Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Népszerű az e-napló

Szeged - A szegedi középiskolákban az idei tanévtől már mindenhol az elektronikus naplót használják, az általános iskolákban még nem ennyire elterjedt. A tanárok számára kevesebb adminisztrációt, az iskoláknak kisebb kiadást jelent az e-napló.
A tanár bemegy az osztályba, leteszi kezéből a naplót, majd elgondolkodó arccal elkezdi lapozgatni – keresi, ki legyen az aznapi felelő. Egy olyan kép, amely évtizedek óta meghatározta az iskolai életet, és amely hamarosan feledésbe merül. A diákok által „rettegett" könyvet ugyanis egyre több iskolában felváltotta az elektronikus napló.

A digitális osztálykönyv lényege, hogy a jegyek a szülők számára is nyomon követhetők, hiszen saját jelszavukkal beléphetnek a rendszerbe, ahol gyermekük tanulmányi eredményét nyomon követhetik, és a tanárral üzeneteket is válthatnak. Nincs egységes program, amelyet minden iskola használ: van, ahol saját fejlesztésű e-naplóval dolgoznak, de a piaci kínálat is meglehetősen széles. A lényeg: a naplónak a jogszabályoknak megfelelő adatokat kell tartalmaznia, amiért az igazgató felel.

Szegeden az idei tanévtől már minden középiskolában a digitális naplót használják. Elsőként – 2007-ben – a Szegedi Ipari, Szolgáltató, Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményében vezették be a saját fejlesztésű elektronikus osztálykönyvet.

– Éreztük, hogy ez a jövő, ezért vágtunk bele – fogalmazott Szabó Gábor igazgató. Az intézmény nem volt könnyű helyzetben: bár országos példa ekkor már volt az e-naplóra, az akkor 66 osztállyal működő iskola igényeit egyetlen program sem tudta kielégíteni. Ezért fejlesztettek sajátot.

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában idén vezették be az elektronikus naplót. – Azon túl, hogy a szülőknek naprakész tájékoztatást ad, a pedagógusokat is fegyelemre szoktatja, hiszen ha nem írják be a jegyet, vagy nem javítják ki időben a dolgozatot, pár hét után erre már nincs lehetőségük, a rendszer nem engedi – foglalta össze eddigi tapasztalatait Kühn János igazgató. Hozzátette: anyagilag is jól jártak, hiszen amíg a papíralapú napló közel 100 ezer forintba került évente, a programot ingyen kapták.

Tesztelik az általános iskolák

Nem ilyen elterjedt az e-napló az általános iskolákban, csak néhányban kísérleteznek vele. A Vörösmartyban az idei a próbaév: egyszerre vezetik a digitális és a hagyományos változatot. – A Radnóti-gimnázium saját programját választottuk, azt dolgozták át számunkra. Vannak még „gyerekbetegségei", amelyeket javítgatni kell – mondta el Gulyásné Szabó Klára igazgató.

Olvasóink írták

 • 12. dev66 2010. november 16. 07:44
  „Nagy csúsztatások vannak ebben a cikkben, mert nem mindenhol vezették még be a középiskolák az e-naplót. Pl. az Eötvös-ben sem. Jó lenne, ha utánanéznének, mielőtt leírnak valamit.”
 • 11. persona 2010. november 04. 09:52
  „miért van tele minden fórum befordult, pesszimista depressziós emberrel?:)”
 • 10. szegedgabor 2010. november 03. 15:07
  „Utóirat : :)
  Az ingyenes rész... lehet, hogy most ingyen van, mert piaci verseny van, hogy ki mit használjon, de amint stabilizálódik a helyzet...és mindenki eldönti , hogy kinek az e -naplóját használja, jönnek majd az árak....
  Semmi sincs ingyen :)”
 • 9. szegedgabor 2010. november 03. 14:54
  „Miért, szerintetek az elektronikus naplót melyik hülye engedi ingyen használni?
  :) És igen, szó szerint, cetlire kell írni, aztán nap végén adott időd van, hogy minden jegyet bevigyél rendszerbe stb... hiányzókkal hasonló a helyzet. Tudjátok ez azért marha egyszerű olyan iskoláknak mint a gyakorlók, vagy hasonló reprezentatív csóró sulik :) ahol minden terembe nyertek egy laptopot vagy gépet ilyesmi.... :) Vicces...
  És megint csak igazad van, amíg nem szokják meg, dupla adminisztráció kell! Nem vicc.
  Egyébként jó dolog ez az e- napló... azonos feltételek mellett :) De amíg minden suli a kötelező sulinetet kénytelen használni.... hát az valami brutál lassú... Egy sima freemail elvérzik rajta. Új közbeszerzés kéne erre... vagy a sávszélt növelni az új követelményekhez.

  De az tény, hogy sokkal jobban nyomon követhető rajta minden. ( értsd szülők részére )
  Azonnali email ha hiányzik a gyerek, vagy ilyesmi, vagy ha TZ van, a pedagógus a szülőnek ír, hogy you have 1 week remaining :)

  De azért ismét, el lehet képzelni, ahogy a tanítás végén, egymással verekednek a kedves tanárok, hogy ki üljön a gyorsabb géphez, hogy hamarabb végezzen :) Erre mondják, hogy eddig is megoldották mindenhol.... csak egy a baj... azok nem nyilatkoznak akik ebben benne vannak és a nehézségeivel is tisztában vannak.( nehogy elrettentsék a népet :) )

  Szép napot!
  Tessék kirándulni egyet :) Olyan jó idő vanik ! :)”
 • 8. GondaIstván 2010. november 03. 14:08
  „A cikk így indít. "A tanár bemegy az osztályba, leteszi kezéből a naplót, majd elgondolkodó arccal elkezdi lapozgatni - keresi, ki legyen az aznapi felelő. A diákok által ,,rettegett" könyvet egyre több iskolában felváltotta az elektronikus napló."
  Ez eddig szép, de akkor mit visz be a tanár az órára a napló helyett? Vagy minden órára kiprinteli az aktuális napló-állást? És hová írja fel a hiányzókat, meg a jegyeket? Egy cetlire, amit majd délután bemásol az elektronikus naplóba (ha addig nem veszíti el)?
  Vagy kettős könyvelés van (hagyományos és elektronikus napló is)? De akkor meg: "Kühn János igazgató hozzátette: anyagilag is jól jártak, hiszen a papíralapú napló közel 100 ezer forintba került évente"?”
 • 7. Rap_boy15 2010. november 03. 12:02
  „Yeee 5öst kaptam anya: és mi az a másik 2db 1es? -.-" Emberek lázadjunk változtassuk meg a jelszót!!!:DDD”
 • 6. Liberation 2010. november 03. 10:32
  „Basszus!”
 • 5. asztenoszsz 2010. november 03. 10:31
  „Miért mindig a Tömörkény igazgatóját idézik, bármilyen iskolákkal kapcsolatos ügyben? Van a városban sok egyéb iskola, néha más is szólalhasson meg, kedves DM....”
 • 4. persona 2010. november 03. 09:48
  „3. a pedagógust onnan lehet felismerni, hogy gyorsan tanul..:Dp”
 • 3. szegedgabor 2010. november 03. 09:37
  „Így van! :) Csak egy baj van vele, képzeljétek magatokat azoknak a pedagógusoknak a helyébe, aki számítógépet se láttak még, mert akármilyen hihetetlen...van ilyen :)
  Hát azt megnézném....”
 • 2. persona 2010. november 03. 08:55
  „innentől nincs ám sumákolás :D”
 • 1. daveedbrown 2010. november 03. 08:01
  „Hát tényleg nagyon jó! Van, hogy a szülő hamarabb tudja meg a jegyeket, mint a diák (volt már ilyen)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a feketelistán - az ember ilyenkor hülyének érzi magát

3 307 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepel az APEH feketelistáján. Közülük 55 szegedi. Tovább olvasom