Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Pintér Béla és Társulata kapta a közönség angyalkáját

Véget ért a 24. Thealter színházi fesztivál. Balog József szerint soha nem szólt még ennyi előadás arról, hogy ég a város.

Nagyobb nézőszámmal zárt a 24. THEALTER, mint az elmúlt években. Annak ellenére is, hogy csak a programok harmadára szedtek jegyeket, 25 százalékkal többen ültek a régi zsinagóga, a Rongy kocsma vagy a kisszínház nézőterén.

A szombaton véget ért Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóján 9 nap alatt 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be, amelyek közül a szentesi Horváth Mihály Gimnázium Gyűlölni nem... vagy a fővárosi Élőkép Társulat Pirosruhások című utcai performansza színt vitt a város napjaiba.

Pintér Béla és Társulata lett a szegedi közönség kedvence. Fotó: Révész Róbert
Pintér Béla és Társulata lett a szegedi közönség kedvence. Fotók: Révész Róbert


A Thealter ezúttal a fiatalok fesztiválja is volt. A fesztivál díszvendége, Urbán András, illetve Horváth Csaba, Gemza Péter és Mészáros Tibor tartott a színésznövendékeknek tréningeket, és többek között a k2 Színház és a KIMI is hozott előadást. A fesztivál legfiatalabb alkotói végül A csemegepultos naplója című előadást választották kedvencüknek: a Thealter-angyalnak nevezett szobrocskát Ötvös András színész kapta.

Az angyalkák - a Thealter fesztivál díjai. Fotó: Révész Róbert
Az angyalkák - a Thealter fesztivál díjai.
– Soha nem szólt még ennyi előadás arról, hogy „ég a város" – tekintette át a fesztiválprogramot Balog József. A THEALTER művészeti vezetője azonban nem csak a fiatalokat intette fesztiválzáró végszavával: – Csináljatok jó színházat, és legyetek jó közönség – mondta.

A záróünnepségen a közönségkedvencnek szánt angyalkát is átadták, Pintér Béla és Társulata Titkaink című előadása lett a legnépszerűbb produkció, míg a kritikusok a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák című előadását választották favoritnak.

– Az idei Thealter nem alkudott meg annak ellenére sem, hogy a külső körülmények arra kényszerítették volna, sőt megugrotta a szokott színvonalat. Minden napra jutott legalább egy olyan előadás, amely miatt érdemes volt felkelni – mondta Jászay Tamás színikritikus, a fesztivál szakmai munkatársa.

– A 24. Thealter keményen, határozottan, nyitottan és bátran véleményezett és kérdezett, azt csinálta, ami a dolga. Most ez a legtöbb, amit meg lehet tenni – összegezte élményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horthy-emlékmenetet tartottak Szegeden - fotók

A Magyarok Szövetsége rendezett emlékezést a Horthy-féle nemzeti hadsereg megalakulásának… Tovább olvasom