Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nagy Sándor: lesz tarjáni városrehabilitáció

Odessza mellett Tarján városrész zöld területeit és közintézményeit is felújítja az önkormányzat. A Szamos utca és a József Attila sugárút között kerékpárút épül. Online interjú.

14:16 - Nagy Sándor: Köszönöm a kérdéseket! Mindenkinek sok türelmet kívánok a kánikula elviseléséhez!

14:15 - Poldi bácsi: legyen végre új uszoda a városban! A polgármester megígérte. Mondjuk, Alsóvároson!

- Nagy Sándor: Úgy gondolom, hogy az új uszodát csak az állammal való együttműködéssel lehet megépíteni. Egyeztetések zajlanak, ha ezek eredményre jutnak, lesz bejelentés.

14:12 - Poldi bácsi: Szondi Ildikónak javasolták, hogy a Kárász utca Széchenyi téri végére épüljön aluljáró közvécével stb. Mit szól hozzá fejlesztési alpolgármesterként?

- Nagy Sándor: Készül terv a közvécéről, de nem a föld alatt helyezzük el. Az aluljáró nem indokolt, még akkor sem, ha ez az egyik legnagyobb forgalmú kereszteződés Szegeden. Félmilliárd forintba kerülne, sajnos egyelőre nem látom rá a forrást.

14:11 - Farkas István: A kis Virág Cukrászda árnyékolói kapcsán bemutatott az újság európai példákat, azok nem lakodalmas sátrak. Tessék csak jobban megnézni!

- Nagy Sándor: A hőségriadó második hetében vagyunk. A kérdés az, hogy egy építész által megtervezett korhű árnyékolót el lehet-e helyezni a város legforróbb terén?

14:07 - Farkas István: Nem szaladt-e el tulságosan Szegeden a "geotermikus lobbi" lova? Szokásos magyar jelenség, "ha lud, legyen kövér". Elkezdte a SZTE a városi aszfalt feltúrását, most olvasom, hogy folytatódik  a "szántás" újabb belvárosi részeken. Nem meggyőzőek számomra a számokban kifejezett érvek, amit a nagy felhajtás jelentőségével kapcsolatban közöltek. Vannak MÁS szempontok is.

- Nagy Sándor: Az utcát egyszer kell feltúrni, aztán egy ilyen rendszernek 20-30 évig jól kell működnie. Aki rácsatlakozik a termálkörre, az 20-30 százalékos megtakarítást érhet, ezért azt gondolom, ha van ilyen lehetőség, akkor szükség van az ilyen irányú fejlesztésekre. Tudom, hogy minden felújítás kellemetlenséggel jár, de azt gondolom, hogy megéri.

13:57 - Varga György és családja: Lobbizik-e még az uniós fejlesztések között a Retek utca és környékének felújításáért? Már csak Odesszáéról hallani.

- Nagy Sándor: Természetesen. Az a testületi döntés, hogy Odesszában és Tarjában szeretnénk folytatni a lakóterületek rehabilitációját. Ez közös kötelezettségünk. Nem egy komplex program lesz rá, külön tudunk programot készíteni a zöld területekre és külön a intézmények felújítására. A József Attila sugárúti rendelő műszaki fejlesztése elkezdődik, de még az idén elkezdjük terveztetni a Tünde téri óvodát is.

13:49 - Varga György és családja: Nyilatkoztak a Retek utcai bicikliút javításáról, mégsem veszünk észre változást.

- Nagy Sándor: Ezt is a Tarján városrész rehabilitációjába tudjuk beletenni. A Szamos utca és a Szilléri sugárút között elkészült a kerékpárút. A Szamos utca és a József Attila sugárút között külön vezetett kerékpárutat szeretnénk építeni a házak elé, nem a járdából leválasztott kerékpársávban gondolkodunk.

 

Lesz tarjáni városrehabilitáció. (Fotó: Frank Yvette)

 

13:45 - Katalin Oláhné Weiser: Elhanyagolt a Debreceni és a Bihari utca sarkán lévő játszótér focipályája. A Retek utcai tízemeletesek előtt egy babakocsit nem lehet eltolni anélkül,hogy a gyerek ne hullámvasúton érezné magát.

Varga György és családja: A Bite Pál utcában le kellene végre cserélni a játszótér vasjátékait, mellé csobogót is elfogadnánk. A dühöngő, a sok járda és belső utca is javításért kiált.

- Nagy Sándor: Lesz tarjáni városrehabilitáció, ezért minden játszótérfejlesztést ennek keretében szeretnénk megvalósítani. Igaz ez a Retek utcai játszótérre és a járdára is. A tervezésre vonatkozó közbeszerzés a napokban lezáródik. A tervezőnek feladata, hogy összegyűjtse az ilyen igényeket, és ezeknek ismeretében szeretnénk végrehajtani a rekonstrukciókat 2-3 éven belül. A jelenlegi pályázati felhívás szerint a zöld területek fejlesztésének gazdaságfejlesztést is kell eredményezniük. Az uniós pénzek tekintetében egyelőre csak felhívástervezeteket kaptunk, amelyeket véleményezünk. Még nincsenek pályázati felhívások, így elkölthető pénz sincs még.

13:39 - Török Krisztina: A Róna u. 27. szám alatti (volt Szegedi Ruházati Szövetkezet telephely) raktár ingatlannal van többünknek problémája. A nagyobb részét egy szórólapokat, reklámújságokat raktározó cég bérli(?), amely évek óta kora reggel és késő este igen zajos (targonca, raklap dobálás, hangoskodás) munkavégzést folytat. Hiába szóltunk nekik. Értesítettük az építési irodát, de napközben nem találtak semmit. Lehetne szabályozással arra sarkallni, a céget, hogy csak meghatározott időtartamban végezzen zajos munkát?

- Nagy Sándor: Beszéltem a szállító cég vezetőjével, aki azt ígérte, jobban odafigyelnek a jövőben. Úgy tudom, hogy, amennyiben szükséges, a telephely vezetője is a lakók rendelkezésére áll. De a lakosok engem is kereshetnek az üggyel.

13:35 - Ábrahám Istvánné: A Kemes utcában nem tudunk kiülni a padra a házunk elé, ha előtte alaposan nem fertőtlenítem a hajléktalanok után. Szemetelnek, piszkítanak, sziszifuszi munka. Normális parkot és játszóteret kérünk. Sok a felelőtlen kutyások, akik póráz nélkül sétáltat, és széthagyja a kutyagumit. „Szemétszurkálókat" is látunk, de nem ártana az alaposabb takarítást. Kaptunk már ígéretet a járdák felújítására és a lelógó faágak levágására, de más nem történt.

Ági Turyné: Megígérte, hogy rendbe teszik a Kemes u. 1. gyalogos átjáróját, aztán semmi nem történt. Rengeteg a szemét és a  boros PET-palack a hajlékonyok után.

- Nagy Sándor: Amikor lakossági bejelentést kapunk, akkor - amint jeleztem - szólunk a megfelelő hatóságoknak. Igyekszünk felhívni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. figyelmét is. A járdákkal kapcsolatban jelenthetem, hogy a tavasz folyamán összegyűjtöttük a velük kapcsolatos problémákat. Másfél millió forintból kezdeményeztük a felújítást, az ügy a Pénzügyi Bizottság előtt van.

13:32 - Farkasné Bogi: Túl hangos a Rolling Stones kocsma 11 óra után, a belső udvarban dübörög a zene. A Tabán utcai játszótérre ráférne egy homokozói homokcsere.

Az érintett vendéglátóhely a szomszédos körzethez tartozik, Szentgyörgyi Pált, a terület képviselőjét július 30-án kérdezzük erről is (a szerkesztő).

 

Aki kérdez: az Olvasó. Aki válaszol: Nagy Sándor. (Fotó: Frank Yvette)

 

 

13:30 - Szomszéd néni: Van a Szilléri sugárúton egy tízemeletes panel, többször jeleztük a rendőrségen, hogy ott egy nő drogot terjeszt, és a kuncsaftjai a lépcsőházat rondítják tele. Az ellenőrzések hatására ideig-óráig javult a helyzet, aztán mintha mi sem történt volna.

- Nagy Sándor: Ha eljön a fogadóórámra és jelzi számomra a probléma konkrét helyét, akkor szívesen szólok a rendőrségnek. 

13:26 - József Lipták: Mikor újítják fel mára Debreceni utca burkolatát? Olvastuk, hogy megvan rá a pénz.

- Nagy Sándor: A Debreceni utca benne van az idei útfelújítási programban. Július végén zárul a közbeszerzési eljárás, az ősz folyamán elkészül a felújítás.

13:24 - mindenttudniakarok: Van a József A. sgt. 51-ben egy üres telek, azt írták róla, hogy szálloda lesz ott, de csak gaztenger van évek óta. Miért nem lehet a tulajdonost felszólítani, hogy legalább rendezze az ingatlanát?

- Nagy Sándor: Köszönöm a felvetést! Megnézzük, hogy ki a tulajdonos, és jelezzük neki: rendezze a területét.

13:20 - Varró Imréné és családja: Gondozatlan, gazdátlan a plébánia mögötti zöld terület a dühöngővel. Oda el tudnánk képzelni egy gondozott parkot, benne felnőttjátszóteret és kiülős sütögetőhelyet.

- Nagy Sándor: A terület az egyházé, ezért nem nagyon tudunk hatni az állapotára.

13:19 - Polos Anna: A Szent György téren elférnének olyan játékok, mint a Kemes utcában vagy a Klapka téren.

- Nagy Sándor: A Szent György térhez valóban régen nyúltunk hozzá, ezért ebben az önkormányzati ciklusban szeretnénk fejleszteni. Ha a lakosság igényli, akkor a felújítás a játszótérre koncentrál majd.

13:16 - Tóth Pálné: Költhetnének a József Attila sugárút bicikliútjára és a platánsor közti kopár területre is. Biztos nem arra biciklizik a képviselő úr!

- Nagy Sándor: Szoktam arra kerékpározni. A platánsor alatt nem marad meg a fű, és nagyon összeszorul a kerékpárút a járdával. Kollégáim vizsgálják, hogy a kerékpárutat hogyan lehetne hatékonyan elvezetni. Ha valamilyen árnyéktűrő növényzetet tudunk találunk arra a területre, akkor igyekszünk a kopár részt zölddé változtatni.

 

Nagy Sándor. Fotó: Frank Yvette

 

 

13:09 - Abigél: A Zárda utca aszfaltját is meg kéne néni, borzalmas.

- Nagy Sándor: Amikor útfelújítási terv készül, igyekszünk pénzt fordítani útfelújításra. A Zárda utca átmenő forgalom nélküli, viszonylag csendes utca. Nem reális, hogy ott több tízmillió forintot költsünk el, miközben hatalmas kátyúkkal bíró buszmegállók is vannak Szegeden.

13:07 - Doki néni: Szégyen a Glattfelder tér összetört és gazos díszburkolata.  Vagy pont ilyen akar lenni? Sok a kutyagumi az utcákon. Többször szóltunk már, hogy tegyék rendbe a Bertalan híd alatti területet, ahol most a hajléktalantanya van.

- Nagy Sándor: Rövid- és középtávú terveink között a Glattfelder téren nem tervezünk ilyen típusú közterület-felújítást. A fenntartónak szólni fogok, hogy a gaz ne nőjön. A Bertalan híd környéke állami terület, kevés lehetőségünk van hajléktalanügyben. Ha valahol súlyossá válik a helyzet, akkor megkérjük a közterület felügyeletet, hogy a szabálysértést szüntessék meg. Előfordult már, hogy ilyen esetben kitakaríttattunk. Vándorproblémáról van szó, ha valahol megszűnik, máshol megjelenik.

13:02 - Nagy Sándor: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntöm a Délmagyarország olvasóit!

Pénteken a Délmagyarországban

Mikor újítják fel a Debreceni utcát? Túl hangos a Kemes utcai raktár egyik bérlője, mit lehet tenni? Lobbizik még a Retek utca és környékének felújításáért? – olvasóink ilyen és ehhez hasonló kérdéseit is feltesszük Fogadóóra címmel indított sorozatunk következő szereplőjének.

A beszélgetés szerkesztett változatát a pénteki Délmagyarországban olvashatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint több mint ezer határsértőt tartóztattak Csongrád megyében

Negyvenhat csoportban 1055 határsértőt - köztük 168 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a… Tovább olvasom