Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tanulóvezetők inváziója Szegeden

Szeged - A nyári szünetben sokkal többen kezdik el a jogosítvány megszerzését, mint év közben. Az utóbbi hetekben a tanulóvezetők szinte elözönlötték a szegedi belvárost.
Nem elég, hogy folyamatos a dugó a 43-as útra igyekvők áradata miatt, plusz a rendes nyári útfelújítások – Szegeden a rutinos sofőröknek még a tanulóvezetőkre is oda kell figyelniük, akik a nyári szünetben elözönlik a várost.

– Vizsgaidőszak után általában 30 százalékkal többen jelentkeznek hozzánk. Míg év közben két–három hetente indítunk tanfolyamot, addig júniustól augusztusig gyakran hetente – mondta el lapunknak Pataki Gergely, a Csillag Autósiskola pr-referense, akitől megtudtuk: egy tanfolyamot akkor kezdenek el, ha legalább harmincan jelentkeznek rá. A tanulókkal az elméleti vizsga után 25 oktató foglalkozik, akik naponta maximum nyolc órát adhatnak. Vagyis a városban reggeltől estig csak ennek az egy iskolának több tucat kezdő sofőrje „szeli" az utakat.

 Amikor T-betűs járművek találkoznak az úton. Fotó: Karnok Csaba
Amikor T-betűs járművek találkoznak az úton.
Fotó: Karnok Csaba

– A fiatalok közül sokan érettségi ajándékként kapják a jogosítványt – hallottuk Juhász Csabától. Az oktató elmondta: kezdetben igyekeznek gyér forgalmú úton tanítani az újoncokat, kora reggeli időpontban, a szélső sávban közlekedve, később azonban be kell dobni őket a „mély vízbe". Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy némi fennakadást okozzanak. A rutinos sofőrök között akadnak toleránsak és kevésbé megértők is. Utóbbiak megnyugtatására írják fel az oktatók autójukra a feliratot: „Köszönjük a türelmét!", vagy „Követési távolság".

Míg az átlagembernek bosszúságot okoznak a forgalmi dugók, az oktatók kifejezetten hasznosnak találják. Juhász Csabától megtudtuk: az útlezárásoknál kirakott új tábláknál szívesen „tesztelik" a tanulókat, és vezetik rá őket arra, hogy ne megszokásból közlekedjenek. Az új hídon mindennapossá vált hosszú sorban araszolgatva pedig az utóbbi időben az elindulást gyakoroltatják.

Olvasóink írták

 • 9. mgabca 2009. augusztus 29. 11:28
  „Kedves hozzá-nem -értők!

  Az oktatás egy munkafolyamat, amit egy tanulóhoz igazított tanmenet szerint kell végezni! Nincs két egyforma eset - mert az emberek különbözőek, korban és habitusban eltérőek, egyesek félnek, mások túl merészek.
  A rutinpályán a technikai kezelést tudjuk csak elsajátítani, és ott 2-nél feljebb a hely szűke miatt nem tudunk felkapcsolni.
  Valamint a tanulók nem úgy születnek, hogy jó a képességük, és elsőre megcsinálnak mindent.
  Sokáig gondot okoz a sebesség egyenletes tartása, vagy a megfelelő erővel való fékezés, és ugye a féket felfelé nem tudja mozgatni az oktató. (ezért kellene a tanulók mögött nagyobb követési távolságot tartani!!!)
  Ha nem a városban, akkor a lakott területen kívül kell gyakorolni az úttartást és a sebességtartást, különböző sebességekkel. Ahol ugye nem tilos lassabban haladni, mert csak az autópályán számít indokolatlan lassú haladásnak a 60Km/h.
  A mi szakmánk nem egyszerű. Mint mindenhol, vannak jó é mégjobb szakemberek, legyen az festő-mázoló, vagy hűtőgépszerelő, esetleg orvos!
  Az marad meg ebben a szakmában, akinek van munkája.
  Nekem pl. a tanulóim fele mindig olyan, akiknek mások ajánlották, hogy hozzám jöjjenek!
  Emberekkel bánni, és JÓL bánni nem könnyű feladat. Mellette vezetni, és figyelni napi 8-10 órán keresztül pedig fárasztó és leterhelő, de a hivatás szeretete és a sikeres vizsgák kárpótolnak ezért.
  Sajnos nem mondhatom, hogy üljön be és nézze meg, mert nem szabad, de elképzelni sem tudják egyesek, hogy mennyi munka van manapság abban, hogy egy kezdőt eljuttassunk arra a szintre, hogy megtanuljon vezetni és közlekedni, nemcsak jogosítványt adni a zsebébe!”
 • 8. True 2009. augusztus 12. 20:53
  „Én nem irigylem a mostani újoncokat 25 éve nekem nem ekkora forgalomban kellett bizonyítanom!”
 • 7. ClarkGriswald 2009. augusztus 12. 09:01
  „4: ez az alja iskolák csürhe oktatóira igaz. Szegeden 2-3 normális képzőszerv van, a többi az maga a borzalom.”
 • 6. persona 2009. augusztus 11. 21:30
  „én türelmes vagyok, csak akkor szakad el cérna, amikor a tanulóvezető 60-nal bandukol országúton. ami ugye nem igazán életszerű..:)”
 • 5. misztral 2009. augusztus 11. 20:20
  „Jujj, akkor beljebb húzom a kukákat a ház előtt!”
 • 4. tothlizi 2009. augusztus 11. 18:22
  „Én türelmes szoktam lenni általában a tanulókkal. Ha bénáznak az úton, akkor nem őket szoktam szidni, hanem az oktatójukról van meg a véleményem. A városban járva nap mint nap látom őket és néha döbbenetes,a mit csinálnak. De ezt azért, mert az oktatójuk nem szól nekik érte. Egyszerűbb nekik kifele bámulni az ablakon, mint rendesen megtanítani a szabályokra őket.
  Hozzáteszem, hogy szerintem addig nem kéne a tanulóst bevinni a nagy forgalomba, amíg nem képes 50-nel menni, ahol tud és lehet. Mert gyakran látni, hogy 40-nel döccennek végig az úton, amivel felgyűjtik maguk mögött a kocsisort. Amikor én tanultam vezetni és az első forgalomban töltött órámon nem mentem 50-nel (természetes az óvatosság), akkor az oktatóm megkérdezte, hogy mennyivel szabad menni. Mert ha 50-nel, akkor menjek annyival, ne bénázzak. Utána egyetlen egyszer nem tartottam fel a forgalmat a lassú haladásommal.
  Csak egy kis odafigyelés kellene az oktatóktól és senkinek semmi gondja nem lenne a tanulósokkal. Csak ők is inkább a markukat tartják és a csajokat/pasikat bámulva autózgatnak a városban. Itt persze tisztelet a kivételnek az oktatók közül.

  Addig is kedves autóstársaim próbáljunk meg toleránsabbak lenni a tanulókkal. Majd belejönnek.”
 • 3. AngelEye 2009. augusztus 11. 14:21
  „Én nem bosszankodok a tanulóvezetők miatt nekik is el kell kezdeni valahogy,és mindenki így kezdte!”
 • 2. McGregor 2009. augusztus 11. 14:20
  „http://img2.tar.hu/mcgregor/img/38645146.jpg

  :)”
 • 1. Yucca 2009. augusztus 11. 14:10
  „Hát igen, sokan gyorsan elfelejtik, hogy ők is voltak tanulók és rutintalan kezdők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönjárművel a Tiszán

Szeged - Csónakba csalogathatjuk a családot vagy a barátokat, és kievezhetünk a zsúfolt… Tovább olvasom