Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Számlagyárosok és adócsalók

Szeged - Négy év börtönre ítélte a szegedi táblabíróság azt az ambrózfalvi és budapesti vállalkozót, aki összesen 270 millió forint áfát nem fizetett meg, miután egy háromfős csoporttól hamis számlákat vásárolt. Utóbbi csoport tagjait is elítélték tegnap.
A Szegedi Ítélőtábla tegnapi döntése nyomán jogerősen elítélték egy számlagyártó csoport három tagját, valamint azt a két vállalkozót, akit hamis számlákkal láttak el.

A két vállalkozó egyike, az ambrózfalvi Csirik László többek között toll felvásárlásával foglalkozott, és sokaktól számla nélkül szerezte be az árut, ám a továbbértékesítés során már számlázott – ezért a beszerzést igazoló számlákat kellett szereznie, hogy azok forgalmiadó-tartalmát levonva csökkentse betéti társasága áfafizetési kötelezettségét. Ebben a tótkomlósi Pipis Mihály, az ugyanott lakó Kovács Zoltán és a hódmezővásárhelyi Markó Angéla volt segítségére, ők 2002 májusa és 2003 decembere között összesen 301 fiktív számlát adtak át neki. Ezeket nyolc különböző társaság nevében állították ki összesen bruttó 721,9 millió forint értékben, 144,4 milliós adótartalommal. Csirik László a számlákat könyvelésébe állítva egyrészt megszegte a számviteli törvény szabályait, másrészt ennyi áfát nem fizetett meg, és így kárt okozott az államnak.

Egy másik, budapesti, ugyancsak főként tollfelvásárlással foglalkozó vállalkozó, Nánássy Péter az előző esethez hasonlóan számla nélkül intézte vásárlásait, majd szintén számlával értékesített tovább, ezért neki is szüksége lett beszerzést igazoló számlákra, hogy elkerülje az áfafizetést. Neki az imént már említett Kovács Zoltán és más, ismeretlen személyek adtak – ezek is hamisak voltak – összesen 576 millió forint értékben, 134 milliós áfa-tartalommal.

A Hegedűs István vezette büntetőtanács a hamis számlákkal adót csaló vállalkozókat, Csirik Lászlót és Nánássy Pétert egyaránt négy-négy évi börtönre ítélte. A számlákat készítő Pipis Mihály ugyancsak négy, Kovács Zoltán két év börtönt kapott, Markó Angéla – Kovács Zoltán felesége – pedig egyet, utóbbi esetben azonban a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztették.

Olvasóink írták

 • 4. nyomdasz63 2009. január 23. 17:59
  „Tollfelvásárló...nem is veszek,csak szivacspárnát ezután! Jól kib...k velük! DE mi legyen a többivel??? /miniszterek/”
 • 3. zoltanz 2009. január 18. 13:38
  „A marhák, rossz helyre mentek fiktív számlát szerezni. Ha a szegedi Ászos káradó keresztanyától, elhíresülten "számlagyártó kisiparostól" vették volna, most a fejük se fájna, hiszen a Tanácsosasszony "minden gyanú fölött álló" személyiség, ugyanis nagy a Nagy Hivatal kötője, mindent eltakar.”
 • 2. felhasználónév 2009. január 18. 11:07
  „"Számlagyárosok és adócsalók"---Első olvasásra, amikor még a címet olvastam csak, azt gondoltam kedves politikusainkról írnak...”
 • 1. lacipapa68 2009. január 17. 21:18
  „Az ilyeneknek minimum 20 év fegyház járna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tollat vágnak, karmot festenek a koronáért

Szeged - A küzdelemre jellemző, hogy vannak olyan tenyésztők, akik még csalni is képesek az első hely megszerzéséért. Tollat vágnak, és karmot festenek a magasabb pontszámokért. Nem csoda, a galamb-szépségideállal nem könnyű lépést tartani. Tovább olvasom