Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Szegedi kutatók a szuperbaktériumok ellen - áttörést hozhatnak az ötletek

,,Van két olyan molekulánk, amelyek nagyon gyorsan irtják a leggonoszabb kórokozó baktériumokat is." Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban születő egyedi ötletek áttörést hozhatnak az egyre fenyegetőbb antibiotikum-krízisben.
Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban születő egyedi ötletek áttörést hozhatnak az egyre fenyegetőbb antibiotikumkrízisben. Pál Csabáról és fiatal kutatótársairól szól A mi Akadémiánk című videósorozat második része, melyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma készített.

Pál Csaba Oxfordból tért haza, hogy az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok titkait kutassa, és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban találta meg azt a biztos intézeti hátteret, amelyre laboratóriumát építhette. Kutatócsoportjának munkája az alapkutatásra épül, hiszen, mint a videóban el is mondja, „alapkutatás nélkül nem lesznek olyan eredmények, amelyek hasznosíthatóak lennének".
 

A csoport zömében fiatal tagjai változatos tudományterületekről érkeztek, hiszen a baktériumok és az antibiotikumok kapcsolatának feltárásához éppúgy szükség van genetikai és evolúcióbiológiai tudásra, mint kémiai ismeretekre. Van, aki a baktériumok evolúciójának akár milliószoros felgyorsításán dolgozik, más pedig a szuperbaktériumok szükségszerűen megjelenő gyenge pontjait keresi.

„Olyan projekteket indítottunk el, melyekre mások abszolút nem gondoltak" – foglalja össze Pál Csaba a kutatócsoport erősségét.

„Van két olyan molekulánk, amelyek nagyon gyorsan irtják a leggonoszabb kórokozó baktériumokat is" – teszi hozzá a kutatócsoport vezetője, és ezek a hatóanyagok, úgy fest, egerekben is jól működnek. A következő nagy lépés a klinikai tesztek elindítása lesz, és talán megszülethet egy olyan antibiotikum, amely lépéselőnyt adhat a baktériumokkal szembeni világméretű versenyfutásban.

További részletek a kutatócsoport munkájáról és interjúk a fiatal szegedi kutatókkal az ADF videójában:
https://videopress.com/v/7rrfLiYf

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 éve kapta vissza szabad királyi városi rangját Szeged - Csalás is kellett a kiváltság visszaszerzéséhez

300 éve kapta vissza szabad királyi városi rangját Szeged - Csalás is kellett a kiváltság visszaszerzéséhez
Jöhetett járvány, tombolhatott a török, zúdulhatott a városra árvíz, Szeged minden csapást… Tovább olvasom