22:38
  „Elég nagy feneket kerítünk ennek az értelmetlen törvénynek!
  A borral készült pörköltet büntetlenül lehet fogyasztani, de vannak olyan gyógyszerek amiket a szonda kimutat.
  Egy kicsit el kellene ezen gondolkodni!
  A papok meg már régóta használják a misézéshez a bort.
  Biztos, hogy ezt a decit kellene tiltani?”
 • 30. CsImre 2008. január 28. 22:14
  „Kedves Dóm-tér!
  Ha én fröcskölök össze vissza, akkor tényleg boldog vagyok! :-)))
  Érved amúgy nem volt, csak azt, hogy lelki-szegények vagyunk. A magam részéről válalom is :))”
 • 29. zéró zénó 2008. január 28. 21:10
  „zéró tolerancia:
  a kormány _azonnal_ monnnyon le!”
 • 28. Vino 2008. január 28. 20:49
  „Most akkor mi van? 1 deci bort sem lehet inni:???

  IN VINO VERITAS!!”
 • 27. a papok védelmében 2008. január 28. 20:21
  „A pap ne vezessen mise és borivás után. Az istentisztelethez tartozik a bor és nem szörp, v. tea!
  De pl. a kántor nem kell igyon, ő vezethet, hiszen a másik faluban tartandó istentiszteletre valószínűleg ő is az atyával tart.
  Biztosan megoldható a sofőrkérdés valahogyan..
  De tényleg , hallott már valaha valaki pap okozta balesetről? Mert én nem...De hát a törvény az törvény...
  Valószinűnek tartom a rendőrök örülnének, ha annyi részeg vezetne az utakon, mint ahány ittas papról hallottunk már...( mert én még soha nem hallottam...)”
 • 26. Dóm-tér 2008. január 28. 20:19
  „Kabai: én napi 10 órát dolgozom, sajnos utána néha beleolvasok a sületlen beírásokba. Rátok kár az időmet pazarolni, de röhögni is kell néha.”
 • 25. Kabai 2008. január 28. 20:12
  „Dóm-tér! Te állandóan a neten csüngsz?”
 • 24. Dóm-tér 2008. január 28. 19:42
  „Csimre és Kabai
  Boldogok a LELKI SZEGÉNYEK !
  Menjetek dolgozni, ne a neten csüngjetek folyton. Fröcsköltök össze-vissza.”
 • 23. fachwirt28 2008. január 28. 19:34
  „Hallo,
  csak azert szolok hozza, mert nem ertem az egeszet. Sajnos az ivaszat miatt sok az ittas vezetö, ezert van a 0 tolarencia. Ami azt jelenti, hogy nincs alkoholfogyasztas ha vezetsz - törvenyesen. En vallasos ember vagyok, de miota all az egyhaz a törveny felett? Egy nyugati allamban elek, nalunk is van egyhaz, de szerintem Magyarorzsgaon a katolikus egyhaz nagyon beleavaatkozik a napi politikaba, semmi közük nincsen hozza!Törveny az törveny- eleg baj, hogy az embereknem tudnak ital nelkül elni! A papok meg ha ittak, ne vezessenek, es ha egy mise elmarad valahol, nem lessz vega a vilagnak, megy az elet tovabb - nem azon mulik a boldogulas!”
 • 22. Kabai 2008. január 28. 19:12
  „Ide a (mise)bort!”
 • 21. Agnes 2008. január 28. 18:25
  „Ismetlem: borzalom, amit itt nehanyan irnak!
  Ilyen agyament, agymosott primitiv gondolkodasu emberek (?) miatt tartunk itt, ahol tartunk.

  Boldogok a lelki szegenyek!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinamizálni kell a gazdaságot!

Szeged - Nincs könnyű helyzetben a térség gazdasága. Megkésett az ipari szerkezetváltás, nem… Tovább olvasom