Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szegedi diákokat mentettek Romániában

Szeged - Egy barlangban töltötték az éjszakát a szegedi Karolina Gimnázium diákjai, akik eltévedtek a Csernai-havasokban, Romániában.
A csoport túrázni indult, útközben azonban besötétedett és már nem találtak vissza a meredek úton a turistaösvényre. A diákokat végül a román hegyimentők hozták le, akik szerint a kísérőtanár teljesen tapasztalatlan volt, ezért kerültek bajba.

Még a földet is megcsókolták örömükben, amikor leértek a hegyről. A 16 magyar diák egy egész éjszakát töltött egy barlangban. A tanárukkal együtt túrázni indultak, ám mire beesteledett, eltévedtek.

Videó itt.

Az egyik diáklány azt mesélte az egyik román televíziónak, hogy hogyan is vészelték át az estét a hegycsúcson.

„Féltünk a medvéktől, mert útközben több medvebarlangot is láttunk. Zajokat is hallottunk. Szóval féltünk. Ezért tüzet is gyújtottunk" – mondta a lány.

A csúszós, meredek sziklákon végül az oktatójuk mászott le két diákjával. Ők értesítették a mentőket.

„Senki sem sérült meg. Csak a tanáruk, aki kihűlt, mert át kellett kelnie egy patakon. De azóta már ő is jól van" - mondta Adam Bruno hegyimentő.

A hotelban, ahol megszálltak, már elkezdték keresni őket, de addig ők sem értesítették a hatóságokat, amíg a tanár a két diákkal meg nem jelent.

A hegyimentő, aki lehozta a csoportot a hegyről, azt mondta, hogy a csoport teljesen felkészületlenül vágott neki a túrának. Sem felszerelésük, sem ruhájuk és tapasztalatuk sem volt egy ilyen veszélyes úthoz.

A csoportot a hegyimentők végül egy ösvényen kifeszített kötél segítségével vitték le a hegy lábához.

Forrás: RTL Híradó - Báthory Róbert, Póth Attila

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Egy tanuló 2008. május 21. 19:12
  „Nem tudom miért kell ennyire támadni a Karolinát!Egyáltalán nem úgy volt ahogy azt a média beállította.És elárulom hogy a tanárnőnek nem az udvarlója volt a túravezető,szal aki nem tudja az igazat az szerintem ne írjon ide semmit!Főleg nem ok ill. jog nélkül ítélkezni a suli felett!Attól hogy írigyek egyesek nem kell lehordani mindennek!Jah és még vmi:A KAROLINA EGYÁLTALÁN NEM BIGOTT!!!”
 • 36. ...cs... 2008. május 21. 18:18
  „Nem tudom,hogy miért kell mindenkinek leosztani a túrázókat és a 2 kisérőjüket.Senki nem ismeri a történteket,mivel a média nem igazán törekedett a valós események pontos leírására.Könnyű vádaskodni.Kiváncsi lennék ki hogy reagálna egy ilyen szituációban.”
 • 35. CS. 2008. május 20. 23:26
  „Az aki nem ismeri a konkrét történetet ne is fárassza
  magát az írással!:S:S:S:S:S:S:S:S:S:S

  UU.I.: A CSOPORTTAL VOLT TÚRAVEZETŐ IS AKI LEMENT A 2 LÁNNYAL!
  A TANÁRNŐ MEG MARADT A TÖBBI CSAJJAL!!!!”
 • 34. zs. 2008. május 19. 18:03
  „szeretném mindenkivel tudatni h igenis volt idegenvezető nem csak a tanárnő vezette a gyerekeket az úton.A híradó számára meg gondolom jó fogás volt h rosz színben mutassa be a Karolinát a történtek ismerete nélkül.egy Karolinás diák”
 • 33. patron 2008. május 19. 00:58
  „Egyem neked is azt a felsőbbrendü zuzádat...”
 • 32. hegyivezető 2008. május 19. 00:23
  „Nem mesélek, mert meggyőződésem, hogy az igazság nem érdekel senkit, viszont szíves figylemetekbe ajánlom a DM honlapjának 3cm-rel feljebb olvasható fontos híreit:

  Kapcsolódó cikkek
  Gregor Bernadett decemberre várja harmadik gyermekét (!)
  Szülés közben a lelki támogatás is fontos
  Szegedet ellephetik a szúnyogok
  Társat kapott Tigi, a Szegedi Vadaspark törpevízilója (!!!)
  Négyszer szúrta hátba volt párja új barátját egy férfi (!)

  És a legszebb: "Egyébként miért ne alkothatna bárki véleményt bármiről. Éppen azért jó dolog egy fórum, hogy az ember tanulhat belőle." /patron/”
 • 31. Mayai 2008. május 18. 23:24
  „Orulok hogy epsegben van mindenki.”
 • 30. patron 2008. május 18. 23:08
  „Nem vagyok se gárdista, se afféle. :)

  Joy, legalább egy érvet a letolások helyett valakinek mondasz? Vagy csak ennyi?
  Azt látom, hogy fáj neked a retekklubról alkotott vélemény. Ez van.

  Kedves Ismerős!

  Ki hol hibázott? Megosztod velünk, hogy miben tévedtünk?


  Kedves hegyivezető!

  Mesélj!

  (Egyébként miért ne alkothatna bárki véleményt bármiről. Éppen azért jó dolog egy fórum, hogy az ember tanulhat belőle. Én ezért szeretem. Például itt szerepel csak, hogy mi az iskola és a tanár neve. Az erdély.ma oldalról eddig nem is hallottam. A lányról kiderült, hogy megállja a helyét. Az osztályról nemkülönben. Újra bebizonyosodott a liberális retekklubról, hogy még tényeknek sem nevezhető, amit annak hazudnak, de egyre több embernek.
  Ha nem volna sok csak másokat egy mondatban érv nélkül leugató, még élvezni is lehetne az eszmecserét.”
 • 29. hegyivezető 2008. május 18. 21:45
  „Egészen véletlenül pontosan ismerem a helyet is, ahol az eset történt, az érintetteket is, meg az esetet is. Azt kell hogy mondjam, hogy a 28 hozzászólásból 1-et találtam, ami 1 mondat kivételével de igaznak mondható. Magyarázza már el valaki (ne az eddig megszólaltak), hogy ezek az emberek honnan veszik a bátorságot, hogy véleményt alkossanak olyasmikről, amikről fogalmuk sincs? (Ez persze vonatkozik arra is, aki eltéved a hegyen, meg arra is, aki hülyeségeket ír egy számítógépbe!)”
 • 28. joy 2008. május 18. 20:43
  „Egészen precíz, szép érveléssel, tényekkel szállsz a vitába.
  Gratuláni lehet qlturhádhoz!
  Karolinás vagy?”
 • 27. Ismerős 2008. május 18. 20:29
  „Elárulnám h ti itt elég sokan hülyék vagytok, ez mind hazugság, és nemkéne a tanárt fikázni meg a "tört angolsággal beszélt lányt" sem.Nézzetek utána h mi az igaz és azszerint mondjátok a hülyeségeiteket!!!”
 • 26. joy 2008. május 18. 19:20
  „Pukkantyú, te nagyon sötét alak lehetsz.
  Olyan gárdista-féle.
  Mindenkit leugatsz, lehazugozod az összes médiát, de sztkozódáson kívül egyetlen épkézláb, tárgy és tényszerű mondatot nem tudsz összehozni!”
 • 25. patron 2008. május 18. 19:04
  „Miért primitívek ezek a hozzászólások?

  Az mondjuk kétségtelenül sértő, ahogy a két felnőttet említik és van benne gyűlölet vagy felháborodás, de primitívnek nem nevezném.
  Másfajta szempontból nézik és felhívják egy komoly butaságra a figyelmet.

  Vitatkozni viszont lehet velük. Egy alföldi honnan a fenéből tudja, hogy milyenek a hegyek? Anno ikarusok szánkáztak le Ausztriában a hegyi utakon. Franciaországban is kerültek bajba barlangászok.

  Inkább a tanulságot kell leszűrni, ha már ilyen jól megúszták. Minden Erdélybe menőnek fel kell hívni erre a határon a figyelmét!  Kedves mégtöbbbnapfényt!

  Felhívták a figyelmemet, hogy szégyenszemre elfelejtettük az intelektuális műsorok legintelektuálisabbját: dr. győzikeshowt”
 • 24. háté 2008. május 18. 17:21
  „A 22. és 23. hozzászólás sértő és primitív.

  Esetleg alkalmazni lehetne a felhasználói szabályzat ide vonatkozó részét:
  "3. Egyéb rendelkezések
  1. A Szolgáltató fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy technikai vagy egyéb okokból a hozzászólási felületek szolgáltatását vagy annak egy részét korlátozza vagy felfüggessze."

  Még egy idézet a "kiemelt" hozzászólóknak:

  "Valentin Balaban elmondta: senkinek sem esett bántódása, csak a csoportvezető került hipertemikus állapotba (lecsökkent testének hőmérséklete), de később jobban lett. Egy kislánynak kificamodott a bokája, de ő is saját lábán tudott később lejönni a hegyről. Balaban elmondta: a diáklányok jól tették, hogy este fennmaradtak, és tüzet gyújtottak, rosszabbul is végződhetett volna a dolog. Két mentőautót készenlétbe helyeztek, az egyik korszerű orvosi műszerekkel is fel volt szerelve, de szerencsére nem kellett igénybe venni. Adamcek elmondta: a mentés három-négy órát vett igénybe."

  forrás: http://www.erdely.ma/lazitas.php?id=36684”
 • 23. Leg 2008. május 18. 14:40
  „A magyar "túravezetőnek" titulált illető a karolinás GUTAI ZITA biológia-kémia szakos tanárnő volt. El lehet képzelni ezek után, micsoda szerencsen mosdatásról van itt szó.

  A hegyről sem ő vezette le a diákokat hanem egy ROMÁN hegyimentő aki TÉNYLEG az aminek nevezi magát. A nehéz terepen pedig kötelek segítségével juttaták le a gyerekeket.

  Hála a sorsnak, hogy megúszták a gyerekek. Nem a magyar "túravezetőnek" és a másik tanárnak köszönhetik hanem a román hegyimentőnek.”
 • 22. Haha 2008. május 18. 14:32
  „A Karolina iskola tehetségtelen tanára és a "magyar túravezető" (=értsd: a tanárnéni udvarlója aki már sétált előtte a Mecsekben) életveszélyes helyzetbe sodorta a gyerekeket. A végén NEHOGY azt kezdjék már el bizonygatni, hogy az iskola helyesen járt el mert az lenne a pofátlanság csúcsa. Barlangban éjszakáztak a gyerekek? Igen. A tanár és a "túravezetőnek" titulált udvarlója miatt? Igen. Közvetlen veszélyben voltak? Igen.

  Ezeket a gyerekeket román mentőalakulat hozta le arról a hegyről és csak a szerencsén múlt, hogy nem fagytak meg. Ehiszem hogy ez egy vallásos iskola de ne védje senki a védhetetlent. Nem kell túlragozni ezt: a tanár foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést követett el, jelentsék fel és rúgják ki azonnal. Ha az ilyeneket megvédik akkor nem kell csodálkozni hogy a gyerekek hülyére veszik a tényleg hülye, tehetségtelen tanárokat.”
 • 21. patron 2008. május 18. 13:43
  „:)))”
 • 20. mégtöbbnapfényt 2008. május 18. 13:02
  „patron, a fingós-böfögős poénokkal operáló vadparaszt fábryt kifelejtetted a retekklubos felsorolásodból, hihihi :)”
 • 19. patron 2008. május 18. 12:43
  „Ez az erdely.ma nagyon jó oldal! Köszi, hogy beraktad!!!!!”
 • 18. patron 2008. május 18. 12:26
  „A retekklub újra hazudott. Hogy a fene vinné azt az előitéletes fejemet! :))


  Csak abba gondoljon bele mindenki, hogy ha egy ilyen egyértelműen utánanézhető dologban hazudnak, akkor a többi szavuk?  Kedves sörös!

  Nekem nem ezzel van bajom. Nekem azzal, hogy angolul válaszolt. A lány okos és művelt, tanult. Ez rendben van. De egy olasz, francia, orosz, spanyol nem igazán lesz hajlandó angolul beszélni még ha perfekt is angolból. Erdélyben angolul kelljen válaszolni egy Magyarnak...

  Félreértés ne essék. Dicséret jár a lánynak mert krízishelyzetben is mert és működött az agya. Minden gyerek mosolygós volt és kultúrált, okos. Büszkék lehetnek a szüleik rájuk.
  Ez szimplán elvi probléma és lehet, hogy csak számomra.


  Minden esetre újabb fiatalok tanulták meg, hogy a liberális médiának pedig hinni nem szabad.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társat kapott Tigi, a Szegedi Vadaspark törpevízilója

Szeged - Párt kapott Tigi, a tavaly érkezett nőstény törpevíziló a Szegedi Vadasparkban. A 11 hónapos Chippo, egyelőre úgy néz ki leendő arája mellett, mintha a kölyke lenne. Tovább olvasom