Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Ötletbörzéket tartanak az al-kaidások

Egy New Yorkban bíróság előtt tanúskodó, brit állampolgárságú volt terrorista felidézte kedden, hogy társaival így jelölték ki a célpontjaikat.
A 35 éves Saajid Badat Nagy-Britanniában mondta videóra tanúvallomását. Nem utazik az Egyesült Államokba, mert ott letartóztatnák egy repülőgép elleni merényletkísérlet kiterveléséért. Az amerikai hatóságok 2004-ben emeltek ellene vádat amiatt, hogy segített a "cipőbombás" Richard Reidnek megtervezni a támadást az American Airlines Párizs és Miami között közlekedő egyik járata ellen. Reid 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanószerkezettel akarta felrobbantani a gépet, de a személyzet és az utasok megakadályozták ebben.

Badat a kedden lejátszott felvételen elmondta a New York-i bíróságnak, hogy örvendezve fogadta a New York-i WTC-tornyok elleni repülőgépes terrortámadás hírét, és nevetett, amikor a 2001. szeptember 11-i összehangolt támadás kitervelője, Hálid Sejk Mohammed áthúzta a tornyok fényképét egy albumban, amelyben a világ legmagasabb épületei voltak összegyűjtve. Három évig volt tagja az al-Kaidának. Annak hatására hagyta el a szervezetet, hogy apja halálosan megfenyegette. Ma már megtagadja múltjának ezt az epizódját - közölte. 2007-ben kezdett el együttműködni a brit és az amerikai hatóságokkal, amikor olvasta a hírekben, hogy Hálid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják. Tanúként ellene akart vallani, mert bosszút akart állni volt felettesein, amiért gyilkos eszméket tanítottak neki.


Elmondta, hogy Hálid Sejk Mohammed már a 2001. szeptember 11-i merénylet után néhány nappal számolt vele és Richard Reiddel mint akciót végrehajtó terroristákkal. Egy Amerikába tartó gép felrobbantásának lehetőségéről beszélt nekik, illetve egy olyanéról, amely Európa felett repül. Felvetette, hogy támadást kellene végrehajtani az Egyesült Államok nyugati partja ellen is, vagy a londoni Canary Wharf üzleti negyed ellen.

Badat a múlt hónapban abban a perben tett tanúvallomást, amelyben a vádlott Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezér veje. A kedden befejeződött perben pedig Musztafa Kamel Musztafa szélsőséges egyiptomi muzulmán vallási vezető a vádlott, aki a 90-es években vált elhíresültté Londonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már elég egy mobil egy élő közvetítéshez

Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően bárki indíthat mobiltelefonján beágyazható videós közvetítést. Tovább olvasom