Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Szociális bombától tartanak a polgármesterek

Szeged - Szociális bomba a kistelepülési polgármesterek szerint az átalakított közfoglalkoztatás. Az önkormányzatok nem tudják majd elvégezni a feladataikat, sokan pedig, akik korábban „életvitelszerűen" közmunkából éltek, nem tudnak majd megélni – mondják.
– A kormányzati szándékot értem, de kemény szociális feszültségre számítok, amely a polgármesteri hivatalokban csapódik le – fogalmazott a delmagyar.hu-nak Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere.

A programban hosszabb és rövidebb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására lehet pályázni. Az előbbiben az álláskereső napi legalább 6 órás munkaidőben, 2–12 hónapot dolgozhat. A rövidebb időtartam napi 4 órás munkaidőt és 2–4 hónap foglalkoztatást jelent. Fontos változás, hogy aki nem rendelkezik legalább 30 munkanap munkaviszonnyal az adott évben, az a következő évben nem lesz jogosult bérpótló juttatásra (korábban rendelkezésre állási támogatás, még korábban munkanélküli segély).

– Vissza kell vezetni az embereket a munkaerőpiacra, ez rendben van, de van egy réteg, amely ráállt, hogy évi 7 hónap tisztességes munkával megoldja az életét. Ha őket 4 órás, három hónapos munkába kényszerítjük, abból nem tudnak megélni – mondta Király László. A deszki polgármester kiemelte: továbbra is szívesen alkalmazná ezeket az embereket, de „nem tudjuk behozni őket a rendszerbe, mert nincs annyi pénz".

– Sokszor a legalja munkát végezték, dolgoztak sárban, tűző napon. De tisztességes munkájuk volt – hangsúlyozta.

Visszavezetnék az embereket a munkaerőpiacra. Illusztráció: Karnok Csaba
Visszavezetnék az embereket a munkaerőpiacra.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Bejáratott, megbízható emberek. Minden évben visszavettük őket. Ők másképp nem integrálhatók a munkaerőpiacra, mert például nincs iskolai végzettségük – magyarázta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere is. Csanádpalotai kollégája megjegyezte: nem úgy látja, hogy a vállalkozások kapkodnának a közmunkásaikért.

Molnár Róbert szerint nélkülük az önkormányzat is bajban lesz, mert ők például velük végeztették el kommunális feladataikat.

– Negyven ember az egész falu kommunális feladatait kezelni tudta. Ezt nem tudom négy emberrel megoldani – közölte. Szerinte az új programot koordinálni is többletmunkát jelent az önkormányzatnak, bár – fogalmazott – már hozzászoktak a „nem kényelmes dolgokhoz."

Kovács Sándor szerint gondot jelent az is, hogy – legalábbis Csanádpalotán – a közmunkaként kiadható feladatok nagy része fizikai, tehát inkább férfiaknak való. Az érintettek 60 százaléka azonban nő. Király László szerint sem lesz mindenkinek munka, mert van, aki fizikailag nem alkalmas rá.

– 64 milliárdból nem lehet a magyar munkanélküliséget felszámolni – utalt Molnár arra, hogy a kormány a 2011-es költségvetésben 64 milliárd forintra csökkentette a közfoglalkoztatásra szánt állami támogatást. Nagy Anna kormányszóvivő korábban ezzel kapcsolatban egyébként hangsúlyozta: a 64 milliárd mellett a költségvetésben szerepel 88,5 milliárd forint „szociális ellátásokra félretett" összeg is a közfoglalkoztatás rendszerének fenntartásához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium érvelése szerint az új közfoglalkoztatási programmal a hatékonyabb tervezés és pénzfelhasználás eredményeként a korábbinál több munkavállaló közfoglalkoztatásba történő bevonására lesz lehetőség.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. antikos 2011. január 23. 21:49
  „Bocsi, de ez nem magyar, hanem romakérdés... És egyre keményebb!!!!!!!”
 • 47. sámson64 2011. január 23. 19:22
  „40,üzenem!
  Azt hogy ki-mit becsül azt önkormányzata válogatja.Én úgy láttam amikor alkalmazásba álltam,hogy aki becsületesen elvégezte a munkáját,azt soha nem bántotta senki.De ez szerintem így van mindenütt.
  Vagy csak nálunk ilyen rendes a Polgármester.Mindegy volt hogy kinek mi a végzettsége dolgozni kellet.”
 • 46. h65535 2011. január 23. 16:16
  „a nagy polgári kormány teljesítménye gyenge kezdés után erősen leromlott...
  persze a sok mosottagyú hvük ezt nem látja... még akkor sem ha kevesebbet visz haza, vagy elveszik a pénzét... ja a királyért mindent... ..!”
 • 45. imre321 2011. január 23. 15:01
  „Léni akkor kifog dolgozni? Ezek csak dőzsölni flegmáskodni na meg LOPNI és mégjobban tönkre tenni a becsületes embereket azt tudják!!!”
 • 44. Léni 2011. január 23. 13:28
  „Ajánlom az önkormányzatoknak, hogy forduljanak bizalommal Orbán Viktor miniszterelnökhoz!
  Majd ő egyszerűen és gyorsan átalakítja a rendszert úgy, hogy soha többet nem lesz ez a
  probléma, probléma! Azon az úton halad a kormány, hogy a nem sikeres emberek/ezek a
  munkanélküliek, a nyugdíjasok, rokkantsági nyugdíjasok,hajléktalanok,stb./ lehetőségeit még
  jobban beszűkítit pénzelvonással. Előbb-utóbb meg fogja ez hozni a sikert, a gyógyszerek
  árának emelése is elősegítit ezt a tendenciát! Kis türelem és csak fiatal, sikeres, jómódú
  emberek fogják alkotni Magyarország lakosságát!”
 • 43. johnconnor 2011. január 22. 18:25
  „szilléri ;) mit csinál a 45 % ? gondolom netezik és valóság show-t néz...ja meg barátok közt-öt
  ...mátrix világban élünk, az agy-hallottak korában...”
 • 42. szilléri 2011. január 22. 18:12
  „39. hozzászólás johnconnor 2011.01.22. 17:16

  Rátapintottál a lényegre !

  A kérdés mit csinál a 45 % ????????????????”
 • 41. imre321 2011. január 22. 18:11
  „azért rendesen moderálnak mert a nemtetsző hozzászólásokat hamar kitörlik. pedig csak az igazat írtam tényszerűen.”
 • 40. queenmargareth 2011. január 22. 17:31
  „igen-igen, amikor a kétkezi munka semmire sincs becsülve...”
 • 39. johnconnor 2011. január 22. 17:16
  „gagyi, az hogy az országban 55%-os a foglalkoztatottság... bulgária/oláhország is jobb mutatókkal rendelkezik, kinek köszönhető? a forradalmi kormánynak? úgy néz ki gazdaságilag ez az ország, mintha lebombázták volna te értelmi züllött! Nem tud annyit termelni Mo. hogy ne növekedjen A Zállamadósság folyamatosan(!)
  Na ezért van az hogy nyugaton fél-1milliókat keresnek az emberek;- tescó náluk is van (olcsóbb!) árakkal,
  ott a válság annyit tesz hogy jövőre vesznek új Audit...
  és még 10 évig ez lesz a helyzet(gürizés 80ezerért) szép hazánkban a zemeszempések miatt!
  <moderálva>”
 • 38. sügér63 2011. január 22. 15:25
  „A régebbi módszer alkalmas volt a visszaélésre, velem is ezt tették. Emiatt a szociális törvény miatt, mert csalárdul is fel lehetett használni, évekig iszom majd a levét.”
 • 37. síkvidéki 2011. január 22. 14:51
  „36 maros50

  sajnos a polgármestereknek fontosabb a díszburkolat, mert az azt kivitelező céggel lehet mutyizni, de a közfoglalkoztatásban részt vevőkkel nem...a munkavállalótól mégsem lehet visszakérni a munkabére 10%-át...de az útépítő cégtől igen.”
 • 36. maros50 2011. január 22. 14:23
  „33.Kedves MIRACALA!
  Nagyon sajnálom,hogy nem értettük meg egymást,lehet,hogy nem voltam világos.Érthetőbben:
  A sajtó cikkből idézek "az új közfoglalkoztatási programmal hatékonyabb tervezés és pénzfelhasználás eredményeként a korábbinál több munkavállaló közfoglalkoztatásba történő bevonására lesz szükség".
  Na már most ha települési önkormányzatoknak fontossab a" díszburkolatos út",mint a településein élő polgárainak
  szociális helyzetének javítása akkor az "Én2" hozzászólását ismétlem meg "EMBERTELENSÉG"!
  Ami a munkanélkülieket illeti ezen belül a munkavállalási hajladóságukat illeti ell kell jutniuk,hogy tegyenek a sorsuk javításáért, különössen a fiatalabb generáció akár képzési ,átképzési programokban vegyenek részt.Igazodjanak a munkaerőpiaci helyzethez.Fell kell nőni a feladatokhoz a kor kíhívásaihoz.A probléma felvetés kezelése többszereplős tényező.”
 • 35. pistike27 2011. január 22. 14:18
  „itt most a munkanélküliekről van szó és a munkáról ezt nem a kormány támadására kell fehasználni vagy nem egymással vitatkozni hanem okos megvalósitható ajálásokat , ötleteket kell adni, és ajálom mindenki előbb nézze meg hogy ő a munkahelyén hogyan dólgozik vagy dolgozott”
 • 34. pistike27 2011. január 22. 14:11
  „igen is rákell szoktatni a munkakerőlőket a munkara, mert sajnos nagyonsok munkanélküli munkakerülő, vagy dólgoznak bejelentetlenül azokat pedig bekell jelenteni, vagy törölni a munkanélküliek lisztájáról. de 1 honap kevés legalább minimum 4 hónapra a munkaidőt felkell emelni, mivel 1 hónapot az élelmes ledólgoz mig nincs maszek munka utána ott dólgozik itt meg kapja a munkanélküli járandóságot, a lusták pedig legalább hozzászoknak a munkához. figyelmeztetni kell az orvosokat hogy csak indokolt esetben irjonak ki valakit betegnek természetese ha meggyógyul a kieset napokat is lekeljen neki dólgozni.”
 • 33. Miracala 2011. január 22. 13:21
  „kedves Maros50, röstellem, de tavaly én is dolgoztam a közmunka programban, és idén elhajtottak a szociális irodából mondván hogy már nem lesz ebben évben -egyelőre- közmunka. Ne mond azt a hülyeséget hogy az emberek nem akarnak dolgozni, te nem áltál ott a tömegben a Huszár utcában, vagy a munkaügyi irodában a zsúfoltságban.
  Ha ebben a kiszabott városban nincs új, rendes munkahely, akkor az ember elmegy közmunkára, mint én pl. tavaly. Idén pedig az se lesz. Az önkormányzat pedig ahogy elnézem nem igyekszik kidolgozni a tavalyi program helyett érvénybe lépő 4 órás közmunkaprogramot. Szóval az emberek DOLGOZNI akarnak, de még nincs közmunka sem!!!”
 • 32. GAgyi 2011. január 22. 12:34
  „10 év 1 millió munkahely...lassan elmegy egy év.
  Új munkahelyről nemigen tudni, megszűnőről annál inkább.
  Új forradalmi qrmányunknak ebbe kellett volna belevetnie magát olyan nagy vehemenciával, mint a pálinkafőzésbe.
  A munkahelyteremtésnek is nagy sikere lenne a Zemberek körében.
  A Zemberek akarnak dolgozni. A Zemberek dalolva adnák adóforintjaikat a léhűtő politikusoknak, ha volna miből adózni.....”
 • 31. Én2 2011. január 22. 12:23
  „szilléri -igazad van én is mentem már be a hivatalba fél 9 táján reggel és a nagy asztalt körbeülték az ott dolgozók és tették a törvényt , meg is lepődtek, hogy mit keresek én ilyen idő tájt náluk. Fele létszámmal is el lehetne látni ami ott folyik és nem kellene ilyen hatalmas pénzösszeget keresni nekik., Ha nincs pénz akkor ott se legyen.
  A díszburkolatos városközpontban csak az urak fognak sétálni majd a családjukkal mint régen is volt.Embertelenség!”
 • 30. hehe 2011. január 22. 10:45
  „SÓDAR.”
 • 29. síkvidéki 2011. január 22. 10:23
  „"A polgármestereket akik eladósították a városokat azt el kell számoltatni és a saját vagyonukkal fellelni kell, ami visszajön pénz azt a szegényekre kell fordítani."

  Én2: teljesen igazad van! A polgármesterek a testületek "felelőssége" mögé bújva sokszor értelmetlen fejlesztéseket, építési beruházásokat, hajtanak végre, amikből visszafelé csurog nekik is...de az önkormányzatnak nincs pénze önerőre ezért hitelt vesz fel, kötvényt bocsát ki, amivel hosszú időre eladósítja a települését...minden polgármester szeret dicsekedni a beruházásaival, de legtöbbjük - tisztelet a kivételnek - bőven a település gazdasági, pénzügyi ereje feletti megalomán településfejlesztést (?) hajt végre, tönkretéve az ott élők jövőjét. erről viszont érthetően nem beszélnek...de ilyen elszegényedés közepette ki fog majd a díszburkolatos városközpontokban sétálgatni?”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzhelyen felejtett olajtól gyulladt ki a konyha

Tűz ütött ki egy szegedi panelház tizedik emeletén csütörtök délután a József Attila sugárút 132. szám alatt. Tovább olvasom