Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi restik régen és ma

Szeged - A régi restik utódait látogattuk meg, mert kíváncsiak voltunk, miben hasonlítanak és különböznek a mai utasellátók. Találkoztunk Rudival, az egykori cirkuszi artistával, és megmutatták nekünk a régi kenderfonót Galyatetővel összekötő Ho Si Minh-ösvényt.
– Csókolom, szépasszony! – szólította le magabiztosan fotóriporterünket Rudi, az egykori cirkuszi artista a rókusi vasútállomás büféjében. Beszélt kicsit németül is, pózolt a kamerának, majd meghívatta magát egy fröccsre. A régi restik utódait látogattuk meg Szegeden. Tudni akartuk, melyik mivé változott, és kik a vendégek.

A rókusi utasbüfébe betérők nyolcvan százaléka törzsvendég, húsz százaléka az utazó. Itt sok minden régi – az „utas presszó" felirat a söntésben például tizenöt éves. Az üzemeltető Ropoli László szeretné újítani a helyet, de bérlőként nagyobb lelkesedést várna a bérbeadó Resti Rt.-től. Addig is marad a kocsmahangulat.

Szeged-Rókus, végállomás? Rudi és a Resti is a vasútállomás fontos része.
Fotó: Schmidt Andrea

A törzsvendégek vannak többségben a Galyatetőn is, az újszegedi állomás egykori restijében. Többek között az egyik oszlopos taggal, a harminc éve állandó vendégnek számító Laci bácsival találkoztunk, aki még emlékszik, hogy nézett ki a hely a rendszerváltás előtt. Teljesen másképp. Feleakkora volt, mint most, máshol volt a pult, más volt a dizájn.

Csokiroló és vasutasszleng

Az utasellátókat előbb kitalálták, mint a vasutat. Még postakocsival utaztak az emberek, de már voltak fogadók az út mellett, hogy amíg a lovak pihennek, az utazók is felfrissülhessenek. A vonatozás kezdetén, az első 20-30 évben nem voltak étkezőkocsik, ezért a büfékre továbbra is szükség volt. A szocializmus utasellátói, a restik egyformák voltak, lehetett kapni egytálételt, és olyan specialitást, mint a csokiroló. A resti szó egyébként valószínűleg a restaurantból alakított vasutas-
szleng.

A belső terem – a régi resti épülete – a fiataloké, itt tartanak bulikat, zártkörű rendezvényeket, szilveszterre például már elkelt. A külső terem a törzsgárdáé, többek között a Pick Szeged szurkolóié. A B közép itt tárolja a felszerelést, a meccseken használt dobokat.

A napi forgalomnak csak tíz-tizenöt százalékát adják az utazók – tájékoztatott Sódar István üzletvezető. Közben Laci bácsi azt magyarázta, hogy itt mindig történik valami, ezért jó lenne, ha a szegedi Galyatetőn forgatnák az Üvegtigris című film harmadik részét. Mi a régi időket erőltettük, ezért elmondta, hogy ide jártak a régi kenderfonó dolgozói is munka után (talán még előtte is) a „Ho Si Minh-ösvényen" – így hívták a gyárat és a büfét összekötő utat. Laci bácsi szerint most kulturáltabbak a vendégek, régen viszont volt pacal, marhapörkölt, bableves.

Most sem a rókusi, sem az újszegedi vendéglátóban nincs konyha. Van viszont a nagyállomáson, ahol az étterem a régi resti helyén működik, de ezt is teljesen átalakították – másfél hónapja. Az egykori utasellátó most neonreklámmal hívogat, a narancsszínű falakat a 30-as évekből való reklámok díszítik. Az üzemeltető cég máshol is visz hasonló éttermeket, a dizájn mindenhol ilyen. A cég tulajdonosa egyébként Storcz Botond többszörös olimpiai bajnok.

Olvasóink írták

 • 4. joy 2007. november 28. 14:50
  „Birkapörköltöt HUN lehet szegeden enni?”
 • 3. mz/x 2007. november 28. 10:13
  „Tényleg nem jól sikerült a fogalmazásom...:)
  A hegedűs fazonnak(nem a szobor) szoktam adni a Kárászon, gondolom nem a fröccsét fizetem neki! Tehát úgy érzem "megéri"!”
 • 2. Pax 2007. november 28. 08:03
  „Mikor éri meg egyébként almizsnát adni?”
 • 1. mz/x 2007. november 28. 07:28
  „Ez a Rudi volt cirkuszi artista az Anna kút mellett szokott a boltnál koldulni...megéri adni neki ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer-hét gyertyát gyújtanak a szegedi Dóm téren

Szeged - Látványos, táncos-tüzes fölvonulással kezdődik pénteken délután a szegedi karácsonyi ünnepi… Tovább olvasom