Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Vakáció a bordányi tanyavilágban

Bordány - Hiába szervez néhány Csongrád megyei kistelepülés helyben nyári programokat, sok diáknak – különösen a tanyavilágban – csak álom marad a nyaralás vagy az élményekkel teli táborozás a bő két hónapos vakáció alatt.
A sok nyári tábor mellett számos ingyenes programmal várja Szegeden a diákokat a Somogyi-könyvtár, az Agóra és a Kövér Béla Bábszínház a vakáció ideje alatt – írtuk korábban. A Csongrád megyei kistelepüléseken a szülők nagyobb része sokkal nehezebben tudja megoldani a gyerekek felügyeletét: sok faluban nyári táborokat sem rendeznek, máshol annak részvételi díját nem engedheti meg magának a család. A tanyavilágban ráadásul messze esnek egymástól a porták: a gyerkőcöt a szomszédra sem lehet bízni.

– A bordányi önkormányzat a nyári vakáció minden hetére hirdetett különböző táborokat, hogy a szülőknek lehetőségük legyen gyerekeiket helyben szerveződő programokra beíratni. A mostani hétre meghirdetett angol-, görkorcsolya- és úszótáborból ugyanakkor csak utóbbi indult el. A legtöbben nem tudták megfizetni a heti 8–14 ezer forintos részvételi díjat. A jövő héten kezdődő csodatáborra, illetve a hónap végi honfoglalótáborra azonban hatalmas az érdeklődés: már most majdnem telt ház van. Mindkét tábor ingyenes, csak a gyerekek étkeztetését kell fizetni, ami egy hétre fejenként 5000 forint – mondta Tanács Gábor bordányi polgármester.
Gyurisné Papp Irén, a helyi Integrált Szociális és Egészségügyi Központ intézményvezető helyettese elmondta: a bordányi tanyavilágban nagyjából 200 iskolás és óvodás korú gyerek él. A legrászorultabbak idén is kapnak ingyenes ebédet a településen, amelyet 41-en vesznek igénybe. Tavalyelőtt az étek után ingyenes programokat is tartottak, hogy a gyerekeknek ebéd után ne kelljen azonnal hazamenniük. Emberhiány miatt azonban ma már nincs ingyenfoglalkozás.

Vakáció a bordányi tanyavilágban. Fotó: Schmidt Andrea
Vakáció a bordányi tanyavilágban.
Fotó: Schmidt Andrea

A bordányi tanyavilágban élő Pigniczki gyerekek közül a 7 éves Patrik már túl van a nyaraláson: rokonlátogatáson volt Dócon. A szeptemberben iskolába készülő fiú elmondta: a dóci vakáció horgászással és alvással telt. Nővére, a 11 éves Renáta a rokonság másik felénél nyaral Sándorfalván, ahol anyja elmondása szerint számos városi programban vett részt. A vakáció hátralevő része főként az állatokkal és a növényekkel való foglalatossággal telik a gyerekeknek. Patrik eteti a mangalicákat, de részt vesz majd az aratásban is.

– Már a rotátort is kipróbálta egyszer, de ahhoz még kicsi – mondta Pigniczki Ferencné Katalin. A 25 esztendős fiatalasszony 3 gyermekes, főállású anya; legkisebb fia, a 3 éves Máté a vakáció szinte minden percét anyukája mellett tölti el. Nyári táboroztatásra a családnak idén nem telik, családi vakációra sem megy együtt a család. – Tavaly 1 napra sikerült lemennünk a Balatonhoz. Az nagyon jó volt. Ha nincs nagyon nagy meleg, bekerékpározunk a bordányi játszótérre, ami nagyjából 2 kilométerre van a tanyánktól. Van felfújható medencénk is, amit hamarosan használatba veszünk – magyarázta Katalin. Patriknak – bár még csak pár hete kezdődött el a vakáció – máris hiányoznak óvodástársai, akik közül a nyári szünetben a nagy távolság miatt csak eggyel tud találkozni. A kisfiú – ha éppen nem szüleinek segít – a televízióban nézi a rajzfilmeket. Kedvence a Magyar Népmesék.

Olvasóink írták

 • 9. Pandora 2013. július 04. 10:02
  „25 évesen 11 éves lánya van? nem semmi.. az apukát nem csukták le liliomtiprásáért?
  néha üdítő lenne már normális családokról is olvasni, nemcsak tinédzserkorú anyukákról, akik állandóan a nyomorukról panaszkodnak, amiről nagyrészt ők maguk tehetnek, mert 14 évesen még tanulni kellett volna, nem gyereket csinálni!”
 • 8. nobody13 2013. július 04. 08:11
  „Életem legszebb emlékei a tanyavilághoz fűződnek, gyerekként. Tanyasi gyerek voltam, szerettem ott, ott nem lehetett unatkozni! Csak szeretni kell a természetet, akkor maga a Paradicsom. Aztán mikor városba költöztünk, ott tudtam meg, mi az unalom, alig vártam, hogy nagyszüleim tanyájára mehessek nyaralni... Sokan azt hiszik, a kicsi gyereket nem lehet egyedül hagyni a tanya körül, pedig dehogynem... Én is kóboroltam a tanyánk körüli búzaföldön, kiserdőben is 4-5 évesen, semmi bajom nem lett. Csak szép emlékeim vannak. Fácántollat gyűjtöttem, már akkor is szerettem az állatokat, természetet, ott mindig volt nyúl, őz, megszámlálhatatlan virág, lepkék, háziállatok sokasága, kutyák, macskák, baromfi, soha nem volt elég idő, hogy a sok csodát végigéljem. Máig vágyom vissza, bármikor újra lennék tanyasi, de ebben az életben nemigen van rá esélyem :-(”
 • 7. csonakos 2013. július 03. 20:45
  „6. TELSTAR 2013.07.03. 18:37
  Nem mondod, hogy te nem tudod a lányok 14-15 éves korukban vannak a legnagyobb veszélyben szülés szempontjából! A csúcs azonban az a nagymama aki tizennyolc évesen lett nagyi! Ez is itt történt hazánkban! "Természetesen" kilencévesen szülte az első gyermekét és a Tv is fogalalkozott a leánya szülésével ami szintén kilenc évesen történt! Persze az apát lecsukták! Érthető okok miatt.”
 • 6. TELSTAR 2013. július 03. 18:37
  „25 évesen 11 éves lánya van? Nem semmi...”
 • 5. csonakos 2013. július 03. 14:36
  „4. történész 2013.07.03. 13:59
  Érdekes, fordítva senki nem akarja!:D - vajon miért...?”
 • 4. történész 2013. július 03. 13:59
  „2. csonakos 2013.07.03. 11:42

  aki meg szegény az gazdag gyerek szeretne lenni....”
 • 3. JungHeinrich 2013. július 03. 11:56
  „Vilagos :-)”
 • 2. csonakos 2013. július 03. 11:42
  „1. JungHeinrich 2013.07.03. 11:22
  Szép emlékeket idéz a régmúlt! Azonban aki a strandon van állandóan az nem biztos, hogy a srtandra vágyik! Ugye érthető? A falusi, tanyasi gyereknek a változás a hegyek közt, vagy a nagyvárosban van ahová csak ritkán jut el.”
 • 1. JungHeinrich 2013. július 03. 11:22
  „Gyerekkorom legszebb nyarai voltak mikor atadtak a nagyinak falura ket honapra :-))) Reggeltol estig kint voltunk a zoldben. Tejfolos cukros kenyer nyammm :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fúrógépeket, fűkaszát lopott

Közel egymillió forint értékben lopott el szerszámgépeket egy férfi Szegeden. Tovább olvasom