Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Polgármesterek kötényben, fakanállal

Deszk - 38 településvezető mérte össze tudását a polgármesterek tizedik főzőversenyén, Deszken szombaton. Kakasherepörkölt, homoki hallé és részeges csirke is készült a marha- és birkapörköltek között.
A világ mindössze két településén lehet részeges csirkét fogyasztani: a belga Ninovében és Deszken – állította Guy De Jonge, a belga delegáció vezetője szombaton, miközben fél üveg konyakot és 3 liter fehérbort a bográcsba zúdítva azon tüsténkedett, hogy a szárnyasból készült étel rászolgáljon fantázianevére.

A polgármesterek deszki főzőversenyén délelőtt még nem az italtól dülöngéltek a résztvevők és a főzősátrak a szabadidőközpontban: a viharos szél borított fel számos standot. De a 38 megyei és külhoni polgármester rendíthetetlenül veselkedett neki a főzésnek: a házigazda Simicz József például egy kék kötényt is felvett, a szegedi Botka László hatalmas fakanállal kóstolt.

– Jóska, van sült halatok? Akkor megyek! – köszönt be Molnár Róbert kübekházi polgármester algyői kollégájához, Piri Józsefhez, a szegedi halfesztivál legkomolyabb konkurenciájához. A szakértő zsűrit – melynek hagyományosan tagja Tóth Mihály, a Szent István étterem tulajdonosa és Gachályi Béla, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője, s ezúttal e sorok írója is besegített nekik – ugyancsak megfőzte a sült ínyencség: maximális pontszámot érdemelt. Három kategóriában vizsgálódott a grémium, a marha- és birkapörkölteket, illetve minden egyebet kóstolva. Utóbbi kategóriában homoki hallé, vaddisznópörkölt, vajas galuskás harcsapaprikás vagy kakasherepörkölt is asztalra került – mi pedig nemcsak az ízre, de a színre és a tálalásra is figyeltünk.

Apró mintás kék kötény volt a Csongrád megyéből és külföldről érkezett polgármesterek egyenruhája a deszki főzőversenyen. Fotó: Karnok Csaba

Piri József hagyományos tiszai hallét főzött. – Ahogy régen a halászok, meg kell meríteni a hálót a Tiszában, felakasztani a bográcsot egy fűzfára, és rotyogtatni – árulta el.

Néhány méterrel odébb egy másik nemzet konyháját is megismerhettük: Brczán Krisztifor, a deszki szerb önkormányzat elnöke a szerb fazekat igazgatta. – Ami a kertben megterem, hagyma, paradicsom, krumpli, beletesszük. És marhahúst és a klekát, vagyis a borókabogyót, ettől lesz szerbes – mesélte. A kübekiek az érdeklődők vonalaira is figyeltek, így disznósajt light falatokat kínáltak nekik – a rotyogó marhapörköltbe pedig – Molnár Róbert szavaival – nem a „versenyszellemből, hanem a vendégszeretetből" tettek. Utóbbit Király László, a vendéglátók alpolgármestere is komolyan vette: gyömbéres diópálinkájával folyamatosan járt körbe. A külhoni meghívottak pedig máris megtanulták a szép magyar nyelv egyik alapszavát: „egészségedre".

Díjazottak

A zsűrizés legfőbb tanulságai: részeges csirkére nem annyira esik jól a hallé, pörkölt és pörkölt között pedig fényévnyi távolság lehet. A legjobb marhapörköltet Pitvaros főzte, különdíjat kapott Ásotthalom. Birkában Ambrózfalváé az arany, Deszké a különdíj. Az egyéb kategóriában aranyat ért az algyői halászlé, különdíj járt Nagymágocsnak. A legjobb külföldi szakács díját a belga Ninove érdemelte ki.

Olvasóink írták

  • 3. ráérő 2009. szeptember 07. 19:18
    „Milyen falunapok azok ahol péntek este a község tizede vesz részt? Azokat is szét meg a közeli kocsmákba hajtotta a vihar.Következett egy kis izelitő 60.as évekböl megjelent a rendőrség és azonnalli zárás, kifelé az utcára.Nem volt engedély zárora hosszabitásra,mert a kérvényeket elutasitotta a hatalom gyakorloja.........aki szorakozni akar annak ott a város....vagy idézve az öszödi böszmét...ellehet menni.”
  • 2. hb 2009. szeptember 07. 16:26
    „ezeknek nincs jobb dolga?”
  • 1. gróf 2009. szeptember 07. 11:28
    „Ezt ki fizette? Miből? Kinek? Minek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavaros lé folyik a kutakból

Szeged - Sárga, zavaros víz folyik a tápéi temető fúrt kútjaiból – ha egyáltalán folyik. A… Tovább olvasom