Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Szegeden feltámasztják a motorcsónaksportot? - Fotók

Pénteken startolt az Árkád pinceszintjén az első Versenyhajó kiállítás. Városunkban nagy hagyománya volt a motorcsónaksportnak, akik látták, emlékezhetnek rá, hogy 1954-től kezdve rendeztek versenyeket a Tiszán. Szegednek volt saját, nagy lélekszámú versenyhajó egyesülete is.
Feil János, Szeged legendás versenyzőjének 2008-as halála után nem volt városunkban több motorcsónak verseny. Neki emléket állítva rendezték meg az Árkádban a kiállítást, mely egészen vasárnapig megtekinthető.

A rendezvényen részt vett Gyöngy Ferenc, a kiállítás szervezője, Csákó Ferenc, a Magyar Motorcsónak Szövetség elnöke, korábbi világ- és európa bajnok, Bodor Péter korábbi világ- és európa bajnok, valamint a szintén korábbi VB győztes Horváth Attila.
 
Szegeden feltámasztják a motorcsónaksportot? Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A kiállított darabok közül a két felnőtt kategóriás hajó és egy ifjúsági kategóriás hajó volt megtekinthető.

A jó hír az, hogy folynak a tárgyalások arról, hogy Szegedre esetleg visszatérhet a motorcsónak sport. Csákó Ferenc elmondta, hogy a Tiszára mindenképpen szeretnék visszahozni a Hydro GP-t, valamint azon munkálkodnak, hogy a következő versenyhajó világbajnokságot is Szegeden rendezhessék meg.

A Motorcsónak Szövetség elnöke azt is tudatta, hogy az önkormányzat már befogadta a költségvetés tervezetet, és rövidesen választ kapnak arról, hogy milyen formában vagy mikortól engedélyezik a versenyeket városunkban.

A Rakpartot zárnánk le a verseny idejére. Ez egy háromnapos rendezvény lenne. Első napon, pénteken a technikai dolgokkal foglalkoznánk, mint a sátorállítás, a versenyzők regisztrálása és a hajók vízre tétele. Második napon rendeznénk egy tesztkört, és minden kategóriának egy egyórás időmérő edzést tartanánk. Még ezen a napon mindhárom kategóriában indítanánk egy egy futamot is. A vasárnapot pedig 2 futammal és a díjátadással töltenénk ki.

- mondta a lapunknak Csákó Ferenc.

Az utánpótlás is fontos


A Motorcsónak Szövetség elárulta azt is, hogy országszerte várják a gyerekeket edzésre. Igaz, még csak Dunaújvárosban van erre lehetőség, de fontosnak tartják, hogy a fiatalok is megismerhessék ezt a technikai sportot.

2017- ben már rendeztek egy Formula Future világbajnokságot Dunaújvárosban, ahol a gyerekek merev aljú gumicsónakokkal tették próbára tudásukat. Akik ezekkel a versenyhajókkal jól bánnak, azok az úgynevezett V hajóval folytathatják ifjúsági pályafutásukat. Ezek egy bizonyos szabvány alapján elkészült hajók, így a fiatal pilóták rátermettsége és ügyessége dönti el, ki ér be elsőként a célba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempétől a fotelig - minden volt a III. Dél-alföldi Lakberendezési Kiállítás és Vásáron

Csempétől a fotelig - minden volt a III. Dél-alföldi Lakberendezési Kiállítás és Vásáron
A rendezvényen több mint 40 kiállító mutatta meg magát. Tovább olvasom