Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szombaton elindul a 8-as troli

Szeged - Átadják holnap a szegedi 8-as troli meghosszabbított vonalát. 8 percenként követi egymást rajta 8 trolibusz. Járt korábban is 8-as trolibusz, de csak a Vidra utcáig; először négy éve bővítették ki a vonalát a Dugonics térig.
Holnap délután 5 órakor, a Szent István téri ünnepélyes átadás után troli váltja fel Szegeden az eddigi autóbuszokat a 8-as vonalán. A Tisza-parti klinikák és iskolák felé öt új megállóval lesz hosszabb az útja: az eddigi Dugonics téri végállomás után hurkot ír le a Honvéd tér, az Aradi vértanúk tere, a Klinikák végállomás, az SZTK-rendelő és a Petőfi Sándor sugárút nevű megállók érintésével. A 8-as trolival vasárnap estig mindenki ingyen utazhat. A járatot a Szegedi Közlekedési Kft. 8 járműve szolgálja ki; 4 csuklós és 4 szóló kocsi követi egymást 8 percenként.

Tanítási napokon 6 percenként jár majd a 8-as troli. A Honvéd téri új megállónál a 74-es, a 74A, a 83-as és a 83A busz jelenti a csatlakozást.
Változik átmenetileg a 8-as trolivonal másik végállomása is. Mivel szerelik az új, rókusi 2-es villamos felsővezetékeit, a 8-as – a Körtöltés utca helyett – ideiglenesen a Makkosház végállomásig viszi az utasokat.

Módosul az 5-ös forgalmi rendje is; holnap üzemkezdettől a járat a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását. További megállói változatlanok.

A 8-as trolivonal meghosszabbítása a tömegközlekedési nagyprojekt 3 milliárd forintos áramellátási csomagjába tartozik, az új 10-es trolivonal kiépítésével és az áramellátó hálózat korszerűsítésével együtt.

Trolitörténet

A szegedi troliközlekedés 31 éve született, az országban – Budapest után – másodikként. Elsőként az 5-ös indult el 1979-ben – útvonala ma 5,4 kilométer hosszú. A 8-as 1983 óta közlekedik: először a Vidra utcáig járt, majd 2006-ban hosszabbították meg először az útvonalát, de a Dugonics térig csak autóbuszok ingáztak. A mostani, második bővítéssel együtt 5,4 kilométer a 8-as vonal hossza. A 9-es is 1983-ban épült ki, most ez a leghosszabb vonal, 7,6 kilométeres. A jelenlegi 7-es trolivonal 2004-ben készült el 4,1 kilométeren. Egy-egy évben a szegedi trolik összesen 1,5 millió kilométert tettek meg eddig, a trolipótlók 400 ezret. Az új járattal együtt jelenleg 4 vonalon összesen 42 járműből álló flotta viszi az utasokat. A nagyprojektben a 8-as meghosszabbításával és az új 10-es troli kiépítésével összesen 6 kilométerrel gyarapszik a szegedi trolihálózat. A járműállomány is bővül; 10 új alacsony padlós csuklós és klímás trolit vásárol a város.

Olvasóink írták

 • 6. csanyiv 2010. augusztus 15. 17:25
  „A Cora buszt a megrendelő (a hipermarket) nem finanszírozza tovább, ezért nincs ingyenes járat. Mint ahogy semelyik egyéb üzletlánc szegedi áruházához sem...”
 • 5. surda1973 2010. augusztus 15. 12:20
  „AZ ODÁIG OKÉ,HOGY KELL A VIILAMOS MEG A TROLIVONALAKAT,DE AZZAL MI LESZ AKI A CORA FELÉ JÁR DOLGOZNI!EGY BUSZ JÁR AZ IS FÉL ORÁNKÉNT,A 79-ES.A CORA INGYENES JÁRATOT ELVETTÉK,A 11Y-OST IS ELVETTÉK,MINDEN ÓRA EGÉSZKOR ÉS FÉLKOR MEGY A 79-ES.É NNÉGYIG DOLGOZOM,NÉGYKOR ELMEGY A 79-ES-DE A VONATOM HAZAFELÉ FÉ 5-KOR VAN AZTÁN CSAK EGY ÓRA MULVA.A KÖVETKEZÖ 79-ES IS SZINTÉN FÉL 5 KOR VAN.IGY AZTÁN KÉNYTELEN VAGYOK KERÉKPÁRRAL JÁRNI.HOZZÁTESZEM IGY A 79-ES MINDIG OLYAN MINT EGY SZARDINIÁS DOBOZ,ÁLLANDÓAN TÖMVE VAN.EZZEL A JÁRATTAL MI LESZ,MIKOR MÉG A VÁROS FELÉ VISSZA SZINTÉN BEMEGY A CORÁOZ A HOGY A LOGISZTIKAI KÖZPONT FELÉ MENET IS.LEGALÁBB NEGYED ÓRÁNKÉNT KELLENE HOGY JÖJJÖN EZ A BUSZ.”
 • 4. tom_peris 2010. augusztus 14. 11:01
  „Lugas6
  A munkavédelmi hatóság ezt a hiányosságot hogyan nézhette el?
  szerintem úgy hogy az utasok nem dolgozni járnak a trolira... igy nem hiszem hogy a munkavédelem az illetékes...”
 • 3. Lugas6 2010. augusztus 14. 09:17
  „Ha valaki a csuklós részen haladna át modjuk a leszállás végett és hirtelen fékezéskor vagy kanyarodás esetén ugyebár nem tudna megkapaszkodni, azzal súlyos balesetet szenvedhetne. A munkavédelmi hatóság ezt a hiányosságot hogyan nézhette el ????????????????????????????????????”
 • 2. daveedbrown 2010. augusztus 13. 11:13
  „1! gondolom amint megcsinálják a Vértónál a villamost (talán szeptemberben valamikor)”
 • 1. Alsóváros 2010. augusztus 13. 10:29
  „Mikor kerül vissza a körtöltés utcába a 8-as végállomása?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer nyert autót a szegedi nyugdíjas

Szeged - Az óránkénti akció miatt naponta akár nyolcszor is átsétált a szomszédos lottózóba a… Tovább olvasom