Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Toroczkait egyelőre elengedték

Szeged - Szabadon távozhatott Toroczkai László tegnap a bíróságról, ügyét azonban áttették az illetékes ügyészségre. Az egész nap tartó tárgyaláson Toroczkai szimpatizánsai is megjelentek.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság áttette Toroczkai László ügyét az illetékes ügyészségre. A bíróság feltételezése szerint ugyanis a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke törvény, vagy hatósági személy elleni izgatás bűntettét követte el, amiért akár három évre börtönbe is kerülhet. A határozat indoklása szerint Toroczkai Lászlónak, amikor a Szabadság téren beszédet mondott, már tudomása volt arról, hogy a rendőrség megtiltotta az Operához tervezett vonulásos demonstrációt. Ennek ellenére „buzdító hangulatú beszédet" tartott, harcosoknak nevezve az egybegyűlteket.

Toroczkai a bíróság előtt azzal védekezett, hogy nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a rendőrség megtiltotta az általa korábban bejelentett vonulást. Arról ugyan tudott, hogy át kellene vennie egy tüntetéssel kapcsolatos határozatot, de nem tudta, mi áll benne. Azt mondta, ő magánemberként ment az Operához.

A per 10 órakor kezdődött, és 17 óra körül ért véget. A tárgyalást nagy érdeklődés kísérte a média és a tüntetések résztvevői részéről. A tárgyalóteremben körülbelül negyven szimpatizáns volt, ők tapssal fogadták Toroczkai megnyilvánulásait, az ügyész kijelentéseit bekiabálásokkal zavarták.

Toroczkait édesapja, a szegedi ügyvéd, Tóth László védte, aki az eljárás megszüntetését kérte a bíróságtól. Lapunknak azt mondta, meglepte a bíróság döntése. Tóth továbbra is fenntartja, hogy fia semmilyen bűncselekményt nem követett el. A határozat ismertetése után Toroczkai szabadon távozhatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útban van a hullámtéri rengeteg

Szeged - A hullámtéri rengetegek egyre inkább nehezítik az árvízvédelmet a Tisza magyarországi… Tovább olvasom