Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Javasolható a vérből végzett genetikai teszt a nagyobb kockázatú kismamáknak

A szűrőteszt, amelyben a magzatnak az anya vérébe átjutott DNS-darabkáit elemzik, néhány genetikai rendellenességet segít diagnosztizálni igen korán, már a terhesség első harmadának végétől.
Az új, vérből végezhető genetikai teszt, amellyel olyan kromoszómarendellenességek szűrhetők ki, mint a Down-kór, hatékonyak a nagyobb kockázatú várandós nőknél, de még nincs elegendő adat velük kapcsolatban ahhoz, hogy minden állapotos nőnek javasolják a teszt elvégzését - foglalt állást az amerikai nőgyógyász- és szülészkollégium (ACOG).

A szűrőteszt, amelyben a magzatnak az anya vérébe átjutott DNS-darabkáit elemzik, néhány genetikai rendellenességet segít diagnosztizálni igen korán, már a terhesség első harmadának végétől.

"Ez a teszt nagyszerű vizsgálat a nagy kockázatú nőknél, de a rendellenességeknek csak nagyon korlátozott körét teszteli" - emelte ki Nancy Rose, az ACOG genetikai bizottságának elnöke.

A nagy kockázatú várandós nők közé tartoznak a 35 év felettiek, azok, akiknek családjában fordult már elő genetikai rendellenesség és akiknél az ultrahangos vizsgálat abnormalitást jelez. Azoknak a nőknek, akiknél pozitív eredményt ad a teszt, az ACOG állásfoglalása azt javasolja, hogy forduljanak genetikai tanácsadóhoz, és végeztessenek el más, invazívabb vizsgálatot is, például magzatvíz-mintavételt, amelyek eredménye ma még megbízhatóbb, noha kockázatosabb beavatkozásnak számítanak.

A szakemberek reményei szerint a technológia fejlődésével a tesztet, amely körülbelül egy éve van forgalomban az Egyesült Államokban, hamarosan minden állapotos nőnek ajánlhatják.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2012. november 25. 16:44
  „továbbra is rendkívül fontos és igen egyszerü ez a vizsgálat... !!!!”
 • 3. tol 2012. november 24. 13:33
  „és még egy nem akármilyen "apróság" ; aki ezt avizsgálatot világszínvonalú profi módon végezte,még mindig kötésig beleállna a munkába, ha szépen megkérnék rá! Szerintem.”
 • 2. tol 2012. november 24. 13:29
  „talán egy kicsit deákosra vettem a figurát az elsö hozzászólásomnál és ez tántorította vissza a tömegeket a reflexiótól, ám meg kell jegyeznek, hogy ez a pofonegyszerü vizsgálat sok családi tragédiát tud megelözni, nem lehet eléggé hhangsúlyozni a jelentöségét !!!”
 • 1. tol 2012. november 22. 20:07
  „ezt a vizsgálatot - mely oly egyszerü, kell hozzá 10 ml könyökvénából levett vér, meg egy adag szakértelem a kromoszomaszerelvény elemzéséhez - már 29 éve végezte egy labor a szegedi magasságos egyetemen, de mert at aktuális hatalmasságoknak ellene ment ( magzatvíz punkció, sok hühó sok paráért kedveském) ezért a derék hadfit, aki gyan?tlanul világszínvonalon kutatott, úgy kirúgták a szote-ról, mint a sicc. Név, cím a kiadóban... A gyerekeim kromoszomaállományát a feleségem nyolc hetes terhes korában tudtuk!!! No, csak az íze végett mondom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szurkolók mindenben segítenek: abban is, hogy hol a kapu

A drukkerek talán jogos kritikája igen jópofára skerült: ugyanis segítik a csapatukat azzal, hogy… Tovább olvasom