Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Nem javul a belvízhelyzet az Alsó-Tiszán

Szeged - Annak ellenére, hogy naponta 4,5 millió köbméter belvizet emelnek át a levezető csatornákba, nem csökken jelentősen a belvízzel elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéken; öt napja harmadfokú készültség mellett védekeznek - tájékoztatott az illetékes vízügyi igazgatóság hétfőn.
Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint jelenleg 718 négyzetkilométert borít belvíz, amelyből a vetésterület nagysága 237 négyzetkilométer, a szántóterületé 211,5 négyzetkilométer.

Az igazgatóság működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 30 szivattyútelep harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett, mintegy 4,5 millió köbméter belvizet emel át. A védekezésben mintegy 210-en vesznek részt.

Legutóbb 1999-ben töltötték a karácsonyt a szakemberek az ügyeleti szobákban és a szivattyúk mellett. Akkor repülőről mérve 1080 négyzetkilométert borított belvíz az igazgatósághoz tartózó területeken: Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein.

A mostani mérések egyelőre a földről készültek. A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezését is jelentősen megnehezíti. Elsőfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben 24 településen, másodfok mellett védekeznek 21 helyen. Harmadfokú készültség Csanádpalotán és Csanyteleken van.

Több településen az igazgatóság szakemberei nyújtanak segítséget az önkormányzatok által végzett munkálatokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőszolgálat irányítja a betegszállítókat

Szeged - Szétválasztották két éve, most visszaragasztják az Országos Mentőszolgálathoz a… Tovább olvasom