Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Véletlenül nem szavazták meg a költségvetési rendeletet

Szeged - A nyári szünet utáni első ülését tartja ma a közgyűlés. A képviselők döntenek többek között szobor-pályázatról, helytörténeti oktatásról. Kövesse online tudósításunkat a népmese napján.

Bohács szerint Botka nem Szegedért dolgozik

20. 31: Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a közgyűléssel kapcsolatban a delmagyar.hu-nak telefonon elmondta: példátlanul kezdődött az ülés, hiszen napirend előtt tárgyaltak olyan kérdésekről, amelyekről a vitában kellett volna, és ezt a polgármester és a jegyző engedte. Botka László nem támogatta a saját előterjesztését a költségvetés módosításáról, amely így több városi céget hátrányosan érintett. Szerinte nem igaz az, amit a polgármester előszeretettel hangsúlyoz, hogy Szegedért dolgozik. „Bízom benne, de nem hiszem, hogy ez változni fog" - fogalmazott Bohács. Hozzátette: a polgármester azzal, hogy két városi cégtől akart nyereséget elvonni, nehéz helyzetbe hozta volna a cégeket, és ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a cégvezetők nem tudnak gazdálkodni a rájuk bízott vagyonnal.

A fejlődés leáll

19.04:
 - Az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél 40 százalékkal csökkent az első félévben az árbevétel, a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél 30-40 százalékkal növekedtek a kiszervezett szolgáltatások. Meglepett, hogy a Fidesz által kinevezett cégvezetőt (a piac éléről – a szerk.) leváltották - mondta Botka László polgármester a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón. Közölte: a piac vezetői posztjára pályázatot szeretett volna, azon pedig meg van döbbenve, hogy a pozíciójában hagyták az IH vezetőjét, „aki a Belvárosi Mozit bezárta, a Partfürdőt nem nyitotta ki, az IH-ban pedig alig van program". Minek kell még történni, hogy leváltsák? - kérdezte.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A költségvetésben a legnagyobb plusz igény az IH esetében jelent meg – folytatta a polgármester, aki szerint „a Fidesz azt hitte, hogy a világ úgy működik, hogy a polgármester a felelős a város működésért, ők meg csak a saját bizniszükért. A szocialista frakció nem szavazta meg a rendeletet, hogy jelezzék: olyan nincs, hogy a saját céljaikra pénzeket szavaznak meg, amúgy azt gondolják, hogy a polgármester felelőssége a költségvetést egyensúlyban tartani".
Botka szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy a Fidesz felelőtlen politikát folytat, ami Szegednek is árt, azért kéri, hogy gondolja át az együttműködést a Fidesz. - Nincsenek új nagy pályázatok. Jövőre, és 2013-ban is építkezni fogunk, de ha most nem nyerünk pályázatokat, akkor a fejlődés leáll – fogalmazott a polgármester.

Ez így nem megy tovább

18.37:
Ez így nem megy tovább, találjunk ki más együttműködési formát - mondja a szavazás után Botka László. Szeged érdekét hangsúlyozza.
Vége a közgyűlésnek.

A mocsár lobbi vereséget szenved

18.33:  Vándor köznek neveznek el egy dorozsmai közterületet, a másik lehetőség a Mocsár köz volt, erre egy képviselő szavazott. A mocsár lobbi súlyos vereséget szenvedett - kommentálja Botka.

Szavaznak tovább

18.22: Folytatódik a szavazás, úgy döntenek, hogy a Szegedi Vadasparkot nonprofit kft.-vé alakítják. A cég vezetője Veprik Róbert marad.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A képviselők a 220 millió forint osztalékot - RITEK Zrt. és Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. - a cégeknél hagyják.
Nem szavazzák meg a 15 millió forintot az UTC-nek.

Nyitva-e a Botka ajtaja?

18.13:
Botka László szerint nyitva az ajtaja a képviselők előtt, ha készek az együttműködésre. Gyimesi szerint ez nem igaz, legalábbis nem a fideszes képviselőkre.

Haág Zalán érdeklődik, hogy mi van akkor, ha rossz a gép, és mi van, ha ő nem is tartózkodott, de a gép mégis azt jelezte. Botka szerint ez már szánalmas.

Döntöttek, de nem érvényes

18.05: A bizottság azt kívánja megállapítani: jogszerű volt-e, hogy a polgármester nem engedte, hogy újra szavazzanak. Bohács Zsolt: a bizottság marasztalja el a polgármestert! Bohács kifogásolja azt is, hogy bejelentkezett képviselők nem kaptak szót.
Gyimesi László szerint korábban Botka többször rendelt el új szavazást, "amikor nem csak a gép esetleges hibája állt fent, hanem tévedés történt".

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Nem a szavazás érvényessége a kérdés, hanem az azt követő történések - mondja Bohács Zsolt. Kijelenti: Nem kívánjuk megismételtetni a szavazást, állásfoglalást szeretnénk,  és a polgármester viselkedésének jogkövetkezményeit kívánjuk kivizsgálni.
A polgármester szmsz-t sértően járt el - így döntött a bizottság, de határozatképtelenek voltak, tehát nem érvényes a döntés.

A jogi bizottság ülése. Ennyi?

17.47: A jogi bizottság ülése előtt Bohács Zsolt arról beszél, hogy az szmsz nem tiltja, hogy újra szavazzanak. Kasza Péter külsős tag, LMP-delegált szerint nem lehetséges úgy összehívni a bizottságot, hogy a külsős tagokat nem értesítik. Két külsős tag nincs a házban, őket felhívják.
- Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez egy ülés - mondja Kasza Péter, aki szerint botrányos a jogi és ügyrendi bizottság működése.
Bohács Zsolt: "Péter, ha úgy érzi, menjen ki, és akkor nem vagyunk határozatképesek. Ennyi."

Péter nem megy ki.

Zavar a teremben: véletlenül nem szavazták meg a költségvetési rendeletet

17.25: Szavaznak. Megszavazzák 24 igennel és 5 tartózkodással az ellátási szerződést az egyházmegyével. Juhász Gyula módosító indítványát nem.

Az szmsz módosítást támogatják, Szentistványi módosítóját nem. A költségvetési rendeletet - az IH 60 milliójával és a VTV 15 milliójával - meglepő: nem szavazzák meg. Bohács Zsolt azt mondja, félreszavazás történt. Újraszavazásra nincs lehetőség, csak ha valakinek nem működött a gépe - mondja a jegyző.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Bohács Zsolt: szavazzunk arról, hogy lehet-e újra szavazni! Mózes Ervin szerint nincs lehetőség újra szavazni. 14 nemmel, 11 igennel és négy tartózkodással nem fogadták el a rendeletet, Gyimesi László, Haág Zalán, Juhász Gyula és Szentistványi István tartózkodott.

A fideszes képviselők nem nyugszanak bele, új szavazást akarnak. A döntés megszületett, a döntés és érvényes és arról szól, hogy nincs költségvetési módosítás, ennyit tudok az szmsz alapján mondani - közli Mózes Ervin.

Amit az szmsz nem tilt, az szabad - mondja Bohács Zsolt. A polgármester szerint ebben az esetben újraszavazásra a parlamenti házszabály sem adna lehetőséget.

Összeül a jogi bizottság.

Sódar maradt, Erdei jött

16.55:
Zárt ülésen a közgyűlés úgy döntött, hogy Sódar István marad az IH igazgatója. 13-an szavaztak úgy, hogy menjen, egy képviselő szavazott nemmel, 15-en pedig tartózkodtak.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Döntöttek arról is, hogy Erdei Péter eddigi igazgatóhelyettes fogja vezetni a Szegedi Vásár és Piac Kft-t. Haág Zalánt pedig kinevezték a Szint Kft. felügyelőbizottságának élére.

Zárt ülés

16.15: Folytatják a munkát a megmaradt egyéni indítványokkal. Nincs hozzászólás, zárt ülés következik. Most döntenek Sódar István leváltásáról, valamint a vásár és piac új vezetőjének kinevezéséről.

Szünet

15.59:
Elvesztünk a pályafüvesítés részleteiben. Az alapító okiratok módosítása napirend kapcsán Pocsai Blanka az oktatási iroda munkáját dicséri, aztán több napirendi ponthoz nincsenek hozzászólások. Szünet. A szünet után az egyéni képviselői indítványok következnek.  

Legyen sportstratégia

15.39:
Ménesi Imre visszahívja a teremből éppen kilépő Bohács Zsoltot (Fidesz), hogy elmondja: lassan már a golfot is támogatni fogja a város. Szentistványi István szerint az jó, ha szeretjük a focit, de ilyen nehéz helyzetben a város teherbíró képességét figyelembe véve ki kell dolgozni egy stratégiát arról, hogy melyik sportágat támogatja az önkormányzat, és aztán ezt ne bombázzák szét közgyűlésről közgyűlésre.


Bréking!

15.30:
Mózes Ervin feleségétől, M. Toronykői Mártától tudjuk: Rozi cica három egészséges kismacskának adott ma életet. A csöppségek pont olyanok, mint az anyjuk, fekete-fehér foltosak. A család tervei szerint egy kiscicát mindenképpen megtartanak, a másik kettőt elajándékozzák, ha megmaradnak.

Mózesék Rozija, és három kölyke. Úgy a magunk, mint a saját nevünkben gratulálunk! Fotó: Mózes Miklós Imre
Mózesék Rozija, és három kölyke. Úgy a magunk, mint a saját nevünkben gratulálunk! Fotó: Mózes Miklós ImreSportegyesületek

15.29:
Júniusi közgyűlés elmaradásával a sportegyesületek jártak rosszul, nem tudták a szerződéseket megújítani – mondja Szentgyörgyi Pál, aki beszél arról is, hogy Kohári Nándor új sportegyesület is támogatna „majdnem kiemelt módon": 15 millió forinttal az UTC-t.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tanévkezdés

15.19: Békés, nyugodt tanévkezdésről beszél Pocsai Blanka (Fidesz), bár Botka László viharfellegekkel feketítette be az önkormányzati törvény várható változásaira hivatkozva. Szentistványi István pedagógus álláshelyek megszűnését emlegeti.

15.02: De kire mondta, hogy lop?

Gyimesi másodjára kérdezi Botkától, hogy kire értette, hogy lop. „Itt valaki lop. Ezt úgy mondta, hogy önök lopják. Kire vonatkoztatva állította?" - kérdezi.
- Önök a város pénzéből egyre több támogatást kívánnak nyújtani a városi cégeknek, azok több pénzt fizetnek külső vállalkozásoknak, a pénz magáncégekhez kerül – mondja a polgármester.
- Nem ez történik! Önök térdre kívánják kényszeríteni az önkormányzati cégeket. De mi azt kívánjuk, hogy azok több munkahelyet létesítsenek a szegedi polgároknak, és jobban lássák el a feladataikat – válaszol Gyimesi.
- Önök azzal a szándékkal váltották le a cégvezetőket, hogy megújulnak a cégek, mert hatalmasak a tartalékok, és az új vezetők majd megmutatják. Nehéz cáfolni, hogy ez szánalmas kudarc – fogalmazott Nagy Sándor.

Szmsz szerint vizualizáljon!

14.51: Haág Zalán, hogy „oldja a feszültséget", a Népszabadságra, illetve a WikiLeaks-re hivatkozva azt mondja: Botka a külföldi befektetők nagy barátja, nyíltan „businesspárti". És mi lesz a 220 millió forinttal, ami a téma? - kérdez vissza a polgármester, majd eljátssza, hogyan tárgyalhatnak a cégvezetők és a Fidesz.  Szmsz szerint vizualizáljon - kéri a polgármestert Gyimesi László.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Két nyereséges cég van

14.43:
Kónya Gábor (MSZP) arról beszél, hogy a RITEK Zrt.-nek 156 millió, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. -nek 501 millió az eredménytartaléka, tehát előbbitől 150 milliót, utóbbitól 70 millió osztalékelőleget a város tulajdonosként vegyen föl. Ez az önkormányzat pénze, szükségünk van rá – mondja Botka László.
Kohári Nándor szerint a fejlesztésekhez ezeknek a cégeknek szükségük van a pénzre. Botka összegez: két nyereséges városi cég van, a nyereséget a Fidesz-Jobbik ott akarja hagyni, a többi cégnek pénzt kér, aztán a költségvetésért aggódik.

Hármat fialt a jegyzőék macskája (eddig)

14.24: Ménesi Imre (MSZP) új gazdasági csodának nevezi, hogy a SZIN biztos 4 milliójából 30 milliós mínuszt csinált Sódar István. Póda Jenő: "Szegeden 7,8 százalék volt júniusban a költségvetés hiánya. A kormány 2.5-3 százalékért küzd. Év végén 13,1 százalék lesz a hiány Szegeden. Ez mutatja az eladósodást. Abból a szempontból mindegy, hogy fejlesztési vagy működési a hitel, hogy mindkettőt vissza kell fizetni."
Az önkormányzati cégeknél csökkenő bevételek, és növekvő kiadások vannak – emlékeztet Solymos László. "A város nem tud többlet bevételeket beszedni, azzal tud gazdálkodni, ami a cégektől befolyik. Ezért kérjük, hogy legyenek jó gazdák" - fogalmaz. Szentgyörgyi azt mondja, hogy a pénzügyi hiányba olyanokat is beleszámol Póda, ami nem oda tartozik, ezért félrevezeti a közvéleményt.

Magyar Népmesék - Kacor király

De ez mind semmi, mert a jegyzőék macskája éppen most fial – Solymos László szerint ez örömteli hír.

Egyensúlyban van a költségvetés, de voltak gondok

14.07: Botka: "Nem a város működéshez kellettek a hitelek, hanem a fejlesztésre. Fejlesztésre költeni jobb, mint amit önök tesznek: közgyűlésről közgyűlésre hozzák ide a cégek plusz igényét, ezzel a város működését veszélyeztetik. Egyensúlyban van a költségvetés, de voltak gondok. Azért, mert 3,4 milliárd fejlesztési pénzt késve kapott meg a város. Ebből 1,5 milliárd a Mars téri balhé miatt volt."

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Jóllakott napközis

14.00: Solymos László arról beszél, hogy az első félévben 177 millió forintba került az IH működése, ám tavaly egész évben került 139 millió forintba.
A bevételek jelentősen csökkentek, a szolgáltatások díja jelentősen nőtt a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél – hívja fel a figyelmet Botka László. „A fideszes cégvezetők eltapsoltál a város pénzét, de a témát nem akarták napirendre tűzni, mert nem tudják cáfolni."
Megháromszorozódott a hitelállomány – mondja Kohári Nándor (Fidesz), aki szerint valóban rengeteg beruházás történt Szegeden, de ezeket össze kell hangolni, és felmerül az is, hogy van-e koherens városképe a városvezetésnek.

Haág Zalán (KDNP) előbb Nagy Sándort "megbukott alpolgármesternek" és jóllakott napközisnek nevezi, majd közli, hogy azért kell a plusz pénz, mert kevés önkormányzati támogatást állapoítottak meg a cégeknek.
Botka: Kalmár javaslatával nem 300 millió forintot spóroltunk volna, hanem 2 milliárd elnyert uniós támogatást buktunk volna.  Érdeklődik, hogy valóban annak az IH-nak akarnak-e még 60 millió forintot adni, amelynek vezetése fizetésképtelenné tette a céget.

Póda Jenő szerint az önerőt már nem lehet bírni. Az város könyvvizsgálójára hivatkozva azt mondja, hogy az utófinanszírozású projekteket háttérbe kell szorítani, és számolni kell azzal, hogy az ingatlaneladás problémás.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az járjon utána

13.47: Kalmár Ferenc (KDNP) annak kapcsán, hogy Szentgyörgyi Pál önmérsékletre intett, elmondja, hogy nagykörúti buszsávot illető indítványa pont a spórolást szolgálta volna (300 millió forint), de nem is tűzték napirendre. Botka összegez: ezek szerint az általa kezdeményezett beruházások csődbe taszítják a várost, a Fidesz által javasoltak pedig a lakosság érdekeit szolgálják. „Aki ezt elhiszi..."- mondja a polgármester," az járjon utána" - válaszol valaki a képviselők közül. Örömmel halljuk, hogy a mai népmese nap nem múlik el nyomtalanul a képviselő-testületben sem.

Népszerű nevén: mutyi

13.35: Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület)úgy gondolja, hogy a dilettantizmus uralkodik a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.nél. A cégnek 60 millió forintot kér a Fidesz, ez a képviselő értelmezésében a Fidesz és a Jobbik összefonódása, „népszerű nevén: mutyija." Tóth Károly: ez a 60 millió nem is 60 millió, mert legalább még 50 millióval meg kell majd támogatni a céget a katasztrofálisan zárt SZIN miatt. Ez a pénz ráadásul nem fejlesztésre kell, hanem működésre, tehát „feneketlen kútba öntjük az adófizetők pénzét".

Nem vagyunk rózsás helyzetben

13.22: Szentgyörgyi Pál (MSZP) kezd, a költségvetés a téma. "Nem vagyunk rózsás helyzetben" - fogalmaz. Növelni kell a bevételt és csökkenteni kell a kiadásokat. Előbbire cégosztalék kivétel formájában van terv, utóbbira következő költségvetésre kell kidolgozni javaslatokat. Botka arról beszél, hogy a belváros-rehabilitáció projekt uniós támogatásának csúszása több, mint 100 millió forint kárt okozott a városnak. A Fidesz-KDNP-t okolja a Mars téri beruházás csúszása miatt, és kéri, hogy a jövőben felelősen döntsenek.

Póda Jenő (Fidesz): az utófinanszírozott projektek viszik a pénzt. A  pénzügyi bizottság szerint az "ajándék pénzes" projektek sokba kerülnek a városnak, ez az oka, hogy Szeged úszik az adósságban. Póda viszont úgy látja, hogy irányváltás zajlik ebben, csak aggódik, hogy "nehogy késő legyen."
Botka: továbbra is tartom, hogy az a jó fejlesztési politika, ha egy forintot elköltünk és az hoz hetet, nyolcat.

Most ebédszünet negyed kettőig.

Magyar népmesék - A kőleves

 A civilekről beszélnek a képviselők

11.52: A civil részvételi folyamatról van most szó, Szentistványi István ismerteti  a polgármesteri előterjesztéssel kapcsolatos kiegészítő javaslatait. Erről itt írtunk. Hüvös László (Fidesz)  támogatja az szmsz módosítását a a társadalmi részvételről szóló törvénynek megfelelően.

A Magyar Kerékpárosklub szegedi csoportja is szóba jön. Szentistványi szerint a civileket sok esetben nem engedik szóhoz jutni. Juhász Gyula szerint nem fordult elő, hogy nem kaptak szót a civilek az általa vezetett városüzemeltetési bizottságban.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Bartha nem csuklott

11.46: Bartha László is a teremben van, figyeli az ülést.  Amikor Botka László Bartha-Tímár korszakot emlegetett a városi cégekről szóló vitában, akkor még nem volt itt. Szeged korábbi polgármestere azt mondta, hogy nem csuklott.

Árpád nevelőotthon reloaded

11:16 Folytatódik a közgyűlés, az ülést Solymos László alpolgármester vezeti. Juhász Gyula témája, az Árpád nevelőotthon ügye következik. Azt mondja, támogatják az egyházmegyével történő együttműködést, de a nevelőotthon Tápéra költözését nem. A lakók a témában döntési jogot kérnek. Mózes Ervin címzetes főjegyző elmondja, nem igaz Juhász Gyulának az a kijelentése, hogy a gyámhivatal az épületet szakmailag alkalmatlannak minősítette, erre nem is volt lehetősége. Keresztúri: a közgyűlés egyszer már megmondta, hogy nem akarja Tápéra költöztetni az otthont. Solymos László: a szerződésben nincs arról szó, hogy mire kell használni az egyházmegyének az épületet, a szerződés csak az átadásról szól.

Magyar népmesék - A halhatatlanságra vágyó királyfi


Juhász Gyula szerint az épület jelen állapotában semmire nem jó. A korai fejlesztést és integrációt támogató Korinta Alapítvány vállalná az átalakítást és bérleti díjat fizetne.

-  Nem hiszem, hogy bárki örülne, ha hátrányos helyzetű családok jelennének meg bámelyik képviselő lakása előtt, hogy ők öt évre beköltöznének a lakásba, mert én aláírtam egy szerződést. Van ehhez jogom? Nincs - mondja Juhász Gyula, aki szerint a polgármester így járt el városi tulajdonnal. A képviselő Ady Endrét szeretné idézni, de nincs ideje. De ha később lesz, akkor még idézi - ígéri. És tényleg.

Keresztúri nem akar tárgyalni az IH-ról és a piacról - nem is fognak

10.56: - Álljon fel, képviselő úr, mert úgy szoktunk beszélni a közgyűlésben - mondja Botka László a szót kérő Keresztúrinak, aki azt javasolja, hogy ne vegyék napirendre az IH-ról  és a Vásár és Piac Kft. ügyeiről szóló előterjesztést. Botka szerint ha ezt a Fidesz megszavazza, akkor elismerik, hogy igaz az, amit a cégek ügyeiről az előterjesztésben írt. A képviselők úgy döntenek, hogy nem veszik napirendre, és nem tárgyalnak Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac vezetőjének felmentéséről sem. Sódar István, az IH igazgatójának felmentése napirenden marad, és meg kell találni Nagy László utódát is.

Szeged önkormányzatának szeptemberi rendes közgyűlése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kedves olvasóink, sajnos tudósításunk első fele eltűnt. Ami fontos: Nagy László, a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatója a mai nappal tegnap lemondott. Az egyéni képviselői indítványok közül nem vették napirendre a Marx emlékmű eltávolítását, a helytörténeti oktatást és a Nobel-díjas szoborpark pályázatot. És a népmese napja van!

Magyar népmesék - Koplaló Mátyás

És ami még eddig volt: a finn Turkuból érkező vonósnégyes adott műsort a közgyűlés elején, majd köszöntötték az augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetést kapott szegedieket. Botka László bejelentette, hogy megérkezett az első PESA-villamos. Kozma József (MSZP) Petőfit (Itt van az ősz) és Vörösmartyt idéző Sólyom Lászlót idézett (A vész kitört). Nagy Sándor Szabad Város Egyesület) arra figyelmeztetett, hogy 2,5 milliárdba is kerülhet a mai közgyűlés, uniós pályázatokat veszíthet el a város. A polgármesteri együttműködés csak színház Keresztúri Farkas Csaba szerint. Botka pedig úgy fogalmazott, hogy Keresztúri – aki üstökösként tűnt fel a szegedi közélet boltozatos egén – rokonokat nevezett ki városi cégekhez. Keresztúri város alulfejlesztési alpolgármesternek nevezi Nagy Sándort.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. jozko 2011. október 02. 21:52
  „Kedves Váradi Pál!

  Van úgy, hogy nekem sem tetszik egyik másik párt hozzáállása...de visszafogottabb jelzőket használok!
  <moderálva személyeskedő>”
 • 97. varadipal 2011. október 02. 11:10
  „96 Jozkó: Ha az emlékezetem nem csal, Botka a választások után közvetlenül az összes fontosabb polgármester-helyettesi állást kormánypárti képviselőnek ajánlotta fel. Hogy a fosos banda nem merte elfogadni, mert az felelősséggel is járt volna, más lapra tartozik. Nem pártok választottak polgármestert Szegeden, hanem választópolgárok, akiknek a többsége elégedett Botka munkájával, amit nem a zsebéért meg a tolvajok gazdagodáért tesz, hanem a városért.”
 • 96. balraat 2011. október 01. 23:21
  „Annyira szép, hogy a Fidesz a maga szájíze szerint átalakítja az SZMSZ-t, a polgármester annak megfelelően dolgozik és utána elkezdenek kiabálni, hogy szabálytalan. Kivették a pontok közül azt, hogy a napirendekről nem lehet vitázni. Így Botka László hagyta a vitát. Azon alulmaradtak, így megy az óbégatás. De az is szánalmas volt, hogy Haág Zalán hogyan próbálta megmagyarázni, hogy ő bizony nem azt a gombot nyomta meg, ami látszott, hanem másikat. Megpróbált mindenkit hülyére venni. És ő képviselő!!”
 • 95. jozko 2011. október 01. 21:39
  „Nem igazán szívlelem Botka László stílusát, de most igazat mond:
  tényleg szeretne együttműködni, együtt kormányozni a Fidesszel!
  Szeretne, de nem tud!

  A Polgármester Úr rendkívül szívós, elnyűhetetlen munkabírású ember - és okos a maga módján.
  Csakhogy érzelmeiben túlpörgött, megszállott - és ilyenkor a józan ész nem kontrollálja az érzelmi döntéseit!
  Még ha őszintén szeretné is - nem lehet együttműködni egy ilyen emberrel!
  Csak kiszollgálni lehet .
  A jó szándéka és a felelősségérzete nem kérdőjelezhető meg - de a vakfegyelem, amit diktál -
  és megkövetel, a vele együttműködni szándékozókat elmarja maga mellől!

  Pedig szemmel láthatóan egyre nehezebben viseli az "egyszemélyi" felelősséget - ami érthető!
  Nagy terhet venne le a válláról a Fidesz, ha néhány talpraesett polgármester helyettest állítana mellé!
  Vagy ha az együttműködés nem megy - polgármestert helyette.

  Belátható időn belül Botka László beleun abba, hogy mindenért egyedül tartsa a hátát!
  Jól fizető, testhez álló külföldi állás kínálkozik számára.
  Szerintem élni fog vele - a testületben pedig lát olyan Fidesz politikust,
  akire "végső esetben" rábízhatja Szegedet!”
 • 94. zoltanszabo 2011. október 01. 12:01
  „T. 89. klj.
  Minden gondolatoddal egyetértek !
  T. 94. ancsi . OTT a PONT !!!”
 • 93. ancsi21 2011. október 01. 11:18
  „Felkérem a Szegedi fideszt szedje össze a sleppet és húzzon el a városból a hazugságaikkal ! Aki nem tud oda figyelni a munkájára az alkalmatlan ! Elég volt, h hülyének néznek bennünket és mellé beszélnek ! A másik szemében a szálkát megtalálják, de sajátjukba a gerendát se látják ami kiverte a szemüket ! Nem erre a kutya komédiára kaptak felhatalmazást ! Becsülendő az Mszp-ben, h elismerték hogy el <moderálva>”
 • 92. tatár 2011. október 01. 10:30
  „A fidesz a jobbik foglyává vált azért az egy szavazatért. Így hát az IH vezetésére teljesen inkompetens kinevezett sok tízmilkós veszteséggel fogja évről évre megterhelni az adófizetőket. 2014-ben elmondják erről a választók a véleményüket.”
 • 91. GondaIstván 2011. október 01. 10:10
  „88. strangerrr. "Amikor a megyés püspök összekülönbözik a KDNP-s képviselővel az már nekem szánalmas."
  Szerintem meg kifejezetten nagyszerű, hogy egy képviselő végre nem pártkatonaként viselkedik és szavaz, hanem keményen kiáll az őt megválasztó tápéiak érdekében. Ha minden egyéni képviselő így viselkedne, már rég előrébb tartana a város.”
 • 90. mediaset 2011. október 01. 10:03
  „A fideszjobbik miért nem beszél a 20 milliós poda ""szentéjről ami a mars téri u pavilonra lett költve ??,
  bohács frakcióvezetö én arról is szeretnék hallani , nem csak örökké magyarázni a semmit.”
 • 89. varadipal 2011. október 01. 10:03
  „Ezt a műszavazást egyszer már eljátszotta a kormánypárt. Akkor is rájöttek, hogy üres kasszából nem lehet felfüggesztett közgyűlési képviselőknek honort fizetni. Aztán ment a két kézzel nyújtózkodás bármire. Ez a tipikus betartó. hátramozdító, kapzsi karrierpoliticizmus.Az adu most is Botka kezében van, ha valaki feledékeny lenne.”
 • 88. klj_54 2011. október 01. 09:54
  „86. frakk 2011.10.01. 08:30
  Ha nem zavar akkor mégis miért zavar?
  -Közlekedésfejlesztéshez nagyon nem értesz ezt már többször bizonyítottad!
  Nem elég hibáztatni, kiutat kell mutatni, ez utóbbira képtelen vagy!
  - Tönkrementek az utak.
  Ezt már többször kiveséztük, ne hozz elő gumicsontot! Akkor finanszírozták, akkor csinálták oszt annyi!
  -Sok a bevásárló központ?
  És téged ugyan miért zavar az az állapot melyet megszoktam a fejlett nyugaton?
  Miért zavar téged az, hogy itt már nem tudnak eszméletlen profitot termelni?
  Hidd el ha valóban nem lesz profit eltakarodnak oda ahonnan jöttek.
  - Élményfürdőt Botka szavazta meg magának és ő verte végig?
  Lehet Botkát utálni de egy testület döntött.
  -Lézer projektet is úgy fikázod, hogy még nem történt semmi.
  A jogszabályok betartása egy építés ügyében ugye nem megvetendő hiba?
  -Saab, mintha nem Botka lett volna az első aki ezt a tipust választotta.
  Amúgy ez a mézes madzag, mert nem megvették, lizingelik.
  Nagyon nem egy a kettő!
  - Botka az oka annak, hogy az amúgy nem megbízható kínaiak nem jöttek?
  Ezt én előnynek fogom fel, mert nem csaltak adót és egyéb közterhet.
  - A nagykoalícióért Botkát hibáztatod?
  Azt az embert aki saját pártját is háttérbe szorítja Szegedért?
  Tudod, te nagyon utálhatod azt az embert aki az utóbbi 50 évben a lehető legtöbbet tette a városért!
  Miskolc és Hatvan még az általad annyira gyűlölt szocik alatt tárgyalta le azokat a beruházásokat, melyek elé most őelmeháborodottsága kiáll, mintha tett volna értük egy lépést is!

  Én itt betolakodó vagyok (1960ősze) és tudom milyen volt és ma milyen a város.
  Nem kellene a pártszimpátiád ennyire nyíltan kivetíteni.”
 • 87. strangerrr 2011. október 01. 09:16
  „Nagyszerűen terelnek itt egyesek. Máris Botka a téma, és nem a fideszjobbik mutyijai:) Nem az IH, a Piac, az IKV, botrányai? Ezekről nincs szó...
  86. frakknak akkor lenne igaza, ha kis hazánkban minden önkormányzatnál tömegével jönnének a nagy befektetők, csak Szegeden nem. De mint tudjuk ez nem így van. Az, hogy Szeged rengeteget fejlődött az uniós támogatásoknak köszönhetően az elvitathatatlan. A munkanélküliség fele az országosnak, a város lakossága folyamatosan növekszik.
  Botka annak ellenére nyert, hogy szoci, tehát 84. hozzászólása az én nem szegedi ismerőseim körében úgy hangzik hogy "mit tudhat ez a Botka, hogy annak ellenére nyert, hogy szoci"?

  És a pm.-mel szemben van ez a teljesen súlytalan, amatőr Bohács-Bénagy-Gyimesi-Kfcs. Kérdezem, az elmúlt években vagy akár az elmúlt egy évben milyen ötletük volt a várossal kapcsolatban? Én egyre emlékszem, hogy az amúgy is ótvar Tisza parton ingyen lehessen parkolni, amivel végképp Szeged szégyene a folyópart, amely minden normális városban a legértékesebb, most használ autó raktár. (Ja igen és vegyük le Marx-ot a Mars térről:)

  Csak Botka lejáratásával és a haverok pozícióba juttatásával törődnek.
  Pl. amikor a megyés püspök összekülönbözik a KDNP-s képviselővel az már nekem szánalmas.”
 • 86. Sifka 2011. október 01. 09:07
  „frakk! Kimaradt a mese előtt a főcím!

  http://www.youtube.com/watch?v=J8L9kPGBI5w

  Ezt ne felejtsd el soha, ebből tudhatják a gyerekek, hogy most mese következik!
  No meg a világnap is.”
 • 85. frakk 2011. október 01. 08:30
  „Engem nem a "vörös" szín zavar a Botkában, hanem az elvont tehetetlensége. Amit ő csinál az továbbra is "titkárnői" szerep. Produktív munka alapján nálam nem kaphatna fizetést sem. Több mint 10 éve ott van, de egyetlen általam is produktívnak mondható beruházás nem történt a városban. A közlekedés fejlesztés, szerintem zsákutca ahogy csinálják. Az időzítése magáért beszél, hogy minden bekövetkezett amit előre megjósoltam. A két éve felújított városi utak a felújítás előtti állapotban vannak. Az élményfürdő minuszt termel, a sok bevásárló egység egymásnak okoz konkurrenciát. A Lézer projekt jó mézes madzag volt , hogy évekig azt mantrázták az kell nekünk semmi más. Most az sincs , na és más sem. Talán a mással kellett volna kezdeni. Botka sajnos nem látja önhibáit, de a Saab vásárlással még rátett egy lapáttal. A kínai beruházók a titkos tárgyalás után nem jelentkeznek. Közben Miskolcon , Hatvanban komoly elektronikai cégek telepednek le, és biztosítják a térség bevételi forrásait.
  Itt a nagykoalíció álveszekedésekkel húzza az időt és nem csinál egyik fél sem semmit.
  Erre mondtam azonnal új választásokat, hogy ne két bába közt vesszen el a gyerek.”
 • 84. N.P. 2011. október 01. 08:22
  „dblaci
  "Mit tegyek, egyszerű emberek laknak ebben a városban, de a demokrácia már csak ilyen." - de hála Istennek itt vagy te!
  Aki a szavazatával olyan fenoméneket juttatott be az önkormányzatba mint Póda, Bohács, Kalmár.”
 • 83. dblaci 2011. október 01. 07:55
  „+1 dolog, bár sokat nem számít utólag, de akik szégyent hoztak a városra azzal, hogy 2010ben a <moderálva> mszp-re szavaztak, azok jó lenne, ha elgondolkoznának... gyurcsány pártjától értelmes ember nem várt mást. Ezt attól függetlenül mondom, hogy a fidesz jobb, vagy rosszabb. Egyszerűen az mszp nem volt alternatíva... Azóta szégyenkezek, amikor megkérdezik, "nálatok nyert a vörös botka?", hát igen... Mit tegyek, egyszerű emberek laknak ebben a városban, de a demokrácia már csak ilyen. A tömegnek joga van hülyének lenni.”
 • 82. okz63 2011. október 01. 07:20
  „69. Zsoltee0716 2011.09.30. 21:16
  "2014-ben meg remélem a parlamentbe se jutnak be a mszp és a fidesz. Lesz annyi eszük az embereknek, hogy egy telejesen másik pártot is ki próbáljunk mit tud!"

  Én meg nagyon remélem, hogy végre kicsukjuk a pártpolitikát a parlamentből és szakértőket juttatunk be pártállástól függetlenül. Megérdemelné végre ez az ország, hogy hozzáértők üljenek végre ott...”
 • 81. Besenyő_Pistabácsi 2011. október 01. 06:43
  „Komolyan mondom ez <moderálva> szánalmas, és ezeknek az embereknek a kezébe van adva, hogy egy egész város felett hozhassanak "komoly" döntéseket, akkor amikor ők maguk sem tudnak komolyan viselkedni! Vicc az egész remélem a legközelebbi közgyűlésen Mózesék Rozija és cicái is napirendi pont lesz!”
 • 80. TELSTAR 2011. október 01. 05:56
  „"Kedves olvasóink, sajnos tudósításunk első fele eltűnt."

  Elvitte a Mózesék cicája ??”
 • 79. tugspeedman 2011. október 01. 03:11
  „60. Úgy tudom, hogy Tarnai nem volt megelégedve a Szintet vezető pártkatona Miklós munkájával. Le is váltották, és odatették Miklós nagy barátját. Gratula!”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zumbaláz a Klauzál téren

Megállt a kanál a teraszon fagyikelyhet habzsolók kezében, lelassítottak a munkából hazafelé igyekvők, de fél szemmel még a Kossuth szobor is a zumbázó tömeget figyelte. Tovább olvasom