Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Kivirágzott a kerítés töve a Szabadkai úton - az élet nem művészfilm, ne dobják el a zacskókat!

A tavaszi napsütésben messziről úgy tűnik, mintha ragyogó fehér virágok nyílnának a volt tankertészet drótkerítésének tövében. Közelről undorító. Ne dobják el a nejlonzacskókat!
Évről évre, sőt, napról napra visszatérő probléma a Szabadkai út egy részének állapota. A közeli üzletláncokban megvásárolt termékek csomagolása rendszeresen a drótkerítés tövében végzi, rengeteg műanyag zacskóval együtt. Hiába takarítják össze, pár nap múlva mintha mi sem történt volna, ugyanolyan a helyzet. Sőt, egy ideig illegális hulladéklerakónak is használták a temetőtől a tankertészet végéig tartó útszakaszt - mivel lakóházak ezen a szakaszon nincsenek, kisebbnek gondolhatták a lebukás kockázatát. Volt, hogy véres hulladékot sodort a szél napokig - követtük az útját. Most "csak" annyi a baj, hogy messziről úgy látni, kivirágzott valami végig a kerítés tövében, de közelről sajnos kiderül, hogy a műanyag zacskók akadnak meg a kerítésen.

Emlékszünk az Amerikai szépség című Oscar-díjas film nejlonzacskós jelenetére? Ha nem, átismételjük.
 

Amennyiben művészi megfontolásból eresztik el az üzletek előtt elegáns mozdulattal a nejlonzacskókat, hogy táncoljanak, mint egy játszani vágyó kisgyerek, kérjük, ne tegyék! A Szabadkai úti kerítés az első, ami megfogja a szabadon szálló zacskókat, arra nyilván nincs kapacitás, hogy minden áldott nap takarítsanak ezen a szakaszon. Kérjük, találják meg a szemeteseket! Ha meg nem találunk, akár otthon is kidobhatjuk a zacskót, a csokipapírt. Mert hever szanaszét sok csokipapír is, amiben az az elkeserítő, hogy a villamosmegálló tiszta, és a kukában bőven lenne még hely.

Egyébként a szemetelőknek joguk van tudni, hogy a döntéshozók azt fontolgatják: bűncselekmény lesz a köztéri szemételhelyezés. Korábbi cikkünkben a szociálpszichológus rávilágított: a nem szemetelés az, ami tanulási folyamat, a szocializáció része. A szemetelés pedig ösztönös: megszabadulni attól, amire már nincs szükségünk, méghozzá a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben. Ha nem foglalkozunk vele, hogy a saját portánkon kívül minden csupa szemét - mert a szemetelők nagy részének nem úgy néz ki az udvara, mint az utca, ahol eldobálja a hulladékot -, a gyerekeinket sem fogja érdekelni. Ha pedig mi is csak úgy eldobjuk azt, ami már nem kell, jó eséllyel ők is ezt teszik majd. Elrettentő példaként itt utánanézhetnek, mennyi idő alatt bomlanak le az általunk használt anyagok a környezetben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárasztotta a víz a baktói kiskertek egy részét - fotók

Elárasztotta a víz a baktói kiskertek egy részét - fotók
Olvasónk, Szécsi Róbert jelezte, hogy hatalmas területen áll víz alatt a Pihenő utca a baktói… Tovább olvasom