Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Csak a szokásos: ráér a villamos, nem?!

Szeged – Mindennapi bosszúság a Kelemen utcában. Avagy az autóst nem mindig érdekli, hogyan parkol.
Elsodrási határ. Vasúti szakkifejezés. Lényege, hogy a nagy sebességgel közlekedő vonatok által keltett erős légáramlás a pálya mentén álló, vagy mozgó személyeket magával ragadhatja. Olyan vágányok mentén, ahol rendszeresen tartózkodnak utasok, kijelölik azt a vágánytengelytől mért távolságot, ahol az elsodró hatás már nem érvényesül. Magyarul, ha ezen belül állunk egy pályaudvar peronján például, akkor ne csodálkozzunk azon, ha esetleg a vonat alá kerülünk. Még magyarabbul: a fehér csík, vagy újabban a pirossal kirakott térköves rész a peronon, amin belülre csak akkor lépjünk, ha megállt a vonat.

Nem tud mit tenni a villamosvezető: megáll és vár... Fotó: olvasó-tudósító
Nem tud mit tenni a villamosvezető: megáll és vár... Fotó: olvasó-tudósító

Ez nemcsak a „klasszikus" vasúton, hanem a városi vasúton is érvényes, elvileg. Még Szegeden is. Ahol mindig baj van belőle, a Zrínyi utca az 1-2-es villamos vonalán. A villamosnál ugyanis meglehetősen ritkán érvényesül az elsodró hatás, nem vagyunk veszélyben, hiszen a vezetők „látra" közlekednek, azaz meg tudnak (a legtöbb esetben) állni, ha eléjük lépünk, vagy parkolunk. Kétségkívül nehéz a belvárosban parkolni, az újrafestett Zrínyi utcán ez még a szokásosnál is kacifántosabb. Ha figyelmetlenül, ne adj' isten tehetségtelenül parkol az autós, a jármű kilógó fara akadályozza a villamost, belóg az elsodrási határon belülre. Így történt ez hétfő kora délután is, amikor egy fekete Renault Clio sofőrje a Zrínyi utcai kisboltnál úgy hagyta hátra autóját, hogy annak hátsó fele rálógott a villamossínre. A forgalmi akadályt végül a pókautó oldotta meg, elszállította a Clio-t. Az autósok szerencséje, hogy túl drágák a villamosok ahhoz, hogy teljes sebességgel elsodorjanak egy-egy ilyen rosszul leparkolt autót. Pedig lehet, lenne olyan hatékony és látványos a végeredmény, mint a pókautózás.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. queenmargareth1 2013. október 13. 16:26
  „na, a mai utazásom a 2-el vég és indulóállomás vagy fordítva, na a Vértótól, rohadt lassan ment, mindenhol pirosat , megálljt kapott és csekély 35 perc alatt le is ért.Nyugodtan sétálhatott volna mellette az ember.Vagy vasárnap senkinek sem sietős?”
 • 59. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 12. 14:20
  „58. okz63
  Ezt senki nem is kérte.
  Csak ha már beírod, hogy ebbe a parkolóba se tudsz beállni, akkor legalább indokold meg, hogy miért. Az első, amit felhoztál adat az a hosszúság volt. Általában azzal szokták kezdeni, amivel probléma van.”
 • 58. okz63 2013. október 12. 09:43
  „57. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013.10.12. 07:01
  "Akkor miért nem írtad le? Lottózzon az ember?"
  <moderálva>
  Nem hinném, hogy kötelező közzé tennem az autóm típusát. :-)”
 • 57. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 12. 07:01
  „56. okz63
  Akkor miért nem írtad le? Lottózzon az ember?
  Meglepő lenne, ha egyszer érthetően fogalmaznál.
  A te hiányosságaidat ne vetítsd le másokra.”
 • 56. okz63 2013. október 11. 20:52
  „54. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013.10.11. 15:04
  "Az általad megadott méretek alapján gondoltam. Pl.: 5 m hosszú"

  Na ja, és ott a maximális magasság is: 1,6 méter.
  Csak neked és csak most megsúgom: egy Opel Combo Tour 1,6 Njoy típusú autóm van.
  Még ha hosszúságában a 4,5 méterrel bele is férne, közel 2 méter a magassága, egészen pontosan 1,85 méter.

  Azért érdekes, hogy te mindjárt a hosszúságnál ragadtál le,
  de valószínűleg azért, mert neked ott hatalmas hiányosságaid lehetnek. :-D”
 • 55. okz63 2013. október 11. 20:48
  „53. kispacni 2013.10.11. 14:58
  "Ezért írtam le, hogy a bagoly mondja verébnek, mert pont ő hőbörgött a nagyállomás kerékpáros parkolója ügyében"
  Jaja, azért kibújt a szög a zsákból, az a baja, hogy az autós parkolók közelebb vannak a bejárathoz, mint a kerékpártároló (bár szerintem nem, de mindegy):

  "56. CsImre 2012.01.17. 21:44
  A műhold szerint a Szent Ferenc utcai parkolók közelebb vannak a bejárathoz, mint a legközelebbi kerékpártámaszok."

  CsImre és a többi kerékpáros már nem először használja az internetet meg az étert arra, hogy pontos távolságokat akarjon vele lemérni. Utoljára egyszer a Rom utca-Szilléri sgt. google maps távolságát akarták szembe állítani azzal, amit én ott a helyszínen nagy pontossággal lemértem. Na ja, és akkor még ő mondja, hogy fotelhuszár, amikor lusta felemelni a gép elöl a hátsóját, hogy személyesen nézze meg, mint pl. a Tisza Parkolóház nyitvatartását is. :-D”
 • 54. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 11. 15:04
  „51. okz63
  Úgy látom, hogy leragadtál annál az 1-2 gagyi dumánál.
  Az általad megadott méretek alapján gondoltam. Pl.: 5 m hosszú
  Bár még a limó jöhet szóba, de ezzel a kultúrkörrel kétlem.”
 • 53. kispacni 2013. október 11. 14:58
  „52. Lehet, hogy volna éjszakai tárolásra is igény a Honvéd téri parkolóházban, nem tudom. Én a cikk témájára reflektáltam, vagyis a napközbeni kihasználtságnál maradtam, mert csimre, azt írta, hogy nem a kelemen utcán kellett volna parkolnia., hanem a két utcasarokra levő parkolóházban. és erre írtam, hogy napközben a cikk által megjelölt helytől valójában nem 2 sarok a parkolóház, hanem sokkal több, mert el kell autózni a Vitéz utcáig, majd hátulról az kocsival csak lépésben autózható Zászló utcán visszajönni, átevickélni a taxisokon, és csak utána lehet behajtani a parkolóházba. Ez sok. De persze lehet erre mondani, hogy kényelmes, meg lusta az autós, meghogy az autós a vécére is autóval tud menni. Ezért írtam le, hogy a bagoly mondja verébnek, mert pont ő hőbörgött a nagyállomás kerékpáros parkolója ügyében, annyit, hogy m,már kerékpárosok szóltak rájuk, hogy hallgassanak, mert nincs semmi baj az állomásbeli karékpártárolóval. Kikerestem neked az egyik cikket a témában, de több cikkben is hetekig folytatta a magán háborúját a hülyeséggel

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tilosban_parkolnak_a_nagyallomasnal/2259352/”
 • 52. okz63 2013. október 10. 18:31
  „50. kispacni 2013.10.10. 16:17
  "Tudom olvastam, és azt is, hogy nem hitte el (amikro rákérdezett, hogy honnan veszed, hogy nincs nyitva)."

  Az a gáz, hogy az ő köreikben divat lett fikázni az autósokat a kihasználatlan parkolóházakkal, de az Arany János utcai továbbra sem tölti be egy rugalmasan használható parkolóház szerepét, a Honvéd térit meg már én is használtam, de csak akkor, ha éppen ott volt a közelben dolgom. Kicsit macerásabb, mint a városban bárhol leállva küldeni egy sms-t, de azért használható.

  Csak éppen tényleg akkor nem működik, amikor sok környékbeli, aki esetleg nem szeretné az utcán hagyni napjaink divatossá vált vandalizmusa miatt, hanem nyugodtabb lenne, ha esetleg egy bekamerázott parkolóházban állna éjszaka is, ahol rongálás esetén visszanézhető, hogy ki tette, nem beszélve a rendszeresen posztoló portásról, aki esetleg ha hallaná is néha, mi történik bent, hamarabb tudna intézkedni. Lehet sokan szívesen váltanának rá havi vagy éves bérletet is.”
 • 51. okz63 2013. október 10. 18:24
  „49. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013.10.10. 16:07
  "Platós Ifával nehéz is."
  Nagyot mondtál, öblíts! Szerinted itt kinek van platós IFA teherautója? :-D”
 • 50. kispacni 2013. október 10. 16:17
  „48.

  Tudom olvastam, és azt is, hogy nem hitte el (amikro rákérdezett, hogy honnan veszed, hogy nincs nyitva).
  Amugy szerintem azzal még éppenséggel nem volna gond hioszen pont napközben volna jó, ha minél többen használnák a nevezett parkolóházat, ugyanis este hét után alig parkolnak ott a Kelemen utcában, és akkor sok hely van, és még a tapasztalatlan sofőrök is ugy állnának meg, hogy nem lóg be a kocsi a sínre (bár persze ez sem feltétlenül igaz, tudjuk). Szóval véleményem szerint este hét után nem annyira hiányzik a parkolóház, és nagyon hétvégén sem, de azt, hogy munkanap napközben alig használják az tényleg luxus. ÉS hogy miért van ez? szerintem nagy mértékben a rosszul tervezett megközelíthetősége miatt.
  Komoly hiba, hogy a Honvéd téri parkolóház nagyon nehezen megközelíthető. Kb egy órája jártam ma is arra, és egy taxis most a sorompó előtt behajtón parkolt, ugy, hogy alig lehetett volna tőle behajtani a parklóházba. ismert, hogy Honvéd tér Zászló utvai oldalán a mindkét oldan parkoló autóktól alig lehet haladni, szóval az Aradi vértanúk ter felől tényleg ahsználhatalna napközben a parkolóház. De ezt egy kerékpáros sosem fogja elhinni, és csak annyit jegyez meg, hogy a az autós kényelmes bunkó, aki csak autóval tud még a klotyóra ismenni.

  És erre írtam a nagyállomási példát, mert azt azóta sem tudom lenyelni. Amikor előszőr olvastam tényleg azt hittem, hogy valahová az épület mögé dugtál el a kerékpártárolót., ezért kimentem megnézni és egyszerűen nem hittem el, hogy ezért szólt. de persze, amikor mi autosók leírtuk, hogy gyakorlatilag nincsen parkoló, akkor megint lehülyéztek, pedig így van. Egy olyan állomáson, amely kívül fekszi a parklózónán, és ahová azért az utasok jelentős része csomagokkal megy. Az épülettel szembe fekvő parkoló használhatatlanul keskeny. Tudom, lehetne erre mondani, hogy meg kell tanulni vezetni, de megnézném egy nap csimrét vagy ifjabb nagyot, hogyan áll be, amikor mondjuk a sor közepén egy vagy két autónyi szabd hely van.”
 • 49. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 10. 16:07
  „46. okz63
  "Special én nem tudnék ott (sem) parkolni. ;-)"
  Platós Ifával nehéz is.”
 • 48. okz63 2013. október 10. 14:00
  „47. kispacni 2013.10.10. 12:16
  "10 alatt kérded miért nem parkolnak a kocsik a Honvéd téri parkolóba.
  Válaszoltam, mert a két fontos érkezési irány egyikéből gyakorlatilag megközelíthetetlen lett."

  És én is válaszoltam neki, hogy gyakorlatilag este 7-től reggel 7-ig, illetve hétvégén totál zárva is van. ;-)”
 • 47. kispacni 2013. október 10. 12:16
  „34.

  Szerintem meg te nem érted amit írok. 10 alatt kérded miért nem parkolnak a kocsik a Honvéd téri parkolóba. Válaszoltam, mert a két fontos érkezési irány egyikéből gyakorlatilag megközelíthetetlen lett. Gyakorlatilag csak a Dugó téri körforgalom felől tud behajtani, anékül, hoyg egy plusz 500 méteres kerülőt tegyen meg. Persze írhatod, hogy akkor rohadtul kényelmes az autós. Igen, de akkor mi vagy te ha neked rohadtul kényelmetlen 30 métert sétálni a Nagyállomáson.
  Emlékszem kifejezetten azt írtad, hoyg elmegy a kedved a kerékpározástól ha a Nagyállomási parkolóra gondolsz. Mi ez hanm ostoba értelmetlen nagyképűség. Ahová te a kerékpártárolót elképzelted egy szép pihenőpadot alakítottak ki a csobogóval menj el arra nyáron, és nézd meg miylen sokszor pihennek ott emberek, és játszanak gyerekek. És basszus kulcs, ha az plusz plusz 10 méter neked lehetetlen feladat, akkor nemvagy környezttudatos kerékpáros, hanem csak egy kényelmes ficsúr. Nem véletlen, amikor ott veretd a nyálad annál a cikknél, hogy te hogy fel vagy háborodva, a kerékpártároló matt, akkor több kerékpáros is rádszólt, hogy hagyd már abba a höbőrgést a kerékpártaroló miatt, mert őket kicsit sem zaavrja, és csak miatatd utálja itt a legtöbb csettelő a kerépároskkat, hogy iylen marhaság miatt prüszkölsz.

  Ha lebontják a New Jersey elemet, és letérőt alakítanak majd ki az SZtk felől is, lehet több autós veszi majd igénybe. Hangsúlyozom, hogy csak LEHET, persze nem biztos. minden el van ott cseszve. Tök értelmetlenül ott van a TAXI droszt, és már olyat is láttam, hogy a taxisok elállták a bejárót a sorompó előtt. Szóval az a parkolóház is rosszul lett megtervezve, és kialakítva. Egy fokkal jobb csak mint az Arany János utcai.

  Hol írtam, hogy te rakattad oda a New Jersei elemet. Seholsem. Azt is elhiszem, hogy még te is feleslegesnek tartod.

  De.

  Ott vannak, és gyakorlatilag ennek eredményeképpen nem lehet behajtani a a parkolóházba az Aradi vértanúk tere felől, és akkor csodálkozunk, csodálkozol, hogy a kényelmes autós nem hajt be a parkolóházba. Ez volt a kérdésed a 10-es posztodnál. szerintem válaszoltam. Azért mert gyakorlatilag megközelíthetetlen egy irányból. Azok aki arról az irányból jönnének, mint pl a cikk autósa ezért inkább az utcán parkol. Hogy nem tanult meg parkolni az tény. Büntessék meg érte. Nem kicsit. nagyon. Én elismerem, hogy a fäxom tele van olyan úrvezetőkkel aki gyakorlatilag ugy parkolnak, hogy le<moderálva>ják a többieket, és csíkra parkoló állnak, vagy ferdén állnak be és 2 vagy akár 3 autónyi helylet foglalnak el. Én a Rerrichen amikor megállok, mindig 2x körüljárom megállás után az autómat, hogy ellenőrizzem, tényleg annyi helyet foglalok el, hogy más is be tudjon állni. Ez mostanában pl ott nem is olyan egyzserű, mert rosszul vannak felfestve a parkolóhelyek egy éve, amikor kialakították a Rerrich Béla téren a tök feleslges 3 egyetemi rokkant parkolóhelyet, és azóta ott állnak gyakorlatilag szinte mindig 100 %-asn kihasználatlanul.”
 • 46. okz63 2013. október 10. 07:39
  „34. CsImre 2013.10.08. 20:44
  "Azt honnan veszed, hogy 19-től 7-ig zárva van?"
  Mivel a korábbi infok a netről származnak, tegnap kiszálltam ott a kocsiból és meg is néztem élőben, de az is csak engem igazolt. A Honvéd Téri Tisza Parkolóház hétfőtől péntekig 07-19 óráig van csak nyitva, illetve hétvégén totál zárva. Szerinted ez milyen alternatíva lehet a környéken lakóknak? Ha már tényleg érdekelt vagy benne - mondjuk ezen jót nevettem - akkor változtass ezen, mert különben beégsz itt a fikázásaiddal ezzel kapcsolatban (is) ;-)

  Ja, és megnéztem az Arany János utcait is, az igaz, non-stop üzemben dolgozik, mivel automata.
  No de olvassuk csak el a feltételeket:

  A parkolásban az alábbi korlátozások vannak:
  Gépjármű: maximális hossza: 5 méter
  maximális szélessége: 1,90 méter
  maximális magassága: 1,60 méter
  maximális súlya: 2 tonna

  Special én nem tudnék ott (sem) parkolni. ;-)”
 • 45. okz63 2013. október 10. 05:50
  „44. kormoska 2013.10.09. 21:55
  "City Spar.....,a 71,60 stb busz megállója körül nézelődj,ma is ott vásároltam:-)"
  Bocsesz, én nem járok oda, azt hittem, hogy a Match-ra gondolsz, ami már bezárt.

  Ezek szerint már látod,hogy egy büntivel legtöbbször nem érik be a szervek:-(
  Pont azért másoltam be, mert láttam, hogy változhatott a jogszabály.”
 • 44. kormoska 2013. október 09. 21:55
  „40,okz

  City Spar.....,a 71,60 stb busz megállója körül nézelődj,ma is ott vásároltam:-)

  "díj nem tartalmazza a tilos elhelyezésért kiszabásra kerülő bírságot, melyet a Közterület- felügyelet utólag postán küld ki!..."
  Ezek szerint már látod,hogy egy büntivel legtöbbször nem érik be a szervek:-(”
 • 43. okz63 2013. október 09. 20:05
  „42. vélemény 2013.10.09. 16:00
  "Tárolási és egyéb költség nincs?"
  Ha nem keresed, akkor van, de miből gondolod, hogy a tulaj még nem aznap ment kiváltani?”
 • 42. vélemény 2013. október 09. 16:00
  „23. okz63
  "Szerintem a Cliós sofőr jól megjegyzi ezt a napot,miután vagy 25 darab ezresért visszakapta a kocsiját!"

  Egyébként nincs annyi a költsége:
  Elszállítási költség: személygépjármű, motorkerékpár, segédmotor-kerékpár 17.250 Ft+ÁFA
  - Ez eleve 21.900 Ft
  Tárolási és egyéb költség nincs?”
 • 41. vélemény 2013. október 09. 15:44
  „Szőke nős az autó és a beállás is. :)”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a stoptáblánál

Az idős hölgy szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett Makón. Tovább olvasom