Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Újra Kiskundorozsma volt a végállomás

Szeged - Csak kevesen mentek ki hétfőn az állomásokra és próbálkoztak azzal, hogy vonaton utazzanak a vasutasok hajnalban elkezdett, majd déltől 3 óráig felfüggesztett sztrájkja miatt. A szegediek Kiskundorozsmáról juthattak el Budapestre. A helyzet előreláthatólag kedden sem változik.
A Szeged–Cegléd–Budapest között közlekedő vonatok tegnap – a nagyállomás sztrájkja miatt – Kiskundorozsmára érkeztek és onnan is indultak, közülük több is minden állomáson megállt. Kiskundorozsma és Szeged között vonatpótló buszok szállították az utasokat. Szegedről Békéscsabára Rókusról lehetett eljutni, telekgerendási átszállással: onnan autóbusz vitte az utasokat Csabára és vissza.

Tiszatenyő sztrájkja miatt a Makó–Hódmezővásárhely–Szentes vasútvonalon csak Martfűig lehetett vonattal eljutni. Az Újszeged–Makó–Mezőhegyes–Kétegyháza vonal kisebb késésekkel üzemelt.

Ez a vonat elment. Fotó: Karnok Csaba

Ez volt a helyzet hétfőn: mit sem változtatott rajta, hogy a sztrájkot hirdető egyik szakszervezet, a VDSZSZ déltől 3 óráig felfüggesztette a munkabeszüntetést, majd újrakezdte. Délutánra szinte már órát lehetett volna igazítani a Kiskundorozsmáról Budapestre tartó vonatokhoz, minden órában kigördültek az állomásról a szerelvények. A forgalmi irodában dolgozóktól sajnos nem sikerült megtudnunk, mi a véleményük a szolgálatot teljesítőknek a sztrájkolókról. Csak annyit mondtak, nem tagjai egyetlen szakszervezetnek sem.

A szegedi nagyállomás viszont keményen sztrájkolt, vonat onnan se ki, se be nem ment, a vasutasok pedig némasági fogadalmat tettek. „Nem nyilatkozunk, csak a főnökeink" – mondták, amikor pedig főnökre leltünk, az még feljebbre, a VDSZSZ központja felé mutatott. Nem tudtuk megkérdezni, egyetértenek a sztrájkkövetelésekkel: a plusz 10 százalékos béremeléssel a beígért közel 7 százalékos mellett, és azzal, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Nagyon név nélkül, és nagyon elbújva a többiek szeme elől mondták el a nem sztrájkolók, hogy kollégáikat a szakszervezet és a politika viszi bele a szerintük irreális követelésekbe. Az állomás munkabeszüntetése azért következhetett be, mert néhány forgalmi szolgálattevő, jegykezelő is megbéníthatja az egész pályaudvar életét. Vonatok ugyanis csak teljes személyzettel indulhatnak el. A MÁV Zrt. közleményéből az derült ki, hogy a nappali forgalmi szolgálatra jelentkező közel 2600 vasutasból csak 271 fő sztrájkolt az egész országban.

A forgóvázakat ezúttal Dorozsmán ellenőrizték.
Fotó: Karnok Csaba

Elfogadják a bérleteket

A sztrájk idején a vonatokon érvényes dolgozói és diákbérleteket, valamint a MÁV arcképes igazolványait is elfogadják díjmentes utazásra a Volánbusz, a Bakony, a Somló, a Balaton, valamint a Tisza Volán Zrt. menetrend szerinti járatain. Mező István, a Tisza Volán közszolgáltatási divízióigazgatója elmondta, vasárnap este állapodtak meg a MÁV-val abban is, hogy két vonatpótló buszt állítanak be a nagyállomás és Dorozsma között. Az autóbusz-társaság menetrend szerinti járatai Budapestre és Kecskemétre a nap folyamán párosával, olykor hármasával indultak, és ez így lesz mindaddig, amíg tart a sztrájk.

A MÁV arra kéri a Szegedről utazókat, telefonon tájékozódjanak, mielőtt elindulnának - kiskundorozsmai állomás: 62/543-786, Szeged-Rókus állomás: 62/543-972, Szeged állomás: 06-1-516-12-12.

Olvasóink írták

 • 3. zg 2008. február 05. 14:16
  „Nem ertem, hogy egyes embereknek miert ilyen budos a munka. El kellene kergetni onnan azokat, akik nem hajlandoak dolgozni. Ezzel az erovel 1 honap mulva majd megint sztrajkolnak majd, hogy elfogyott a kapott penz es megint kell ujabb 20% emeles, meg 500eFt fejenkent. A penz soha sem lesz eleg, a munka meg mindig is budos marad nekik.En inkabb csokkentenem a fizetesuket, es teljesitmeny alapjan dinamikusan bereznem oket. A vonatnak messze a legolcsobb, leggyorsabb es legkenyelmesebb megoldasnak kellene lennie, hogy ravegyek az embereket arra, hogy azzal utazzanak...Ha mindez megvalosult, akkor kezdjunk el gondolkodni a beremelesen!”
 • 2. wt 2008. február 05. 07:51
  „Inkáb annak lenne már itt az ideje, hogy ráncba szedjék a lázadó bandátés elküldjék a felbujtókat!!!
  Nem tom mi köze az adófizető polgároknak a MÁVosok béréhez,de ha bajuk is van büntessék azt, aki hibás bármiben is...”
 • 1. Vasutas 2008. február 05. 07:40
  „Na itt az idelye bezárni a szárnyvonalakat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenegy megyei étterem nevezett be a Torkos-akcióba

Szeged - Fél áron ehetnek az ínyencek az ország 1008 éttermében február 7-én. Csongrád megyéből eddig negyvenegy vendéglátóhely nevezett be a Magyar Turizmus Zrt. akciójába. Tovább olvasom