Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Szeretet árad a húsvétból

Úgy tartják, hogy a legfontosabb ünnep az evangélikusoknál a nagypéntek. Egyes vélemények szerint azonban ezt nem az evangélikusok állítják, hanem inkább róluk tartják ezt, és régebben még inkább így volt.
– Hangsúlyos a nagypéntek valóban, de a húsvéttal teljes az ünnep. Az biztos, hogy mi nemcsak a húsvétra készülünk, hanem az egész nagyhétre – magyarázta Cserháti Sándor evangélikus lelkész. Úgy fogalmazott, nehezen megélhető ez az ünnep, a feltámadás valóságával újra és újra meg kell küzdenie a keresztény embernek. – Nagyon fontos, hogy Jézus nem bosszúval jön vissza a feltámadás után. Feltámadása azt bizonyítja, a szeretet örökre szól – fogalmazott a lelkész. Szerinte Jézus beköszönő mondata, „Békesség néktek", ma is üzenetértékkel bír, amikor revansot vehetne, nem bosszúval jön, hanem a békesség szavával, szeretettel.

Az evangélikusok a 40 napos böjtöt nem tartják nagyon szigorúan, a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek, általában, ami nagyon fontos számukra, abban tartóztatják meg magukat. A legfontosabb a belső erővonalak újrarendezése.
Az evangélikusoknál  a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek. Fotó: Facebook
Az evangélikusoknál a hívek maguk döntik el, hogyan böjtölnek. Fotó: Facebook
 Szertartásaikban őrzik a régi hagyományokat, így például a pénteki szentmisét és passiót. Több mint tíz éve egy újabb szokást is gyakorolnak a szegedi evangélikusok. Vasárnap hajnalban összejönnek egy templomi áhítatra, amely után, ha az időjárás engedi, kimennek a Tisza-partra, ahol megnézik a napfelkeltét. Majd együtt reggeliznek, a magukkal hozott hagyományos húsvéti ételeket fogyasztják el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hagyták az utolsó pillanatra a húsvéti sonkát: virág és zöldség fogyott nagypénteken a piacon

Nem hagyták az utolsó pillanatra a húsvéti sonkát: virág és zöldség fogyott nagypénteken a piacon
Kevesen halogatták az utolsó pillanatig a húsvéti nagybevásárlást. Nagypénteken a tojás mellett legtöbben friss virágot, zöldséget és kalácsot vásároltak a szegedi Mars téri piacon. Tovább olvasom