Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyakba akasztható őrangyal

Szeged - Nem hagyják magukra az önkormányzatok az idős, beteg, egyedül élő helyieket. Többféle házi segítségnyújtó rendszer közül választhatnak a Csongrád megyei településeken.
Személyi jelzőkészülékeket osztanak szét Kübekházán az idős, beteg, egyedül élő, rászoruló emberek között a helyi képviselők. A községben korábban is működött a házi segítségnyújtó rendszer: mobil kártyás jelzőkészüléket szereltek fel 20 magánházba. A kormány azonban januártól megvonta a támogatást, az önkormányzatnak pedig költségessé vált volna a készülékek fenntartása, ezért váltottak – tudtuk meg Molnár Róbert polgármestertől.

Kisebb, mint egy gyufásdoboz és mindössze néhány gramm súlyú az új készülék. Azt az idős, beteg embereknek egész nap a nyakukban kell hordaniuk. Ha rosszul lesznek, elesnek, vagy bármi baj éri őket, meg kell nyomniuk a gombot, és az aprócska szerkezet éles hangot ad ki.
Csányi Imréné volt az első, aki a kübekháziak közül nyakába akaszthatta „őrangyalát". Amikor megtudta, hogy van egy ilyen lehetőség, rögtön jelezte: szeretne egyet. Az idős asszonnyal ugyanis megtörtént már az, amitől sokan félnek: elesett, és nem tudott szólni senkinek, hogy segítsen.

Az önkormányzat 150 készüléket vásárolt néhány száz ezer forintért. Ez egyszeri kiadást jelent, és harmadannyiba került, mint az előző rendszer működtetése.

Csányi Imréné volt az első Kübekházán, aki megkapta nyakba akasztható személyi jelzőkészülékét. Fotó: Schmidt Andrea
Csányi Imréné volt az első Kübekházán, aki megkapta nyakba akasztható személyi jelzőkészülékét.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az idősek biztonságérzetét növelő program több körből épül fel – tudtuk meg Hegedűs Zoltán képviselőtől, aki egyben a helyi polgárőrség elnöke is. Korábban ő olvasott a „SZEM", vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalomról, amelynek elindítását Kübekházán is szorgalmazta. Ennek az a lényege, hogy az egymáshoz közel lakók kis csoportokat alakítsanak ki, egy-egy ember vezetésével, és figyelnek egymásra, értékeikre. Ha pedig valami gyanúsat látnak, szólnak a polgárőrségnek.

Dócon mobiloznak

Az állami normatíva megszűnésével a dóci önkormányzat is válaszút elé került. A házi segítségnyújtó rendszer költséges üzemeltetése helyett tíz mobiltelefont vásároltakm és előnyös szerződést kötöttek az egyik szolgáltatóval – mondta el lapunknak Tóth Margit polgármester. A 10 készülék működtetése összesen havi 17–20 ezer forintba kerül. A vonal másik végén a tanyagondnok vagy a házi szociális gondozó jelentkezik. A telefonok kiosztása, vagyis szeptember óta már volt is egy riasztás: combcsonttöréssel szállítottak kórházba egy idős dóci embert.

124 segélyhívás egy év alatt Makón

A jelzőrendszeres házi gondozást végző intézmények közül tavaly a kormány egy pályázati rendszerrel szűrte ki azokat, amelyeket nem tartott szakmai szempontból megfelelőnek. A régóta működő ellátásokat ez nem érintette. Így Csongrádon 2004 óta működik jelzőrendszeres házi gondozás. Az ellátásban részt vevők száma folyamatosan bővül: mára 11 gondozó segíti a 80 rászorulót a kistérségben. Szentesen 7 gondozó 70 gondozottra ügyel. Hódmezővásárhelyen 61, míg Mindszenten 27 idős tudja riasztani baj esetén a vásárhelyi Gondozási Központot. Makón 2002 óta működik ez a szolgáltatás, a városban 60 készüléket tartanak üzemben. Idén márciusban a korábbi 1,8 millió helyett 2,6 millió forintot nyertek a fenntartásra, és bekapcsolódott a rendszerbe néhány készülékkel Kiszombor, Ferencszállás, Klárafalva és Királyhegyes is. Az egyedül élő időseknél lévő jelzőkészülék az Egyesített Népjóléti Intézmény makói központjában jelez. Tavaly összesen 124 segélyhívás futott ide be, ebből 38 éjjel, 40 pedig ünnepnapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 éves a szegedi Árpád-páholy

Szeged - A város legrégebbi – a kezdetektől máig folyamatosan működő – civilszervezete,… Tovább olvasom