Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Rektorjelöltek zárt ajtók mögött

Szeged - Kizárták a sajtó képviselőit a Szegedi Tudományegyetem rektorjelöltjeinek első, nyilvános bemutatkozó fórumáról. A hétfői vita három órán át tartott.
Meghívót kaptak a sajtó képviselői is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorjelöltjeinek hétfőn 16 órára hirdetett nyilvános vitájára, de a tanári testület ezen ülését váratlan fordulattal zárttá nyilvánították. Az újságírókat – információnk szerint az egyik pályázó kérésére – távozásra szólította fel a testület elnöke, Bodosi Mihály professzor.

Lapunkban már írtuk: az egyetemvezetői posztra az intézményt jelenleg is irányító rektor, Szabó Gábor és Wittmann Tibor orvosprofesszor pályázik. A két jelölt programja január 28. óta olvasható az SZTE honlapján. A dokumentumok szerkezete eltérő: Szabó Gábor a 7 év eredményeire koncentrálva tématerületek szerint, 25 oldalon – míg Wittmann Tibor az intézmény karainak tevékenységi köre alapján, 22 oldalon vázolja programját. A szegedinél is nagyobb költségvetésű egyetem élére pályázók érveit hétfőn csak a fórumon megjelent 100–150 egyetemi polgár hasonlíthatta össze. A két jelöltet a vita rövid értékelésére kértük.

Szabó Gábor és Wittman Tibor pályázik a Szegedi Tudományegyetem vezetésére. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Gábor és Wittman Tibor pályázik a Szegedi Tudományegyetem vezetésére.
Fotó: Karnok Csaba

Wittmann Tibor munkaértekezletnek fogta föl a fórumot, hangsúlyozta: fontos, hogy a következő polgári kormány programjához igazodjon például az egészségügy jövőjét érintő egyetemi elképzelés. Azt mondta: eltérő módon gondolkodnak az egyetem irányításáról, ő az egymás mellett építkező karok erejében hisz. Ugyanakkor bármelyikük ül is a rektori székbe, lehetségesnek tartja a későbbi együttműködést, mert a cél közös: a szegedi egyetem erősödése.

Kiadvány és kérdés-felelet szolgálta a tájékozódást az SZTE-rektorjelöltek vitáján. Fotó: Karnok Csaba
Kiadvány és kérdés-felelet szolgálta a tájékozódást az SZTE-rektorjelöltek vitáján.
Fotó: Karnok Csaba

Szabó Gábor úgy véli: a szegedi universitas elmúlt tíz évének mennyiségi eredményeiről és a minőségi fejlődésről látványos képet ad a fórum résztvevőinek kiosztott legújabb kiadvány. Az egyetemi autonómia és a karok függetlensége mellett a szenátus és a munkabizottságok irányításával megvalósítható a minőségi ugrás: a 3. generációs egyetem. Jelenleg saját programja megismertetését tartja fontosnak, az együttműködésről úgy fogalmazott: „a hídon akkor kell átmenni, ha odaérünk".

Tanári Testület

Több hírforrás szerint a hétvégén Wittman Tibor professzor aggályosnak nevezte, hogy a Tanári Testületnek nyílt formában kell döntő szavazást hoznia a rektori pályázatok megismeréséről. Az SZTE sajtószolgálata hétfőn közölte: arról, hogy Tanári Testület hogyan szavaz, az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata rendelkezik. Az egyetemi szabályzat szerint a szavazás joga az SZTE Szenátusát illeti, a Tanári Testület csak véleményt nyilvánít, amit a Testület Elnöke ismertet a rektorválasztás napján, március 8-án.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. kispacni 2010. február 19. 22:02
  „lutetia ne keverd a szezont a fazonnal. A Felsőoktatási törvény szerint az egyetemi tanári kinevezés feltétele a PhD és a habilitáció. Természetesen az egyetem mikor kíirja a állást előirhat egy állás betöltéséhez magasabb követelményt pl. MTA doktora címet. A TTK-án mint elméleti szakmák gyűjtőhelye, ahol hagyományosan komoly kutatás zajlik ezért természetes, hogy a professzori kinevezés előfeltétele lett az MTA doktora. Ne kavard be a tanszékvezetői állást, mert az megint más mtészta. Hagyományosan a JATE karain kialakult az a divat, hogy egy tanszéken csak egy professzor volt, és az volt a tanszékvezető. 1990 után nagyon helyesen nyugati modell alapján ez megváltozott, és ma már aki teljesiíti azokat a minumumfeltételeket, amelyek alapján abban a tudományágban professzor lehet valaki, aki az illető is az lesz. Ennek megfelelően ma már egy nagyobb tanszéken nem ritka a 3-5 professzor sem, az sem ritka, hogy pont ilyen helyen egy docens esetleg a tanszékvezető (Szegeden is van ilyen).
  Menjünk tovább. Az ÁOK-án a "hagyományok" szerint az elméleti szakmákban a professzori kinevezés előfeltétele az MTA Doktora. Az élettan, bioloógia, biokémia, gyógyszertan stb intézetek professzorai kivétel nélkül MTA doktorai. A klinikai szakmákban van csak eltérés. Ott is van kialakult hagyomány, vannak kutatással komolyabban foglalkozó klinikák, ott a prfesszorok MTA doktorai, sőt jelenleg két nagy tiszteletű komoly kutatói múlttal rendelkező klinikavezető van, aki akadémikus is. Egyikük most lesz dékán. Viszont "hagyományoan" a műtéti szakmáknál a professzorsághoz az MTA doktora cím nem feltétlen szükséglet. Ezen klinikákon a professzorok zöme habilitált PhD. Egy sebésztől azt várjuk el, hogy jól műtsőn, de attól még lehet professzor. És nem azért nevezik ki professzornak, hogy tanszékvezető legyen. Sőt. Mindkét Belklinikán 3-nál több professzor van. van aki MTA doktora, van aki csak habilitált PhD. Ugyanis ismétlem a törvény szerint a professzori kinevezés feltétele a PhD és a habilitáció.”
 • 43. bambinaXX 2010. február 18. 23:58
  „fraktál! a lényegre tapintottál.”
 • 42. Lutetia 2010. február 18. 12:47
  „42. Úgy gondolom, Witmann prof azért írta bele ezeket a politikai vonatkozásokat a pályázatába, mert ezek révén akar nyerni.
  39. A szenátus személyi kérdésekben sosem tart nylít szavazást, ez benne van az SZMSZ-ben. Ami itt nyílt szavazással történik, az a Tanári Testület állásfoglalásának a kialakítása a jelöltekkel kapcsolatban. De a szenátus már titkosan fog szavazni.
  Egyébként pedig nem tudom, miért kell úgy félni a Tanári Testülettől. Biztos jó sok ÁOK-s prof van benne, ez ugyanis az a kara az SZTE-nek, ahol a professzori kinevezéshez nem feltétlenül szükséges MTA doktorának lenni, hanem elég, ha az illetőt intézetvezetővé nevezik ki. Én pl. ezt is megszüntetném, igazán kár, hogy nincs benne Wittman prof programjában. Más karokon attól hogy tanszékvezető valaki, nem válik automatikusan professzorrá.”
 • 41. kispacni 2010. február 18. 08:47
  „folyt. csirénnek
  Egyébként hiba volt Wittman részéről mindezeket a pályázatba is beírni. De Szabó G szintén pártpolitikus, és alázatos pártkatona volt Magyar Bálint oktatásrombolásában, és hálából megvátoztatták kedéért a törvényt is, hogy rektorkodjon még. Ne engedjük.”
 • 40. kispacni 2010. február 18. 08:38
  „csirén,

  ezt igaz a másikra is. légy tárgyillagos, itéld el azt is.”
 • 39. Csirén 2010. február 17. 15:58
  „Az egyik pályázó nyíltan politizál, ami eddig nem volt jellemző az egyetemi vezetésre. Egyáltalán nem helyes, ha egy ekkora intézmény átpolitizálódik, s egyik csoportot megpróbálja politikai hovatartozása miatt, előbbre helyezni a másiknál. A pályázat sajnos több ponton utal erre a lehetőségre....”
 • 38. fraktál 2010. február 17. 15:00
  „Ez egy színjáték!
  Hasonlóan a Gyöngyösi Főiskolából lett mikroegyetem (miért is nem lett a gödöllői egyik kara) gyorsan újraválasztott rektora Magda Sándor MSZP-s ogy képviselő elvti, is régi motoros. Aki szintén nem tudományos elismertsége okán lett prof és nem ez alapján gründolta régen és most is a posztot. Bizony sietniük kell mert jön a váltás. Nem mellékes h Szabó2 mármint a Széfes (és nem a világhírű lézerfizikus aki idehozta a szuperlézert és akitől Botka Gordonka és Szabó2 gyorsan el is hiénázták PR-ját) SZDSZ-es ogy képviselőjelölt is volt már, aminek nyilván azóta is élő szoc-lib kormányzati kapcsolatait felhasználta és Magda Sanyi bácsival összefogva, h sietve még nyáron a Felsőoktatási törvényt javukra módosítsák. Így az abban lévő eddig valahogy bevált passzus ami 2 ciklust engedélyezett, kikerült. Micsoda véletlen?? Erről miért nem ír senki és semmi? A Délmagyar sem? Igazából ez a felháborító és bizánci nem europid! Így az urak az egyetemi szuverenitás mögé bújva bebetonozhatják magukat és gondosan kiépített klientúrájukat.
  Ez ami zajlik meg már csak színjáték! Főleg ha nyílt szavazás lesz. És főleg ha a feudális orvoskari marakodások okán nem tudnak beállni jelöltjük mögé. Minthogy, emlékezzünk, ennek melléktermékeként került Szabó2 méltatlanul a rektori székbe. Csodálkoznék ha Wittmann befutna, mert itt már az sem számít hogy neki legalább van stílusa, nyelvtudása, tudományos munkássága, brüsszeli tapasztalata vezető múltja.
  Ezek fényében milyen érdekes h a rektori hivatal épületét a Botka -féle udvari építőcég újíthatja fel. Hmm.. Úgy tűnik a górék hosszú haragjuk után nyáron kibékültek és a kiegyezésnek édes gyümölcsei vannak...Hmmm”
 • 37. kispacni 2010. február 17. 13:56
  „37.
  A lényegre tapintottál. Nem helyes egy 11 karú egyetemen, ha valami 12 évig rekor. Ugyanis a mostani törvényi szabálypzás szerint ez is elképzelhet (3x4 év). A hangsuly a 11 karon van. Szabó Gábor megitélése is ezért enyyire heterógén. 7 éves rektorsága alatt elsosorban a TTK és Ménöki Karra koncentrált, és azok, most valóban imádják. Az orvosi kart pedig kifejezetten utálta, és most meg van döbbenve, hogy az ÁOK nem szereti. És akár tetszik akár nem az SZTE költségvetésnek 52-55 %-t az ÁOK költségvetése adja. Gyakorlatig a Zeneművészeti kar költségvetése kisebb mint a Wittman vezete 1. Belklinikáé. A szenátusban pedig mégis mindenkinek ugyanannyi szavazat van. Az egyetem nemzetközi és országos reputációját pedig három kar adja: TTK, ÁOK, BTK, és még valamilyen szinten az ÁJTK. Tehát nem helyes ha egy rektor kiválaszt egynéhány kedven ca kart, a többi közömbös vagy ellenség, de közben 12 évig uralkodik.”
 • 36. shalomka 2010. február 17. 13:30
  „sj 2010.02.17. 09:06 :
  Egy egyetem élére elsősorban egy hiteles vezető kell, akinek tekintélye van az egyetemi polgárok között. ebbe beletartoznak az oktatók, a kutatók az egyszerű dolgozók és a diákok is. A gond már az intézmények -te megfogalmazásod szerinti- összekovácsolásával van baj, nem sikeült összekovácsolni, egységes és jól működő struktúrát kialakítani, tele van párhuzamosággal és igy rengeteg pénz szétfolyik. a korszerű működéshez nemcsak nagy pályázatokat kell nyerni, hanem a meglévő rendszert gyökeresen átalakítani, ami állások megszüntetésével járna (illetve a sokéág a jelenlegi rektornak otthont adó kar megszüntetésével is). Ehhez bátorság kellene.
  A fizetésre vonatkozó megjegyzésed sem állja meg ahelyét, mert arról nincs adatod hogy a jelenlegi rektor emnyi költségtérítést vestt fel, és felhívnám a figyelmed hogy ha jol tájékozódtam az egyetem honlapján Szabó jelenleg tanszékvezető egyetemi tanár, tehát a rektori fizetése mellett az egykori karon felveszi a profeszsori fizetését és a vezetői pótlékát is, ez szerintem egyszerűen felháborító.
  Nem vitatom el a jelenlegi rektor vezetői képességeit, de váltás kell. Egy rektor nem király, ezt ne felejtsd el.”
 • 35. sj 2010. február 17. 09:06
  „Minden elismerésem azoknak az orvosoknak akik a szakmájukban, tudományuk területén kimagaslót teljesítenek, egy lézer kuktatónak úgy szintén. De vegyük már észre, hogy egy ekkora intézmény élére nem fogorvos, patológus, fizikus, ügyvéd ...stb. kell hanem MENEDZSER. Az hogy a tizen-huszon valahány intézményt eggyé tudta kovácsolni a Szabó Gábor az egy kisebb csoda volt a részéről. Ahonnan annak idején megválasztották a legkisebb intézmény volt közülük (A SZÉF).
  Az, hogy valaki lemond a fizetése egyrészéről hogy megválasszák? Ez az adu jól hangzik (a populistáknak) de az használja akinek nincs SZAKMAI érve. Meg majd a költségtérítését emeli meg 4-5 szörösére,és az már tényleg nem fizetés és adómentes. Szép gesztus de többet utalnak a számlájára nettóban. Még gondolom a rektorság mellet megtartana a klinikán egy minimum főorvosi állást ami hívatalos fizetéssel járna, és ez már nem rektori kategória ugye, és hát még a kiszolgáltatott betegei a gyógyulás reményében kiegészítenék az önfeláldozó, alul fizetett leendő rektor doktort.”
 • 34. Csirén 2010. február 17. 08:51
  „El kell olvasni a két pályázatot, s abból világosan kiderül a pályázók emberi formátuma is.
  Az olvasó pedig úgy értékeli ahogy akarja......”
 • 33. Lutetia 2010. február 17. 08:44
  „32. Én ismerek olyan professzort a Szegedi Egyetemen, aki igen komoly petíciókat írt az OM-nek, MAB-nak az elmúlt években, kockára téve mindazt, amit addig elért. De nem Wittman Tibornak hívják az illetőt. Még csak nem is ÁOK-s professzorról van szó.”
 • 32. majdénmegmondom 2010. február 16. 21:55
  „31. odysseus 2010.02.16. 21:50
  Erről az országos nagypolitika is eszembe jut. Lenne a magyar rónán több alkalmas és nagy tekintélyt megérdemlő ember. Csak éppen ezen értékeket nem akarják kockáztatni azzal, hogy ringbe szállnak.”
 • 31. majdénmegmondom 2010. február 16. 21:51
  „29. Lutetia 2010.02.16. 17:18
  Itt még soha senki nem emelte fel komolyan a szavát semmiért. Senki nem bolond, hogy kockáztassa azt amit addig elért. Sajnos. Nem is lesz itt semmiféle előrelépés.”
 • 30. odysseus 2010. február 16. 21:50
  „a Bor Zsolt egy kiváló ember, csak egy apró hibája van: nem jelentkezett rektornak. Ez meg nem az a történet, mint mikor az éljenző tömeg elment Táncsicsért...Egyébként pedig tök mindegy, hogy Szabó Gábor vagy Szabó Gábor lesz a rektor; Klebersberg Kunó gróf kétségbeesésében megmarná magát ettől a mélyrepüléstől, amit a szegedi egyetem előad.”
 • 29. majdénmegmondom 2010. február 16. 21:46
  „Tök mindegy ki lesz a rektor. A magyar felsőoktatás a végletekig le van pusztítva és kivérezetetve. Egyikük sem fog tudni csodát művelni legfeljebb kiszolgálni az oktatási kormányzat eléggé el nem ítélhető kapkodásait. Hogy legalább a havi bruttó 5-6 millió megmaradjon.”
 • 28. Lutetia 2010. február 16. 17:18
  „Az egyetem jelenlegi Szervezeti és Működési Szabályzata 2004 óta van érvényben. Wittman professzor azóta tagja a Tanári Testületnek, amióta professzor, vagyis már elég régóta. Kíváncsi volnék, hogy valaha is felemelte-e a szavát a Tanári Testület nyílt szavazási módja ellen, vagy csak most vált valahogy aggályossá ez a rendszer a számára?”
 • 27. Csirén 2010. február 16. 14:10
  „Várom papen autentikus hozzászólását, vajon most melyik oldalra áll? Vigyázz! az IP cím azonosítható!”
 • 26. allegro 2010. február 16. 14:02
  „A szűkebb látókörű többség gyakran esik abba a hibába, hogy tanácsot akar adni egy nála tágabb horizontú gondolkodónak...de legalábbis szeretnék lerángatni az ő színvonalukra. A történelem minden nagy gondolkodója felett a kisszerű tömeg félelemből ítélkezett. Ugyanakkor az egész világtörténelem leírható néhány nagy ember életrajzaként. Idéztem és tapasztalatból is ismerős a szitu.”
 • 25. dühös 2010. február 16. 13:52
  „"Ha nem választják meg nem fog kétségbe esni gondolom, egy világcég többszörös fizetésért elcsábítja."

  A egyszeri szellemi "vezér" is megmondta, el lehet menni. Ő is elment...
  De, ha valaki nem mer vállalni egy megmérettetést, az legalábbis aggályos... már, ha olyan nélkülözhetetlennek érzi magát s ezt a többség is így gondolja persze.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a nagykörúti terelés Szegeden

Szeged - Módosul kedden hajnaltól a terelés a Kossuth Lajos sugárút és nagykörút kereszteződésében… Tovább olvasom