Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A súlytalanságban növekszik az asztronauták testhőmérséklete

A súlytalanságban jelentősen megnövekszik az asztronauták testhőmérséklete. Ennek fő oka, hogy az izzadság a világűrben nem párolog olyan jól, mint a Földön - állapították meg német kutatók.
A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatóinak csütörtöki közleménye szerint a világűrben az asztronauták testhőmérséklete nyugalmi állapotban is 38 Celsius-fokos, tehát egy fokkal a normál érték felett van. Sporttevékenység hatására pedig gyakran 40 Celsius-fok fölé is emelkedik.  

Hanns-Christian Gunga, a pszichológiai intézet kutatója és kollégái a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinál homlokra helyezett érzékelők segítségével az úgynevezett maghőmérsékletet, az agy és a belső szervek hőmérsékletét vizsgálták.    

Rájöttek, hogy a hőmérséklet nem hirtelen emelkedik meg, hanem a test másfél hónapon át állandóan melegszik, míg beáll 38 Celsius-fokra.  

"A test a súlytalanságban nem tud megszabadulni a felesleges hőtől" - mondta Gunga. A súlytalanság megnehezíti a test és környezete közötti hőcserét. Az izzadság kevésbé párolog el, mint a Földön, emiatt a test az edzések alkalmával az űrben különösen gyorsan túlhevül.  

A test maghőmérsékletének erős ingadozásai a kutatók szerint befolyásolhatják a fizikai és mentális teljesítőképességet és akár életveszélyesek is lehetnek.  

A kutatók szerint az új ismeretek alapján javíthatják a jövőbeli hosszú távú űrutazásokon részt vevő asztronauták egészségi állapotát.  

A szakértők eredményeiket a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcezer földrengést észleltek 2017-ban Chilében

Több mint nyolcezer földrengést észleltek 2017-ban Chilében
Több mint nyolcezer földrengést jegyeztek fel 2017-ben Chilében, de egyik földmozgás sem okozott… Tovább olvasom