Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

THEALTER: Bánk bántól a Bárkibármikorig

Az európai fesztivál minősítést elnyert THEALTER 25. alkalommal kínálja Szegeden nemzetközi összművészeti programsorozatát július 17-től 25-ig. Urbán András Bánk bánjától Pintér Béla Bárkibármikorjáig sok izgalmas produkciót láthatunk.
– Nagyon örülünk a munkatársainkkal és mindenkivel, aki segítette a THEALTER Fesztivált az elmúlt 25 évben, hogy ezt a segítséget idén is elfogadhatjuk. Remélem, hogy azok, akiknek ez a fesztivál öröm, ugyanazt fogják kapni a jubileumon is, mint az elmúlt 25 év jobb pillanataiban – fogalmazott az idei fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Balog József, a THEALTER-t szervező szegedi MASZK Egyesület elnöke. Emlékeztetett: az elmúlt öt év a túlélésről szólt. Az elmúlt hetekben olyan emberek ezrei jutottak el a városba, s kaptak segítséget, akik szintén a túlélésért küzdenek. Balog szerint kivételes helyzetben vannak, hogy a sajátos színházi nyelven a partner társulatokkal azonnal reagálhatnak a valóságra.

Balog József a sajtótájékoztatón.
Balog József a sajtótájékoztatón.

– Ma erősebben van jelen, jobban látszik az a tendencia, ami azt a luxust, hogy színházat csinálunk, megpróbálja megkérdőjelezni, kikezdeni, háttérbe szorítani, elnyomni. Remélem, hogy a produkcióink ettől is elkezdenek jobban játszani és látszani. Az elmúlt két-három évben érzékeny közönség és előadás viszony alakult ki Szegeden, ami a koncentráltság miatt töményen érezhető. Az a közös érzékenység, ami megszületik az előadások közben a játszók és a nézők között, mintha kiélesedett volna – hangsúlyozta Balog József, aki azt is elárulta: a THEALTER idei teljes költségvetése várhatóan 20 millió forint körül alakul. A támogatások közel felét idén már Szeged önkormányzata adja. Ideális az lenne, ha ez az arány a ciklus végére 60-70 százalékra emelkedne. A pályázati pénzek többnyire csúsznak, az NKA fesztivál kuratóriumától idén 3 millió forintot nyertek. Ahhoz, hogy olyan fesztivált tudjanak csinálni, amilyet Szeged és a régió megérdemelne, legalább 30-35 milliós költségvetéssel kellene rendelkezniük.

Az idei fesztivál leghangsúlyosabb előadásai a saját vagy koprodukciós projektek. Ilyen például az Olivetti82, amit a Csillagbörtönben mutatnak be egy fiatal zalaegerszegi színésszel. A fesztivál idei díszvendége a k2 Színház, amely három produkcióját is elhozza. Rögtön a nyitó napon, jövő pénteken játsszák Urbán András sok vitát kiváltott Bánk bán-produkcióját a kisszínházban és a színművészetisek vizsgaelőadását, az Athéni Timont Újszegeden. A kisszínházban látható július 18-án az Igenis, miniszterelnök úr! Alföldi Róbert és Hevér Gábor főszereplésével, 20-án pedig Pintér Béla és Társulatának új előadása, a Bárkibármikor.

A részletes program megtalálható a fesztivál honlapján: www.thealter.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apokalipszisra várva: Viharként tombol már?

Szécsi Pál Távollét (Viharként tombol már a messzi távol kezdetű) dalával várjuk a szerkesztőségben… Tovább olvasom