Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Felgyő legyőzött mindenkit a juniálison - galéria

Felgyő legyőzött mindenkit a juniálison - galériaFotó: Kovács ErikaA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Fábiánsebestyén - Felgyő győzött a 7. alkalommal megrendezett Kinizsi juniálison Fábiánsebestyénen. Bemutatták hagyományaikat, játékos versenyeken vettek részt és főzésben is.
Húsz település vett részt Fábiánsebestyénen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett játékos, kötetlen programon, a Kinizsi Juniálison, amit hetedik alkalommal rendeztek meg.

A mai nap ok az ünnepre. Egyre erősebb és bizakodóbb nemzet vagyunk mondta a Kinizsi Juniálison Farkas Sándor a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter-helyettes, a rendezvény ötletgazdája, főszervezője. 

Csökken a külföldre távozó magyarok száma, tavaly pedig többen jöttek haza, mint ahányan elmentek. A települések sorra építik, bővítik iskoláikat, óvodáikat, közösségi helyeiket. Bíznak a jövőben. A közeljövőben egyre inkább felértékelődnek a biztonságos, gazdag természeti értékekkel bíró térségek. Használjuk ki adottságainkat. Van mire építkeznünk és büszkének lennünk. Térségünket életerős közösségek alkotják. Ismerjük meg egymást. Tanuljunk egymástól, kössünk barátságokat. Erre jó alkalom a mai nap. Vetélkedők és főzőverseny is segíti ezt hangsúlyozta a képviselő.

Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a nemzetépítéshez először a szívünkben, lelkünkben kell rendet rakni. 

Tudni kell, honnan jöttünk, mit képviselünk, kik vagyunk. Ezt pedig a kultúránk határozza meg, és a múltunk.
Települések találkozója Fábiánsebestyénen. Fotó: Kovács Erika (galéria)
Farkas Sándor lapunknak elmondta, a Kinizsi Juniálist akkor találták ki, amikor a választókerületeket országosan újraszervezték. 

A mi választókerületünk igen nagy lett, 22 településsel. Így jött az ötlet, hogy a települések egy kötetlen programon ismerkedjenek egymással. A találkozót az évek során egyre inkább magukénak érzik a falvak, városok. Már hetekkel előtte készülnek, hogy megmutassák egymásnak az értékeiket, hagyományaikat, ételkülönlegességeiket.

A Kinizsi Juniálison 20 település vett részt. Többen meghívták a határon túli testvértelepüléseiket is. Játékos ügyességi feladatokban és főzőversenyen mérték össze erejüket. 

A vándordíjat idén a felgyőiek kapták. Második lett Dóc, a harmadik helyen pedig Árpádhalom végzett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves csapadék hullott egyetlen hónap alatt - Nem lehet a földekre menni, csúsznak a növényvédelmi munkák

Féléves csapadék hullott egyetlen hónap alatt - Nem lehet a földekre menni, csúsznak a növényvédelmi munkák
Néhány hete még esőért könyörögtek a gazdák. Mára viszont mindenki a ,,csapok elzárását" várja, mert telítődött a talaj. A növények lassan megfulladnak a víztől. Tovább olvasom