Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szenvedélyből hajtogatnak

Zákányszék - Hobbiként indult, de mára a szenvedélyévé vált a papírhajtogatás a zákányszéki Farkas Ildikónak, akinek álma egy virágokkal teli régi szekér kicsinyített másának megalkotása - papírból.

– A kilencvenes évek elején kezdtem el papírvirágokat hajtogatni. Megtetszett egy virágcsokor, szétszedtem és rájöttem, ezt én is meg tudom csinálni. Rózsacsokrokat készítettem sztreccskreppből, szalvétából, zsebkendőből pedig szegfűt – mesélte a zákányszéki Farkas Ildikó. Olyan jól sikerültek az első munkái, hogy azóta többször esküvői díszek elkészítésére kérték fel.

13 éves fia, Zemanek Gergő Albert javasolta neki korábban, hogy vegyenek egy origamikönyvet, mert ő is szívesen kipróbálná.

Az origami a papírhajtogatás japán megfelelője: négyzet alakú papírból kiindulva készíthetünk állatokat, tárgyakat, díszeket, geometriai formákat, segédeszközök használatával vagy anélkül.

A zákányszéki asszony és fia az úgynevezett többelemű origamit művelik. Ahogy a neve is mondja, ehhez a formához több kisebb részt kell összeilleszteni, hogy megkapjuk a végső formát. Általában az egyes darabok elkészítése viszonylag egyszerű, azonban a végső összerakásuk kifejezetten trükkös lehet.
 

Szenvedélyből hajtogatnak. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Erről így mesélt Ildikó: – Nagyon babra munka. Az első hattyúmat háromszor szedtem szét, mire azt az eredményt kaptam, amit szerettem volna. Folyamatosan jegyzetelek, hogy mindent újra el tudjak készíteni.
A szobában bárhová néztünk, Ildikó és Gergő műveit láttuk. Többek között gólya, flamingó, strucc, hattyú, sárkány és delfin is készült a nagyrészt 12×9 centiméter nagyságú papírlapocskákból. A most hatodikos Gergő a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanul, ahol nekik kellett feldíszíteniük a ballagó nyolcadikosok tantermét. Az ünnep ihlette hattyú 1250 papírlapból készült.

– El tudok merülni benne. Amikor dolgozom, megszűnik a tér és az idő. Néha a párom szól rám éjjel egykor-kettőkor, hogy abba kellene hagynom – mondta. Többször kint voltak a ruzsai vásárban, falunapokon is bemutatkoznak, ahol foglalkozásokat tartanak gyerekeknek. – Az emberek rácsodálkoznak, sokan meg akarják tapogatni, mert nem hisznek a szemüknek – mondta nevetve.

Legközelebb augusztusban, a zákányszéki falunapokon lehet találkozni velük, októberben pedig kiállítás nyílik a településen munkáikból.

Terveikről szólva elmondták, egy tukán elkészítésén gondolkoznak. Ennek a madárnak nagyobb a csőre, mint a teste, és különböző színekben pompázik. Ezenkívül Ildikó tavaly nyár óta gondolkodik egy virágokkal teli régi szekér kicsinyített másának elkészítésén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rasszista támadás áldozata a kómában lévő Péter

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nincs összefüggés a hídról leesett kómában lévő fiatal esete és a közösség tagja ellen elkövetett erőszak között. Tovább olvasom