Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ujhelyi: lesújtó Európai Bizottsági vélemény az orbáni közmunkaprogramról

Miközben a fideszes rezsim megint újabb százmilliókat készül elkölteni, hogy unortodox teljesítményét fényezze a választók előtt, a kirakatba tett látszateredményekről sorozatban derül ki a rideg valóság - írja vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István.
Íme, a nyíltlevél, amelyet változtatás nélkül közlünk:

"Miközben a fideszes rezsim megint újabb százmilliókat készül elkölteni, hogy unortodox teljesítményét fényezze a választók előtt, a kirakatba tett látszateredményekről sorozatban derül ki a rideg valóság. Az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése például bebizonyította, hogy a magyar kormány a szegénység valódi felszámolása helyett csak félmegoldásokkal akarja kezelni a problémát. Míg az orbáni propaganda szerint a magyar foglalkoztatási mutató történelmi magaslatokat ért el 2014-ben, a munkanélküliség aránya pedig történelmi mélypontra süllyedt, aközben pontosan tudható, hogy a számok a szegénységet konzerváló közmunkaprogram és a külföldön dolgozó százezrek nélkül sokkal rosszabbak lennének. A magyar közmunkaprogram ráadásul komoly csapdahelyzetet konzervál, mivel szinte képtelenség visszatérni a rendszerből a munka világába. Tavaly az eredményes kilépések száma alig haladta meg a tizenhárom százalékot. Pedig vannak követhető példák is: a célzott programot működtető Lengyelországban például a közmunkások hatvan százaléka, vagyis a magyarok négy és félszerese tud rövid időn belül elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

A napokban írásbeli kérdéssel fordultam Marianne Thyssenhez, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosához, hogy a hasonló programok eredményességéről és a lehetséges uniós forrásokról kérjek tájékoztatást. A biztos pofonkeménységgel jelentette ki, hogy a magyarországi közmunkaprogram „csupán korlátozott számú pozitív hatással jár" az elsődleges munkaerőpiacra történő integráció tekintetében, és számos közmunkás rendszeresen újra részt vesz a programban. "Emellett az alacsony elérhető bérszint miatt a program nem csökkentette a szegénységet sem" – tette egyértelművé Thyssen. Egyenes, világos értékítélet Európából.

A 2010-es kormányváltás után a jobboldali kabinet által meghirdetett (a "segély helyett munka" elvre épülő) közmunkaprogramban a munkanélküli ember valójában a lusta, dolgozni nem akaró, a társadalom keresőin élősködő emberrel lett egyenlő. Jelenleg a magyar közmunkások nem tartoznak a Munka Törvénykönyve alá; kevesebb bér, szabadság, jog és továbblépési lehetőség illeti meg őket. Ennek következményeként tisztességes, dolgos emberek is bennragadnak a zsákutcás rendszerben. Egy tisztességes kormányzatnak csökkentenie kellene a közmunka dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítenie az aktiválási elemeket. De úgy látszik, Orbánék nem akarnak tisztességesek lenni.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom."

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

752 határsértőt tartóztattak fel szombaton a megyében

A legnagyobb csoportot délben, Ásotthalom külterületén fogták el a rendőrök. Tovább olvasom