Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Szerdától visszatér a normális nyár

Szeged - Az egész országban Szegeden volt a legmelegebb kedden, másodszor is elértük az új abszolút rekordot, hiszen 39,8-at mértek – egyszersmind ez volt a tegnapi országos új rekord is. Szerdára megint szikrázó napsütést ígérnek, de normális nyári hőmérséklettel.
Az egész országban Szegeden volt a legmelegebb kedden, másodszor is elértük az új abszolút rekordot, hiszen 39,8-at mértek – egyszersmind ez volt a tegnapi országos új rekord is. A délutáni forró déli szelet este északnyugati váltotta, s ezzel megjött a lehűlés. Szerdára megint szikrázó napsütést ígérnek, de normális nyári hőmérséklettel.

Este érkezett meg a Dél-Alföldre tegnap a viharos északnyugati szél. Délután négy óra körül még forró déli szél fújt, 40 körüli a levegő hőmérséklete – pedig a napot már felhők takarták. 16 óra 20 perckor Sopronban és Kőszegen 17 fok volt, Békéscsabán 39, Szegeden 38.
A 21-22 fokos hőmérséklet-különbség az ország északnyugati és délkeleti vidékei között nem az egyetlen különlegessége volt a tegnapi időjárásnak.

Szeged főszerepbe került, hiszen itt mérték az országos csúcshőmérsékletet, 39,8 fokot. Ezzel napi országos rekord dőlt, mert július 24-én az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 1988-ban mérték, Tihanyban, „mindössze" 34,4 fokot. A 39,8 fok egyúttal az új, az elmúlt vasárnap „született" szegedi abszolút csúcs. Vagyis a mostani kánikulában, a hőségriadó kilenc napja alatt másodszor dőlt meg az – igaz, csak egy tizeddel alacsonyabb értékű – abszolút szegedi rekord: az eddigi, 39,7-es maximum 1952. augusztus 15-e óta tartotta magát.

Az éjszakai lehűlés után szerdára újra szikrázó napsütést és 30 körüli csúcshőmérsékletet mondanak a szakemberek. A következő napokban melegszik, de már „csak" 33 fok körüli csúcsokra kell számítani. A távolabbra szóló előrejelzések jórészt csapadék nélküli, az átlagnál melegebb időt jósolnak egészen augusztus végéig – a mögöttünk hagyott kánikula után tehát nem ér véget, csak normalizálódik a nyár.

Ilyen, normálisan meleg idő volt – 26 és 34 fok közötti hőmérsékletekkel – tavaly is, ugyanazokon a júliusi napokon, amelyeken az idén – 35 és 40 fok közötti hőmérsékletekkel – tombolt a hőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom