Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Utolsó kívánság: például kőharmonika

Szeged - Elvesztett szeretteik emlékét sokan úgy akarják megőrizni az örökkévalóság számára, hogy az elhunytra jellemzőnek tartott sírkövet állíttatnak. Az ötleteknek, méreteknek csak a fantázia és a pénztárca szab határt. Az Algyői úti kőszobrásznál a nyitott könyv a legkeresettebb.
Bizarr látvány tárul elénk Szegedet elhagyva, az Algyői úti sírköves cég udvarán: egy méretes gránit harmonika. Megszólalásig hasonlít a valódi hangszerre, de a súlya 2 mázsa 80 kiló.

– Sokan szeretnének meglepő és ötletes sírkövet, olyat, ami elmondja, milyen is volt szerettük az életében – mesélte Kovács Mihály, a vállalkozás tulajdonosa.

Kőharmonikájára szemet vetettek már a vásárlók, eszükbe jutott róla, hogy saját hangszerük hasonmását állíttassák sírhalmukra. Muzsikus családok nagybőgőt és hegedűt is rendeltek. A legkelendőbb azonban a nyitott könyv alakú síremlék, melyet a megboldogult örök időknek szóló aláírása díszít.

 Dékány Antalné a „tangóharmonikát
Dékány Antalné a „tangóharmonikát" tisztítja.
Fotó: Segesvári Csaba

A sajátos formák mellett gyakori, hogy gravírozott képek örökítik meg az elhunyt tulajdonságait. – Algyőn régen nagyon sok halász élt, akik sírjukra csónakot, varsát vagy evezőlapátot kértek. – Egyszer egy helybeli pilóta számára építettünk síremléket, melynél a fejfába az arckép mellé egy repülőt kért a család – mesélte a sírfaragó.

Kovács Mihály a sírkőkészítés mesterségét édesapjától tanulta, akivel 14 évig dolgozott együtt. Fiát, Zsoltot pedig maga ismertette meg a kőfaragás művészetével.

– Szeretem a mesterségem, noha a halál árnyékában dolgozunk. A legszomorúbb benne az, amikor egy fiatalon elhunytnak kell sírkövet készíteni. Ezek a megrendelések mindig lelki megterhelést jelentenek – mondta Kovács Mihály. – Mostanában az emberek hirtelen és túl korán mennek el, nincs idejük végrendelkezni a sírhelyükről, helyettük a családjuk dönt. 15–20 éve egész más világot éltünk. A régiek akár 80–90 évet is megéltek, gondoltak az utolsó útjukra, rendszerint előre kiválasztották sírkövüket.

Milyen egy sírfaragó sírköve? Kovács Mihály azt mondja, nem gondolkodik ezen. Ha sor kerülne rá, biztos benne, hogy lesz a nyomában, aki méltó emléket állít majd neki.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2009. augusztus 11. 20:54
  „5. hozzászólás flexsnake 2009.08.11. 20:10

  :D
  Bakelit műpénisz.”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 11. 20:10
  „a pornószínészeknek csinálnak márvány puncit vagy falloszt a sírjukra?”
 • 4. Titanilla 2009. augusztus 11. 19:22
  „Én nem akarok siremléket, azt szerertném, ha a családom, barátaim, ismerőseim a szivükben őriznék az emlékemet. Igaz hogy igy a sirkövesek éhen halnának. De sokan szeretik a külsőségeket, igy biztos lesz sokáig munkájuk.”
 • 3. achilleus 2009. augusztus 11. 18:03
  „2. hozzászólás flexsnake 2009.08.11. 17:47
  Hofi síremlékét bakancs (palást és babérkoszorú) díszíti, eredetileg bronzból, majd - miután ellopták - kőből.
  (Nyilván nem azért ) http://img.index.hu/cikkepek/0707//bulvar//hofi_sirja.jpg”
 • 2. flexsnake 2009. augusztus 11. 17:47
  „Hamarosan bakancsokat is lehet faragni meg csizmákat :D”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 11. 15:09
  „Szokokut, villogo lampasor, hangszoro. En igy kepzelem el a jo siremleket.

  Szerencsetlen hatranyos helyzetueknek javasolnam a 20kilos aranylancot, valami jobb, esetleg pont ellenkezoleg, egy lerohadt kocsi kepet, mikozben a kezuk a zsebben van. Masnak a zsebeben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karitász tábor gyerekeknek

Szeged - Napközis vándortábort szervez hátrányos helyzetű gyerekeknek a Szeged-Csanádi Egyházmegyei… Tovább olvasom