Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Mitől magyar a magyar zene?

Szeged - Magyar zenének számít-e egy hazai dj által készített mix, magyar-e a RotFront, amelynek tagjai Németországban élnek, de vokálozik benne Gryllus Dorka? És az angolul éneklő Twist?
Teljesíti-e az öt évnél nem régebbi kitételt, ha egy 10 éves dalt újra feldolgoz egy zenekar, illetve teljesíti-e ugyanezt, ha egy 10 éves dalt remixel egy dj? – ezeket a kérdéseket tettük fel a Nemzeti Magyar Hírközlési Hatóságnak (NMHH) annak kapcsán, hogy a módosított médiatörvény szerint a rádióknak éves szinten a zenére fordított műsoridő 35 százalékában magyar zenét kell sugározniuk, és ennek 25 százalékban – szintén az éves periódust figyelembe véve – öt évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy öt évnél nem régebben készült hangfelvételből kell állnia.

The Twist - magyar zene

A médiatörvény szerinti kritériumok egy része szélesre tárja a magyar zenemű kategóriát, mert elég a teljesítéshez az is, ha legalább az egyik szerző vagy közreműködő magyar. Másrészt szubjektívvá teszi az értelmezést az olyan nehezen körülhatárolható fogalmakkal, mint a Magyarországhoz kapcsolható kultúra: megfelel a kritériumnak ugyanis az „olyan instrumentális zenei műsorszám, amely - elsősorban szerzője révén - a magyar, vagy a Magyar Köztársaság által elismert valamely nemzeti vagy etnikai kisebbség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájának részét képezi."

Az Őszibaracknak csak a neve magyar, a zenekar egyébként lengyel

Magyar akkor is, ha az itthon elismert nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén készült, és témája az adott kisebbség magyarországi életével, kultúrájával van összefüggésben, illetve akkor is, ha magyarul adják elő, vagy a nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén – utóbbi esetben csak akkor, ha ez is az adott kisebbség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájával összefügg.

A médiatörvény szerint egy alkotás akkor is magyar, ha eredetileg magyarul írták, vagy ha több nyelven készült ugyan, de a magyar része hosszabb, mint a többi. Belefér még a kategóriába az is, melynek alapjául magyar irodalmi mű, zenemű szolgált.

RotFront - itt éppen magyarul

Az NMHH álláspontja szerint – írta Sásdiné Richter Rita PR és kommunikációs munkatárs – ha az átdolgozás révén új, önállószerzői jogi védelem tárgyát képező mű jön létre, akkor az így átdolgozott zeneszámok megfelelnek az öt évnél nem régebbi magyar mű kategóriájának amennyiben teljesítik a magyar zenei művekre vonatkozó törvényi feltételeket is. A szerzői jogról szóló törvény szerint – folytatódik az e-mail – a szerző kizárólagos joga, hogy a művét átdolgozza, illetve hogy erre másnak engedélyt adjon.

Yonderboi - még jó, hogy ő is magyar

– Szerintem nem is létezik olyan rádió, ami diszkriminálná a hazai zenéket, különösen, hogy a közönség körében is általában magyar dalok válnak a legnépszerűbbé – mondta Medvegy Gábor, a szegedi közösségi rádió, a Rádió Mi munkatársa – Ha oda akarunk figyelni arra, hogy ne váljon egy-egy előadó vagy dal gyorsan elkoptatottá, unalmassá, nyilván nem lehet orrba-szájba ismételni, tehát több felvételből kellene válogatni, hogy meglegyen az előírt arány. A magyar zenei felhozatal viszont nyilvánvalóan töredéke a nemzetközinek, és azt is figyelembe kell venni, hogy a dalok illeszkedjenek a rádió stílusához, és megüssék a hallgatók által elvárt minőségi szintet. Amit eddig a magyar zenéből elfogadhatónak találtunk, azt eddig is nagyon szívesen játszottuk, nagyon nehéz tehát növelni ezt az arányt.

Az is hozzátartozik viszont, hogy nem jut el hozzánk – és valószínűleg más rádiókhoz sem – minden felvétel, de ennek a megoldására nem is látunk törekvést. Pedig Franciaországban például ezt sikerült megoldani: francia zenészek és kiadók létrehoztak egy szervezetet, a Francophone Diffusion-t, ez többek közt működtet egy internetes rendszert is, amihez a csatlakozó rádiók hozzáférhetnek, és folyamatosan letölthetik a legfrissebb, legkülönfélébb stílusú francia felvételeket. Nálunk csak néhanapján jut eszébe egy-egy kiadónak vagy előadónak, hogy dalokat küldjön, pedig nem hiszem, hogy különösebb erőfeszítést igényelne egy ilyen rendszer meghonosítása.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. maflaromeo81 2011. július 16. 01:29
  „Pfff,hazai?Talán Dj Szatmári,vagy a Kárpátia.”
 • 24. Mignon 2011. július 15. 22:08
  „Never is over...!
  (ugye Zsuzsi...?)”
 • 23. Mignon 2011. július 15. 20:23
  „Persze, Magay Klementina sem hagyta ki ezt a szamot,
  hiszen akkoriban nagy siker volt...

  :)”
 • 22. Mignon 2011. július 15. 19:53
  „Mary Zsuzsi Szegeden, a Merey u.-ban a "Bubos" mögött lakott lanykoraban.
  Szemelyesen ismerem...

  Az "Almat eszem ropog a fogam alatt,
  Nem jöttel el,
  Neked csak a csutka maradt..." szövegü gyönyörü magyar szamot Kovacs Kati enekelte eredetileg.

  Most, lefekhetsz kisbabam...!

  :)”
 • 21. Queenmargareth 2011. július 15. 19:28
  „Mignon. Almát eszem:Mary Zsuzsi, de én csak egy magyar vagyok.”
 • 20. Mignon 2011. július 15. 18:58
  „Ezutan egy magyar radioallomas zenei programmja igy fog kinezni:

  -Van Halen szam,
  -Led Zeppelin szam, majd

  ...Liszt: "Ungarische Rhapsodie" Nr. 2, Cis-moll

  Tovabb:

  -Rolling Stones szam,
  -Aerosmith szam, majd

  ...Kovacs Kati: "Almat eszem, ropog a fogam alatt" c. szama....

  :))))”
 • 19. Mignon 2011. július 15. 18:03
  „Nem is tudtam, hogy az adossagok mellett a külföldi zeneszekkel is harcban allunk.”
 • 18. W666W 2011. július 15. 17:50
  „Az Igazi magyar zenéket koncerteken lehet hallani..Amikor a kereskedelmi adóknál pl szankcionálnak valakit azért mert pl ÉJJEL lenyomat egy Slayert vagy egy Moby Dicket addig miröl is beszélünk ?? a Petöfi az EGYETLEN országosan fogható olyan adó ahol nagy ívben köpnek az "elvárásokra" péntek esténként olyan metal müsort nyomatnak hogy ihaj....

  persze ebböl akarják támogatni a magyar zenekarokat röhögnöm kell..Akkor mi is van az Artisjus pénzekkel kéremszépen Azokat mikor is lopták el ?? Mert elméletileg az Artisjus pénzek is a magyar zenekarokhoz kerölnek ha jól tudom..egyszerü a dolog nem rádiókban kell érvényesülni hanem a SZINPADON KONCERTEN....

  Persze VHK-t sosem játszanak mégis hatalmas siker az ujjáalakulásuk és koncertjeik és akkor a Kárpátia Magozott cseresznye és tsairól nem is beszélve...

  na mindegy a magyar média úgy rohadt ahogy van még szerencs hogy a kormányban természetesen mindenhez értenek tehát ehhez is meg is született a verdikt ahogy az kell”
 • 17. SWIFTMAN 2011. július 15. 16:38
  „Még mindig a RAUTEMUSIK.FM a legjobb. Ott nincs magyar zene:)”
 • 16. Queenmargareth 2011. július 15. 16:34
  „normális magyar zenét a Petőfin adnak többet. Ott legalább Quimby is van Péterfi Bori stb.”
 • 15. bakosandras 2011. július 15. 16:31
  „7. alfoldi "Ennek ugyanis a magyar zene eltüntetése a feladata, ezért nyomtják ezt a szemetet."

  Egyik zene eltünteti a másik zenét?

  Ilyet utoljára akkor tapasztaltam, amikor a Beatles-kazettámra rámásoltam három Santana-számot.”
 • 14. Queenmargareth 2011. július 15. 15:55
  „Magyarul nagyon szép dalokat lehet szerezni, pont azért mert nagyon színes:az, hogy szeretlek sokféle módon lehet mondani szépen, de gondolom ez sem tetszik majd a DM-nek.”
 • 13. mgabor 2011. július 15. 15:45
  „1.: mi? nincs is ilyen rádió, valami kamu lehet
  :)”
 • 12. Mignon 2011. július 15. 14:38
  „Buta kerdes az, hogy "mitöl magyar a magyar zene".
  Peldaul:

  Ludwig van Beethoven.

  -Opus 117 "König Stephan" (1811) Istvan kiraly, vagy
  -Opus 75 "Mignon" (1807)

  ezek mind magyar zenek...!”
 • 11. magyarock1 2011. július 15. 14:14
  „presser,somló,geszti által írt gagyi zenék magyarnak számítanak, vagy az már klezmer?”
 • 10. Pengemester 2011. július 15. 13:33
  „"a rádióknak éves szinten a zenére fordított műsoridő 35 százalékában magyar zenét kell sugározniuk, és ennek 25 százalékban - szintén az éves periódust figyelembe véve - öt évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy öt évnél nem régebben készült hangfelvételből kell állnia..."

  Mint gyakorló webrádionyír mondom, az egyharmadot lazán lehet hozni. Akárhová kattintasz, mindenhol találkozol "csak hazai" "hazai pálya" "magyar óra" (két óra, X óra) "magya-rock" mottójú adásokkal, melyek egy felől hihetetlenül népszerűek, a statisztikát is gatyába rázzák. A hazai sajátosságú szíveknek szóló kívánságműsorok adásidejének túlnyomó részét kitevő mulatós műfaj által prezentált, szellemileg nem túl cizellált darabok szintén nem kicsit húznak.
  Ha esetleg értő olvasásból korrepetálásra szorulok, de szóljatok, ha tévedek: a 35% 25%-a kell, hogy új zene legyen. Azaz, egy órányi zenéből 6 perc...ezzel aztán támogatják a fiatal, feltörekvő zenekarokat.”
 • 9. Mignon 2011. július 15. 13:19
  „A radiok zenei szerkesztöi teszik munkajukat tovabbra is mint eddig.
  Csak most törvenybe van foglalva, amit eddig törveny nelkül tettek.

  Orban Viktor miniszterelnök ur, meg majd az evvegi ertekeleseben ki fogja jelenteni nekünk, hogy:
  -"Ez a mai Kormany egy ujabb sikere..."

  :)”
 • 8. Mignon 2011. július 15. 13:03
  „JungHeinrich-kal ertek egyet.

  Szerintem sem fog semmi valtozni, hiszen eddig is a radioadok
  30-35 %-ban magyar müveszek szamait sugarozta.”
 • 7. alfoldi 2011. július 15. 12:51
  „Ha műsorokból kivennék az ún. világzene minden fajtáját, már egyszerűbb lenne a válasz.

  Ennek ugyanis a magyar zene eltüntetése a feladata, ezért nyomtják ezt a szemetet.”
 • 6. JungHeinrich 2011. július 15. 12:48
  „...konnyeden lehet teljesiteni a kvotat, sot! Ha nem a fobb lemezkiadok altal patronalt es 70%ban teljesen tehetsegtelen blayback huszarok szamait jatszak , hanem a meglevo es meltatlanul elhallgatott tehetsegekenk nagyobb teret engednek meg ismetelni sem kellene sokat. Nagyot amulna kis hazank ha tudna mennyi tehetseges es igenyes zenekar letezik Magyarorszagon csak nem kapnak lehetoseget....pop, rock, jazz ,blues. Csak az a problema hogy ezek ellehetetlenithetik a most unnepelt "sztarokat", ugyhogy sztem marad az ismetles :-(”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csónakázó tavat alakítanak ki a Homokháton

Mórahalom városa a Nagyszéksóstó és környékének rehabilitációja során valósítja meg a projektet jövő nyárra, mellyel egy 10 éves fejlesztési sorozat fejeződik be. Tovább olvasom