Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem fogja elhinni, hogyan tájékozódik a legújabb izraeli fejlesztésű robot

Denevérként navigáló, vagyis a tájékozódáshoz kizárólag a "hallására" támaszkodó robotot fejlesztettek ki a világon elsőként izraeli kutatók.
A denevérek ultrahang segítségével tájékozódnak: az általuk kibocsátott ultrahang az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról visszaverődik, és az állatok ezt érzékelik.

A Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli tudomány- és technológiaügyi minisztérium támogatásával fejlesztették ki a Robat nevű robotot, amely a denevérek képességeit használva képes tájékozódni és feltérképezni területeket.

A Hajadan című héber nyelvű tudományos hírportál szerint a nagyjából két év alatt megépített eszköz olyan, denevérszájhoz hasonló "ultrahangszóróval" van felszerelve, amely a denevérekre jellemző frekvencián bocsát ki ultrahangot.

A robot két "füllel" is rendelkezik, amelyek valójában mikrofonok a visszaverődő hangok észlelésére. Az eszköz képes kizárólag a hangokra támaszkodva, valós időben navigálni ismeretlen környezetben.

A mai robotok főleg a számítógépek és lézerek biztosította "látásuk" révén tájékozódnak, ez azonban megnehezíti a navigálást sötétben, porban vagy füstben, például törmelékek között vagy tűzben. Az átlátszó falak is megzavarják őket, valamint nehézséget jelent, hogy átlássanak az olyan tereptárgyakon, mint a bokrok.

A Robat ezzel szemben könnyedén áthalad a bokrokon, mivel képes "keresztülhallani" a leveleken.

Az eszköz komoly hatással lehet a multiszenzoros robotok fejlesztésére, emellett új információkkal szolgálhat a kutatók számára a denevérek életéről, például hogy miként képesek valós időben dekódolni a beérkező jeleket.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész Robat-flottát hozzanak létre, hogy a robotok - néhány denevérfajhoz hasonlóan - együtt navigáljanak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a robot repüljön is, mint egy denevér.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap trollja a csirke, amit nem lehetett lezavarni a frissen öntött betonról - Videó

A nap trollja a csirke, amit nem lehetett lezavarni a frissen öntött betonról - Videó
Minél jobban próbálták lezavarni, annál jobban összejárkálta a friss járdát ez a szárnyas. Önök mit… Tovább olvasom