Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

TIK, tanposta és lakóház az élen

Szeged - Folyton változik a településkép, de nem mindegy, hogy azt milyen épületek gazdagítják vagy rombolják – véli Szeged fejlesztési alpolgármestere, Nagy Sándor. A közönségkedvenc az egyetemi TIK lett, a legrondább épület címre egy tucat jelölés érkezett, de citromdíjat végül nem osztottunk. Tegnap adtuk át építészeti játékunk díjait.
– Szívet melengető, hogy a szakma és a közönség is a „legek" közé sorolja a József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületét – jelentette ki Majó Zotán, a Szegedi Tudományegyetem fejlesztési igazgatója, mikor arról értesítettük: az év legszebb Csongrád megyei épületeit kereső játékunkban a legtöbb vokssal közönségdíjas lett a TIK. Az igazgató emlékeztetett: a Mikó László és Szántó Tibor által tervezett. Ady téri épület idén elnyerte a szakma Pro Architektura díját.

Közönségszavazatokat is kapott a szegedi Csaba utcai tanposta. Ennek ugyanúgy örült a vezetőtervező, Balogh László, mint a szakmai zsűri elismerésének. A legszebb lakóháznak minősített Gutenberg utcai ház tervezője, Sebestyén Tibor elsőszámú szempontja az volt, hogy a foghíjtelken fölhúzott ház ne versenyezzen a közeli zsinagógával és az amúgy is eklektikus utcaképpel.

Az év egyik remeke, a szegedi Gutenberg utca 18. számú társasház Sebestyén Tibor és Kovács László építész munkáját dicséri. Fotó: Segesvári Csaba
Az év egyik remeke, a szegedi Gutenberg utca 18. számú társasház Sebestyén Tibor és
Kovács László építész munkáját dicséri. Fotó: Segesvári Csaba

– Magyar Ede építészt és a szegedi Reök-palotát sokan összekötik. De kevesen tudják, hogy Sebestyén Endre műve például a Belvárosi mozi vagy a Horváth Mihály utcai Iparcsarnok – sorolja Vesmás Péter Ybl-díjas építész a példákat arra, hogy szerinte a ház olyan alkotás, amelynek szerzője az esetek többségében nem közismert, pedig maga az épület évszázadokon át meghatározója a szűkebb és tágabb környezetnek.

Citromdíj

A szakma és a közönség véleménye nagyon eltér a legrondább épületnek adható citromdíj kategóriában. A szegedi Rákóczi téri megyeházát az egyik, a virágos homlokzatú Makkosházi üzletházat a másik csapat tartja esztétikailag problematikusnak. A salamoni döntés: idén nem osztottunk ilyen „savanyú díjat".

– Folyton változik a településkép, de nem mindegy, hogy azt milyen épületek gazdagítják vagy rombolják – fogalmazott Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. – A Délmagyarország Kiadó lapjai által nyilvánosságot kapott nemes versengés ráirányítja az építtetők figyelmét arra, hogy a belbecs mellett felelősek a külcsínért is.

Három kategória

A szegedi Sajtóházunkban tegnap tartott ünnepségen Az Év Középülete Csongrád Megye 2008 díjat Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester nyújtotta át – a Csaba utcai tanpostát Balogh László, Fejes László és Juhász Zsolt tervezte. Az Év Lakóháza Csongrád Megye 2008 díjat – a hétfős zsűri döntése alapján – a szegedi Gutenberg utca 18. számú ház tervezője, Sebestyén Tibor és Kovács László építész vehette át Vesmás Pétertől. Az Év Közönségdíjas Épülete Csongrád Megye 2008 díjat – olvasóink internetes és levélbeli voksai alapján – az SZTE TIK nyerte. További információ: www.epuletes.blog.hu

Olvasóink írták

  • 1. brrr 2008. december 24. 16:18
    „Hatalmas versengés volt!!!
    Vagyis megajándékoztuk a haverokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsuzsánna és a vének perdöntő fái a bibliában

Szeged - Ádám és Éva paradicsomi almája inkább füge. A manna feltehetően moszat, az égő csipkebokor… Tovább olvasom