Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Siket modell járt a focitáborosoknál - fotók

Siket modell járt a focitáborosoknál - fotókSzabadi Diána megtanította a gyerekeket az ujjábécére. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Szeged - Focitáborban tartott érzékenyítő előadást tegnap Szabadi Diána siket modell és a szintén siket modell, Weisz Fanni édesanyja. A 9 és 11 éves gyerekeknek arról beszéltek, milyen a siketek világa.
– Nem vagyok ufó, sem beteg, csak más nyelven beszélek – kezdte előadását tegnap Szabadi Diána siket modell és szépségkirálynő, aki a Móravárosi Kinizsi Sportkör focitáborosaihoz látogatott el. A 9 és 11 éves gyerekeknek arról beszélt Léránt Ágnessel, Weisz Fanni édesanyjával, milyen a siketek világa, és hogyan érdemes hozzájuk viszonyulni. Mint elmesélték, Magyarországon 375 ezer hallássérült él, közülük 75 ezren siketek. 

– Nem mutogatunk, hiszen nem vagyunk majmok. Van hangunk, csak nem használjuk, és nem szeretjük a „süket" kifejezést, mert azt a rossz gyereknek mondja az anyukája, ha nem figyel rá – sorolta Szabadi Diána, mivel lehet őket megsérteni. Jelelését Ágnes fordította a gyerekeknek. Ezt követően megtanította a kis focistákat az ujjábécére, amellyel le is betűzhették saját nevüket, illetve azt is, hogyan kell eljelelni a „köszönöm szépen" és a „szép vagy" kifejezéseket. 
Siket modell járt a focitáborosoknál. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A jelelést Léránt Ágnes azért tanulta meg, mert két siket babája született. – Sokan azt vallják, hogy a siket gyereknek kell megtanulnia szájról olvasni. Nekem viszont természetes volt, hogy én sajátítom el az ő nyelvüket, hogy kommunikálni tudjak velük. Azt egyébként, hogy ez nem nagy ördöngösség, hamar megtapasztalhatták a gyerekek: néhány szituációban ők is eljátszhatták, hogyan adnának át információt a másiknak, ha az nem hallaná őket.

Az érzékenyítő programot a Csend Hangja Klaszter ősztől szegedi iskolákba is szeretné elvinni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZTE lett a legizmosabb egyetem

Mintegy 500 hallgató aktivitásának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a Legizmosabb… Tovább olvasom