Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vihar a kórház-finanszírozási szerződések körül

Vasárnaptól új finanszírozási rendszerben dolgoznak a kórházak, feltéve, ha addig aláírják az egészségbiztosítóval az új támogatási szerződést. Információink szerint a szegedi egészségügyi intézmények vezetői szignálják a dokumentumot, a vásárhelyi és a megyei fenntartású kórházaknál azonban ez kérdéses.
Magyar Anna naranccsal és banánnal érkezett tegnap a megyei önkormányzat által fenntartott makói kórházba. A megyei közgyűlés elnöke a szemészeti és a fül-orr-gégészeti osztályon fekvő betegek között osztotta ki a gyümölcsöket, akiket tájékoztatott arról, hogy az egészségügyi miniszter döntése alapján vasárnaptól megszűnik a fekvőbeteg-ellátás ezeken az osztályokon. Sajnálatosnak nevezte, hogy a szaktárca sem a fenntartóval, sem a kórházzal nem tárgyalt az ágyszámcsökkentésről és a finanszírozásról.

Nem kapták meg

A megyei közgyűlési elnököknek tartott kedd esti budapesti minisztériumi tájékoztatón – amelyen Magyar Anna is részt vett – olyan vélemények is elhangoztak, hogy „a betegellátás színvonalát veszélyeztető kórházfinanszírozási szerződéshez nem asszisztálhat felelős önkormányzati vezető." A hírek szerint több helyen azt tervezik, nem írják alá az OEP-szerződést. Magyar Anna tegnap kérdésünkre, aláírja-e a megye fenntartásában működő deszki, makói és szentesi kórház a szerződést, azt válaszolta: mivel nem ismerik annak szövegét, ugyanis még nem kapták meg a szerződéstervezetet, nem tudják, mit kell aláírniuk, és a fenntartó sem hozhat így felelősségteljes döntést. Szerinte így a szerződés nem más, mint diktátum, amelynek aláírását zsarolással, fenyegetéssel akarják kierőszakolni. Magyar Anna mára rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen nem csupán a Molnár Lajos egészségügyi miniszter ellen indítani kívánt perről, de finanszírozási kérdésekről is beszél.

Mucsi: útban vannak a működési engedélyek

Elterjedt a hír, hogy az a kórház, amelyik nem írja alá az új finanszírozási szerződést, nem kap működési engedélyt az ÁNTSZ-től. Mucsi Gyula, az ÁNTSZ regionális tiszti főorvosa ezt cáfolta. Közölte: már kipostázták a dél-alföldi régió intézményeinek az új kórházi struktúrára vonatkozó működési engedélyeket, így az az intézmény is működhet vasárnaptól, amelyik nem írja alá a szerződést az egészségbiztosítóval.

Garantált ellátás


Akik nem írják alá az új finanszírozási szerződést, nehezebb helyzetbe kerülnek, mert kevesebb pénzt kapnak – információink szerint a korábbi OEP-támogatásuk 70-75 százalékát –, és nem indulhatnak a kórházfejlesztési pályázaton, amelyen összesen 7,5 milliárd forintot osztanak szét az intézmények között. A kormányzati szakpolitikusok szerint a betegek ellátását, a dolgozók egzisztenciáját veszélyezteti, aki nem írja alá április 1-jéig a szerződést. Az ellátást azonban ezekben az intézményekben is garantálják vasárnaptól – csak átmeneti finanszírozással.

A Fidesz szakpolitikusa, a volt egészségügyi miniszter, Mikola István tegnap úgy nyilatkozott: ők soha nem beszéltek arról, hogy nem írják alá a szerződéseket, hanem azt mondták, tárgyalni kívánnak. Úgy azonban nem lehet tárgyalni – hangsúlyozta –, hogy a kórházak nem kapták meg a szerződéseket, nem tudják, mi lesz a normatív finanszírozással, hogyan alakulnak a volumenkorlátok. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára tegnap kijelentette, hogy kedd estig valamennyi intézmény megkapta a helyi egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződéstervezetet.

Pajor ma aláír

A szegedi városi kórház már megkapta a szerződést a megyei egészségbiztosítótól, amelyet ma délután alá is ír – tájékoztatta lapunkat Pajor László főigazgató. A szegedi orvoscentrumba még nem érkezett meg a dokumentum – mondta Haiman Éva, az orvoscentrum pr-referense –, de szerződni fognak a megadott határidőig az egészségbiztosítóval. A vásárhelyi kórház sem kapta még meg tegnap a szerződéstervezetet. Kallai Árpád főigazgató kérdésünkre, aláírja-e a dokumentumot, azt mondta: erről a fenntartót kérdezzük. Lázár János polgármestert azonban nem értük utol, külföldön tartózkodik.

Mit mond a fenntartó?


A Délmagyarország tegnap érdeklődött a kórházvezetőknél. Kiderült, hogy szerda délutánig sem a vásárhelyi, sem a makói, sem a szentesi kórház nem kapott szerződéstervezetet. Utóbbi kettő vezetőjét viszont értesítette a megyei egészségbiztosítási pénztár (mep), hogy pénteken fáradjon be a mep szegedi, Bal fasori központjába szerződést kötni. Ígérték, hogy az új finanszírozási szerződés tervezetét szerdán vagy csütörtökön megkapják elektronikus levélben. Péter Árpádtól, a megyei önkormányzat sajtófőnökétől megtudtuk, hogy Magyar Anna is elmegy a Bal fasorra Baráth Lajos makói és Fenyves Ernő szentesi főigazgatóval. „Hogy ez aláírási procedúra vagy tárgyalás lesz, még nem tudjuk. Attól függ, mi áll a tervezetben, s arról mit mondanak az egészségügyi szakemberek és a jogászok" – mondta a sajtófőnök. Mivel a szerződést az eddigi gyakorlatnak megfelelően csak az egészségbiztosítónak és a kórháznak kell aláírnia, Péter Árpád szerint megtörténhet, hogy – ha az intézményvezető mégis szignálná a kontraktust – a fenntartó nevében Magyar Anna utasítani fogja a kórházigazgatót, hogy ne írja alá a szerződést.

Több mint egy órán egyeztetett egymással tegnap délután a jelenlegi egészségügyi miniszter és az Orbán-kormány tárcavezetője. Molnár Lajos és Mikola István szerint párbeszéd kezdődhet egészségügyi kérdésekről a Fidesz és a szakminisztérium között, a kórházak finanszírozási szerződéseiről pedig az intézményvezetők tárgyalnak a következő napokban a területi egészségbiztosítási pénztárakkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom