Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kulturált Balkán - a népszerű Montenegró

Te tengerpartra vágysz, vagy a hegyekbe mennél nyaralni? Vagy inkább várost néznél? – teszik fel a kérdést egymásnak a családtagok gyakran. Hogy össze ne vesszenek, utazzanak oda, ahol mindháromban egyszerre részük lehet: Montenegróba.
Ha meghalljuk, Balkán, nem biztos, hogy pálmafák, hegyek övezte, tiszta vizű tengerpart, szurdokok, bazárok, nyüzsgő vagy éppen meghitt óvárosok, kulturált közlekedés, türelmes, vendégszerető emberek jutnak az eszünkbe. Pedig a Balkán-félsziget Európa legváltozatosabb tája, kultúrája, gasztronómiai értékei vonzóvá teszik. Sokáig e természeti kincsek rejtve maradtak a turisták előtt, de az utóbbi 5 évben ugrásszerűen megnőtt az odalátogatók száma.

Változatos táj, fellendülő turizmus
Mi sem jobb bizonyíték erre, mint hogy épül Porto Montenegro, a kaszinóváros, amely Monte-Carlót is lepipálni készül, valamint eladták a történelmi emlékhelynek számító Mamula-szigetet, és közel 4 és fél milliárd forintnak megfelelő összegből szállodát építenek oda.

– Erre valós igény van – mondja Szabó Ödön biológia–földrajz szakos középiskolai tanár, természetvédelmi ökológus –, mert például a Kotori-öböl környékén már 3 évvel ezelőtt sem találtunk üres szállást, kempinget a nyári főszezonban, és a kicsinyke öböl mentén haladva feltorlódott a kocsisor, lépésben tudtunk csak haladni – mesélte. A pedagógus több ízben is járt már az országban, elsősorban a hegyek szerelmese, de szerinte annak köszönhető az ország iránti érdeklődés, a turizmus fellendülése, hogy 1-2 órás autóúttal a havas hegyektől a tengerpartig mindent megcsodálhatunk. A nagyobb tengerparti városoknak van óvárosi részük, amelyek késő estig nyitva tartó üzletekkel, balkáni élő zenével, varázslatos mediterrán hangulattal csábítják a látogatót.

A kotori várból gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra, a nyüzsgő kikötőr, amelyet az Orjen- és Lovćen-hegy vigyáz. Fotók: A szerző felvételei
A kotori várból gyönyörű kilátás nyílik az óvárosra, a nyüzsgő kikötőr, amelyet az Orjen- és Lovćen-hegy vigyáz. Fotók: A szerző felvételei

Apának hegymászás
A magyarok mellett oroszok, északi szlávok, csehek, lengyelek, szlovákok fordulnak meg leggyakrabban az országban. A Kotori-öblön és tengerparton kívül az utóbbi időkben egyre többen látogatnak a Durmitor-hegységbe, amely nemzeti park. Itt élvezhetjük az érintetlen természetet. – A Tara-kanyon lélegzetelállító: a Grand-kanyon mellett szokták emlegetni. Helyenként eléri az 1500 méteres mélységet. A hegycsúcsok közül a legmagasabb a Bobotov-kuk, 2500 méter magas – ismerteti az ökológus, miért nagyon izgalmas bejárni a hegyvidéket.

1-2 napos, de 1-2 hetes túrák egyaránt tehetők. Ez utóbbit hátizsákkal, sátorral felszerelkezve, de különösebb technikai eszközök nélkül, közepes edzettségi szintű, egészséges embereknek ajánlja. A csúcsok meghódításához sem kell „hivatásos" hegymászónak lenni, de az úgynevezett „szurdokjárás" már több felkészültséget, tökéletes fizikai állapotot és speciális, neoprén (gyorsan száradó) ruházatot igényel.

– A meredek szurdokokban még megvan az eredeti vegetáció, az igazi érintetlenség, ez adja a motivációt, hogy beleereszkedjünk, akkor is, ha vízzel borítottak. Edzettnek és tapasztaltnak kell lenni, mert a víz a kanyonban 10-11 fokos, sőt helyenként 5 fokos források törnek elő a víz alatti sziklákból. Néha sziklamászó felszerelés is szükséges lehet ehhez a kalandos túrához, mert időnként falakon kell lemászni, néha a vízesés jéghideg vizében – avat be az újfajta „természetjárás" izgalmaiba Szabó Ödön. A Nevidio-kanyon – Európa utolsóként feltárt kanyonja – tökéletes hely erre. Állítólag Edmund Hilary a Mount Everest megmászása előtt a Durmitorban edzett. Jó terep: előfordul itt az 5 méteres hótakaró is.

Álmodozásra, pihenésre hívogat Drzin Vrt.
Álmodozásra, pihenésre hívogat Drzin Vrt.

Anyának tengerpart, városnézés
A tenger a legszebb az Ada Bojana-szigetnél, ahol nudista strand működik – mondja Szabó Ödön. Persze akinek ez a fajta fürdés nem megfelelő, számos strand mellett voksolhat. Aki a víz és napfürdő szerelmese, szívesen lebeg a sós víz felszínén, miközben szeme elé tárulnak a csodálatos hegyek, annak érdemes a Kotori-öbölnél nyaralnia.

Oblatno strandja kavicsos és homokos is egyszerre, a víz sós, de a homokos alja miatt nem kristálytiszta. Ha ez utóbbi a fő szempont, akkor a Krasici és Ploce hirtelen mélyülő, sziklás partja ezt biztosítja. Trstenónál homokos az öböl alja, a víz mégis tiszta, sekély, ezért családoknak kitűnő pihenőhely. Drazin Vrtnél is ingyen csobbanhatunk, de ott már kötelező a napernyőbérlés, és nem fogyaszthatunk a „hátizsákunkból" ennivalót.

Ha nem fürdőzésre vágyunk, megismerkedhetünk az ország kultúrájával. Kotorban sétálva gyönyörködhetünk a jachtokban, megmászhatjuk a várat 1360 lépcsőfokon. A csúcsról pazar kilátás nyílik az öbölre. Ha a hajókirándulások vonzanak, elmehetünk a Szirti Madonna-szigetre vagy a Kék barlanghoz, az esti mediterrán kavalkádot imádók pedig Tivatban, Budván hódolhatnak vásárlási szokásaiknak, gasztronómiai élvezetekben lehet részük (pljeskavica, cevapcici, a tenger gyümölcsei, burek).

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajner Bálint még erősebb lett

Családi probléma árnyékában, brutális erőnléti edzésekkel készül Bajner Bálint. Az erőcsatár egy év… Tovább olvasom