Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tímár, Puskás és Szente – Casting minden Szegeden

Szeged - A Casting minden című film szegedi bemutatóján Tímár Péter rendezővel és két szereplővel, Puskás Péterrel és Szente Vajkkal beszélgettünk ösztönről, zenéről és színészekről a Belvárosi moziban.

Közönségfilmet csinál, mégsem ül be közönségével a vetítésekre Tímár Péter rendező. A Casting minden szegedi bemutatóján megkérdeztük: miért marad a kávézóban, miközben a Zsigmond Vilmos Teremben pereg a Sztárhangár-sztori.

Csak az ösztön

– Mert csak marcangolnám magam. Nagyon szeretem a közönséget, és fájna, ha nem nevetnének ott, ahol szeretném, hogy nevessenek. Ezenkívül mindig sok hibát veszek észre utólag, és nagyon nyomaszt, hogy már nem változtathatok. Természetesen nem elbújva a világ elől vágok, sok embernek megmutatom a készülő filmet, és nemegyszer totálisan átalakítom, amikor valaki meggyőz, hogy nem jó a sorrend. Bacsó Péter a fő mentorom, de van, hogy vele sem értek egyet. Az ember végül csak az ösztöneiben bízhat.

Az ösztönein kívül Kern Andrásra, a film ötletadójára és egyik főszereplőjére, valamint Losonczi Gábor producerre is hallgatnia kellett, akik azt kérték: ezúttal ne legyen groteszk. Meg kellett-e erőszakolnia önmagát ahhoz, hogy teljesítse a kérést?

Zsigerből színész

– Nem. Kicsit. De nem számít. A rendezés egy szakma, igyekszem jól csinálni. Forgathattam volna titokban egy másmilyen Castingot, és volt, hogy tényleg nem bírtam ki, és felvettem olyan jelenetet, ami jobban az én szájízem szerint való volt. Tudja, mi a döbbenet? Kilökte magából ezeket a film.

Puskás Péter a film szegedi díszbemutatóján.
Fotó: Karnok Csaba

Márpedig a Casting Szente Vajk (a filmben Krisztián) jellemzése szerint „király" film, ezenkívül fiatalos, és ami a színész számára nagyon fontos: zenés. A Madách Színház fiatal művésze tavaly nyáron kezdett ismerkedni a hetvenes, nyolcvanas években készült dalokkal, és nem mindtől volt elragadtatva, a Závodi Gábor által hangszerelt változat azonban tetszik neki. Különösen azokkal elégedett, amelyeket ő ad elő a filmben – Folyóparton ülve, Azon a szombat éjszakán.

A Casting főszereplője, Kern András és Oláh Ibolya nem jött el a szegedi bemutatóra, ezért a rendezőt kérdeztük arról, hogy milyen volt az énekesnőt színésznővé változatni. – Gyönyörű feladat volt. Sikerült olyan kapcsolatot teremteni vele, amelyben „felkínálkozott". Ő maga is rájött arra, hogy a zsigereiben van a színészet. Nem is tudta. Kern Andráson is láttam, hogy néz nagyokat.

Szente Vajk a díszbemutatón. Nem híresnek kell lenni, hanem jónak.
Fotó: Karnok Csaba

– Ibolya megkerülhetetlen volt ebben a filmben, hiba lett volna kihagyni. Tímár Péter olyan dolgokat hozott ki belőle, ami még hivatásos színésznek is becsületére vált volna – ezt már Szente Vajk válaszolta arra a kérdésre, hogy a profik mit szóltak ahhoz, hogy az egyik főszerepet amatőr kapta.

Két éve szabadnap nélkül

Ibolya partnerét Puskás Péter alakítja, aki a történet szerint pizzafutárból lesz a Sztárhangár című tehetségkutató döntőse. – Egyáltalán nem hasonlítok a filmbeli karakterre, maximum kinézetre, de ez abból adódik, hogy én vagyok a filmvásznon – mondta el a gyengébbek kedvéért is Péter. A színész-zenész így jellemezte a Castingot: szórakoztató, kellemes, és megérinti az embert.

Tímár Péter: Forgathattam volna titokban egy másmilyen filmet...
Fotó: Karnok Csaba

Péter egyébként betegen jött Szegedre, betegsége szerinte annak is köszönhető, hogy két éve szabadnap nélkül dolgozik. – Délelőtt forgatok (a Jóban-rosszban sorozatban játszik – a szerk.), délután fellépés, este színház. De ez nem baj, most azt a korszakot élem, amikor megpróbálom bebizonyítani, hogy nem csak azért vagyok felszínen, mert a bulvársajtó foglalkozik velem. Van a filmben Kern Andrásnak egy mondata: nem híresnek kell lenni, hanem jónak. Szerintem ez a film egyik legfontosabb mondata, erről szól.

Aki magából indul ki, elbukik

Tímár elmélete szerint a siker nem önmagától jön, a társadalom megrendeli azt. A rendezők érzékenységén múlik, hogy megérzik-e, mi van a levegőben, és le tudják-e szállítani azt a filmet, aminek a közönség örül. Szerinte az a rendező, aki önmagából indul ki, elbukik.

Olvasóink írták

  • 2. Geri 2008. január 15. 21:00
    „Egyetértek az előző hozzászólóval.

    A film meg egy hatalmas nagyra fújt lufi, ami 10 perccel a kezdés után kipukkad. Gyenge, nagyon gyenge....”
  • 1. Zsuzsi 2008. január 15. 13:44
    „Azért azzal megtisztelhették volna a díszbemutató közönségét, hogy elnézést kérnek, amiért a beharangozott két művész (K. A. és O. I.) nem jött el a közönségtalálkozóra. Esetleg udvariasságból még valami mentséget is kitalálhattak volna a változásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Aranyszöm és a hely szelleme

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nem csak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Tovább olvasom