Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tömegszerencsétlenség az M5-ösön: 21-en kórházban, egyik sérült sincs az intenzíven

A rendőrség tömegszerencsétlenség, közúti baleset gondatlan okozásának bűntette miatt indított eljárást az M5-ös autópályán keddre virradóra felborult bolgár autóbusz balesete ügyében.

Egyik sérült sincs intenzív osztályon

Egy sérült sincs intenzív osztályon azok közül, akiket a bolgár busz éjszakai balesete nyomán szállítottak be a kecskeméti, a szegedi, valamint a szentesi kórházba az M5-ös autópályáról.

A bolgár rendszámú autóbusz Budapest felől Szeged felé haladt, amikor a sofőr a csengelei pihenőhely közelében, a 133-as kilométernél - még tisztázatlan okok miatt - elveszítette uralmát a jármű felett - közölte korábban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Várkonyi Gergely elmondta, hogy a busz letért az autópályáról, az árokba hajtott és az oldalára borult.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI megkeresésére azt közölte: a baleset legsúlyosabb sérültjét, a buszvezetőt nyílt hasi sérülésekkel vitték a szegedi kórházba. Rajta kívül hét embert súlyos, tizenhárom embert könnyű sérülésekkel vittek Kecskemétre, Szegedre és Szentesre.

Nagyné Szigeti Dóra, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház PR-menedzsere az MTI érdeklődésére azt mondta: az intézménybe szállított nyolc sérült közül négyet ambuláns ellátás után elengedtek, a többieket megfigyelésre bent tartották a traumatológiai osztályon. Utóbbiak zúzódásokat szenvedtek, operálni senkit nem kell - tette hozzá.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a baleset sérültjei közül két gyerek és tizenegy felnőtt került a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó intézményekbe.

Facskó Andrea, az SZTE klinikai központ elnökének tájékoztatása szerint a két gyerek "felszínes bőr sebeit" a szegedi gyermekklinikán ellátták, a páciensek állapota kielégítő. A felnőttek felszíni horzsolásait, sebeit, kisebb-nagyobb csontsérüléseit az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályon és az SZTE Traumatológiai Klinikán látták el. A Szegedre szállított sérültek egyike sem szorul intenzív terápiás ellátásra. Egészségügyi ellátásukat, esetenként néhány napos megfigyelésüket követően mindannyian elhagyhatják majd a szegedi klinikát - írta az egyetem.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház orvos-igazgatója elmondta, hogy az intézményben egy könnyű sérültet láttak el, aki csupán horzsolásokat szenvedett, így már távozhatott az intézményből.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy tömegszerencsétlenség, közúti baleset gondatlan okozásának bűntette miatt indítottak eljárást az M5-ös autópályán keddre virradóra felborult bolgár autóbusz balesete ügyében.

21 ember kórházban

A bolgár rendszámú autóbusz Budapest felől Szeged felé haladt az M5-ös autópályán. A sofőr a csengelei pihenőhely közelébe érve, a 133-as kilométerszelvénynél - még tisztázatlan okok miatt - elveszítette uralmát a jármű felett. Az autóbusz letért az autópályáról, az árokba hajtott és az oldalára borult. A mentők 21 embert vittek kórházba, közülük egy - a busz sofőrje - életveszélyesen, hét súlyosan sérült meg.

A busz az autópálya melletti árokban feküdt az oldalán, első szélvédője kitörött, a jármű mellett mindenfelé az utasok személyes tárgyai hevertek. A helyszínre több tűzoltóegység és tizenegy mentőautó érkezett. A kórházi ellátásra nem szoruló utasokat Kistelekre vitték, ők enni és inni kaptak, és ott várhatták meg, amíg Szabadkáról mentesítőjárat érkezett értük kedd délelőtt kilenc óra után.

Korábban:

21-en sérültek meg hétfőn éjjel az M5-ös autópályán, miután egy Bulgáriába tartó autóbusz a 133-as kilométernél az árokba csapódott.

- Tegnap reggel 9 órakor indultunk az ausztriai Innsbruckból, Bulgáriába tartunk - mondta annak a buszbalesetnek a szerencsés túlélője, amelyik tegnap éjjel történt az M5-ös autópályán Szeged felé nem messze Kistelektől. Pamela Strateva arra riadt fel, hogy a busz oldalára dőlve csúszik az árokban.

A menetrend szerinti Eurolines járat eddig tisztázatlan okokból hagyta el az autópályát, majd csapódott az útmenti árokba. Kitört a jármű szélvédője, a tűzoltók, a mentők és rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A balesetben 21-en sérültek meg, 7 utas állapota súlyos, de akad életveszélyes sérült is. A sérültek Szegedre, Kecskemétre és Szentesre kerültek. A kórházi ellátásra nem szoruló utasokat Kistelekre szállítják, ők ellátást kapnak, és ott várhatják meg, amíg Szabadkáról mentesítőjárat érkezik értük. Ezzel a busszal folytathatják útjukat azok is, akik állapota nem teszi szükségessé a hosszabb kórházi ellátást.

Buszbaleset: 21 sérült az M5-ösön - GALÉRIA

A magukat szerencsésebbnek mondható utasok az autópálya szélén ülve figyelték, hogyan dolgoznak a mentők, tűzoltók sérült társaikért. Szétszóródott csomagok, az életmentés után a földön maradt tubusok, maszkok mutatták a baleset súlyosságát.

Az utasok szerint egy osztrák állampolgár kivételével valamennyien bolgárok voltak. A járművön – elmondásuk alapján – a két sofőr mellett 37 utas ült. A helyszínre több tűzoltó egység és összesen tizenegy mentőautó érkezett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két óra alatt elfogytak a támogatott mosógépek

Sok ezer forintot lehet spórolni egy új mosógéppel vagy hűtővel. Hétfőn 2 óra alatt elfogyott a mosógépcseréhez a dél-alföldi régióban élőknek adott, 65,8 millió forintos állami támogatás. Tovább olvasom