Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Strand marad a Partfürdő - amíg bírja az infrastruktúra

Szeged - A Partfürdő a városi építési szabályzat szerint már szabadidő-, kemping- és rendezvényterületnek számít – az LMP szerint ez azt jelentheti, hogy fürdőként nem akarja üzemeltetni a város. Megkérdeztük: akarja, de csak addig, amíg a jelenlegi infrastruktúrával fenntartható.
A Partfürdő rendezvényterületté nyilvánításáról évekkel ezelőtt tárgyalt a városüzemeltetési bizottság és a közgyűlés. Napirenden van a Partfürdő által nyújtott szolgáltatások teljes körű felszámolása – állítja a helyi LMP abban a felmérésben, amelyet a szegediek vízhez kapcsolódó sport-, rekreációs és egészségügyi lehetőségeiről készítettek, és amelyben többek között azt is kifejtik: szerintük a városnak törekednie kell arra, hogy megtartsa a területet fürdőnek.

A város internetes oldalán hozzáférhető építési szabályzatból kiderül: a Partfürdő rendezvényterületté nyilvánítása már nem terv, ezt ugyanis korábban megszavazta a közgyűlés. Egészen pontosan szabadidő-, kemping- és rendezvényterület a honlapon utoljára 2009. március 3-án módosított építési szabályzat szerint. A terven az is látható, hogy a mostani üdülők helyett egységes, egyforma nyaralók lennének a gát melletti részen. Ugyanakkor információink szerint nem tervezik lebontatni a meglévő ingatlanokat, az egységes, modernebbnek megálmodott arculat tehát eszerint távolabbi cél.

Az önkormányzat tavaly alakított ki egy negyvenöt méteres tiszai strandot a Partfürdőn, Fotó: DM/DV
Az önkormányzat tavaly alakított ki egy negyvenöt méteres tiszai strandot a Partfürdőn.
Fotó: DM/DV

A szabadidő-, kemping- és rendezvényterület besorolás a fürdőcélú hasznosítást nem korlátozza – tudtuk meg Nagy Sándortól. A városfejlesztési alpolgármester elmondta: a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. idén is úgy készült, hogy kinyitja a Partfürdőt, rendbe tette, felújította a területet, de jött az ár. A kft. a jövő évben is úgy készül, hogy üzemelteti a fürdőt. A rendezvényterület funkcióval kapcsolatban a már tradicionális eseményeket – SZIN, halászléfőző verseny – említette, de hozzátette: ennél kisebb horderejű programokra is alkalmas a terület.

A stranddal kapcsolatban sokszor elhangzott: minden medencébe – kivéve a termálvizes – kötelező a vízforgató, de a gépészeti fejlesztésekre nem éri meg költeni, mivel a fürdő árterületen van. A mobil vízforgatók jelenthetnének megoldást, de ha négyévente szinte egy teljes szezon kimarad az árvíz miatt, akkor ráfizetés költeni ezekre a költséges berendezésekre.

Nagy Sándor közölte: amíg a jelenlegi infrastruktúrával fenntartható a fürdő, addig fürdőként számolnak a területtel, de beruházni a fejlesztésébe nem érdemes. Ezért hosszú távon rendezvényhelyszínként gondolkodnak a területben.

Az önkormányzat tavaly alakított ki egy negyvenöt méteres tiszai strandot a Partfürdőn, ezt – amennyire a Tisza engedni – továbbra is üzemeltetni fogja.

Olvasóink írták

 • 2. blinky88 2010. július 07. 22:53
  „Igazad van Davido! Egyedül az LMP foglalkozott Szeged lakosainak úszási lehetőségével, és a drasztikusan felemelkedett bérlet árakkal. Annyira azért én is kíváncsi lennék, hogy a Délmagyar miért csak ennyit hozott le az LMP szegedi fürdőhelyzet rendezésének sajtótájékoztatójáról! Vagy csak lapítunk, hogy nem háborogjon a kispénzű ember?”
 • 1. davido 2010. július 07. 18:01
  „Érdekes azért ez, érkezik egy felvetés-halmaz az LMP-től, abból egyről ír a délmagyar, de úgy, hogy az önkormányzat álláspontját 3szoros terjedelemben közli!
  Úgy látszik itt már működik a nemzeti együttműködés nagy rendszere, beleértve a sajtó működésének új alapokra helyezését is. A délmagyar elébe megy a Fidesz-kormány kezdeményezésének, és azonnal biztosítja a válaszadás jogát, hanem is ugyanolyan, de 3szoros terjedelemben. Gratulálunk, Fidesz, hajrá délmagyar!
  Ami a közvetlenül a cikkben is érintett témát illeti: igaz, hogy egyelőre még egy 45m-es szakaszon biztosítja a kultúrált fürdőzés lehetőségét az önkormányzat (egy kis, vízrebocsátott műanyagketrechez hasonlított tavaly az egész), ámde korábban még 3 helyszínen több száz méteres partszakaszon volt biztosítva mindez, mostmár sehol. Aki tavaly volt kinn a Laposon, és látta az ott tornyosuló szeméthegyeket, az tudja miről beszélek!
  Ezentúl egyébként az LMP magáról a Napfényfürdő beruházásról is ejtett (volna) néhány szót. Ezzel kapcsolatban a Fidesz általában csak a város vagyonvesztését hangsúlyozza. Az LMP-nek ezentúl fontos az is, hogy a város nem annyira módos rétegei számára hogyan változott néhány, az egészséges éáletmóddal, rereációval stb. kapcsolatos közszolgáltatás elérhetősége. Nos, az eredmény az, hogy egy 3milliárdnyi közpénzből (is) megvalósuló beruházás eredményeként a jegyárak és bérletárak drasztikusan megdrágultak. Lehet, hogy javult a szolgáltatás színvonala (bár pl. a fogyatékkal élők esetében ez egyáltalán nem biztos), de kérdés mennyire igazságos az, hogy csak a gazdagabbak vehetik igénybe mindezt? Nem véletlen, hogy az újszegedi uszodába ma már alig-alig lehet beférni.
  Kérdezem én álbaloldali városatyáinkat mire való a közpénz? Mi a cél? Pusztán annyi, hogy a módosabbak kényelmét és igényeit kielégítsük? (a többiek meg mehetnek a levesbe?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegségét kihasználva vették el értékeit

Egy 21 éves férfi kihasználva a vendég erősen ittas állapotát ellopta annak értékeit az egyik szegedi italozóhelyen. Tovább olvasom