Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Milyen lesz Obamával a világ?

Mit várhat a világ, Európa, Magyarország az üstökösszerűen felemelkedő politikustól, az Egyesült Államok első afroamerikai származású elnökétől, Barack Obamától?

Hope! Remény! Ez volt az egyik jelszava az Obama-kampánynak, melynek végén szinte a remény szinonimája lett Barack Obama, akit rekordszámú szavazó akarata nyomán a győzelemhez szükségesnél jóval több elektor választott az Amerikai Egyesület Államok 44. elnökévé.

Földcsuszamlásszerűen lódult meg a politikába belefáradt és új sztárra éhes amerikai társadalom. Barack Obama győzelméhez rengeteg tényező hozzájárult – az iraki helyzettől az ingatlanpiaci válságon át a vetélytárs, a republikánus John McCain rosszul kiválasztott alelnökjelöltjéig, Sarah Palinig, aki azt sem tudta, hogy Afrika nem egy ország, hanem egy földrész.

Példátlan módon maga mögé tudta állítani a fiatalokat – köztük is az első választókat –, valamint az afroamerikai szavazókat. Ezek a voksolók azok, akik nemcsak a myBO.com-on, hanem a YouTube-on és számos más közösségi oldalon mozgósították az ott lévőket – fogalmaz a hvg.hu. De mások is mondják: Obama végső sikerét az internetnek köszönheti.

A világ megváltozik feliratú plakáton Barack Obama látható – Rómában is. Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia
A világ megváltozik feliratú plakáton Barack Obama látható – Rómában is.
Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

„A frissen megválasztott elnök netbarát imidzséből és az újmédia-fetisiszta elemzők vonatkozó okfejtéseiből úgy tűnik, mintha Obama lenne a politika Neója, a kiválasztott, aki látja a Mátrixot, akinek a legelvetemültebb bloggerek is a tenyeréből esznek, aki küldött már e-mailt egynél több címzettnek, aki ujja köré csavarta a Szilícium-völgyet" – olvassuk az index.hu-n.

Történelmi jelzők

Nem fukarkodnak a történelmi jelzőkkel az elemzők. Történelmi mértékkel mérve viszonylag nagyon rövid idő alatt ment végbe jelentős változás az Egyesült Államokban a faji megkülönböztetés kérdésében – hangsúlyozza Simai Mihály akadémikus. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai szélsőséges, radikális elemek az Egyesült Államok egyes részein még mindig aktívak, ezért az elkövetkező időszak nagyon kemény erőpróba lesz az amerikai rendszer számára.

George Bush amerikai elnök úgy fogalmazott: „minden amerikai büszke lehet a történelmi választásra". Leszögezte: a kampány véget ért, és az Egyesült Államok egységes nemzetként lép előre. Washingtonban változások lesznek, de az amerikai kormány továbbra is ellátja legfontosabb feladatát, az amerikai nép védelmét. Bush közölte, hogy mostantól fogva mandátumának végéig, 2009. január 20-áig minden döntéséről értesíti Obamát. Az Egyesült Államok felderítő szervezeteinek vezetőitől már csütörtöktől fogva szigorúan bizalmas tájékoztatásokat kap.

Új Gorbacsov, nem Messiás

A liberalizmustól a neoszocializmus felé fordítja a világ fejlődését Barack Obama amerikai elnökké választása – véli Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajkonszern börtönben lévő volt főrészvényese. A Vedomosztyi című orosz lapban megjelent terjedelmes írásában kijelenti: Obama az amerikai választók számára sok tekintetben az átalakítás megtestesítője, bizonyos mértékben a nyolcvanas évek szovjet Mihail Gorbacsovja mai amerikai analógiájának tekinthető.

Elkezdődtek a hétköznapok: Barack Obama és a felesége, Michelle asszony távozik lányuk iskolájának szülői értekezletéről. MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais
Elkezdődtek a hétköznapok: Barack Obama és a felesége, Michelle asszony távozik lányuk iskolájának szülői értekezletéről.
MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Az amerikaiaknak biztonságot nyújtani! Ez lesz Obama első dolga, és nem az, hogy a külvilág kedvében járjon – fogalmaz kommentárjában a londoni Királyi Külügyi Intézet igazgatója. Robin Niblett szerint az elmúlt hónapokban elmélyült gazdasági válság megnehezíti, hogy Obama új nemzetközi kezdeményezéseket tegyen például Afganisztánban, Iránban, a közel-keleti békefolyamat és az éghajlatváltozás ügyében, és általában mindazon kérdésben, amely az európaiak kívánságlistáján szerepel.

Nehéz gazdasági helyzetet örököl Barack Obama, és a demokrata adminisztráció, a gazdaság jövőre a legjobb esetben is csak stagnálni fog, és miközben takarékosságra volna szükség, Obama választói a körülmények gyors javulását várják – összegezték a helyzetet az MTI által megkérdezett szakértők.

Változást! Ezt hangsúlyozta kampányában Barack Obama. Ám a fordulat nagyon nehezen képzelhető el rövid távon – véli Simai Mihály. Az Amerika-szakértő akadémikus szerint a kampány alapján nem lehet megmondani, hogy melyek lesznek az új elnök első lépései.

A januárban hatalomra kerülő adminisztráció a pénzügyi problémák mellett az egészségügyi rendszer rendbetételét is megörökölte elődjétől, miközben az adót is csökkentené.

Levél a magyaroknak

Az Egyesült Államok és Európa kapcsolata a nagy nemzetközi cégeknek köszönhetően rendkívül erős, ez az Obama-korszakban sem változik. A gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokban sem várható változás, hacsak nem enged a protekcionizmust követelő – és az Obama-kampányt támogató – csoportok nyomásának – húzta alá a privatbankar.hu-n is megjelent elemzésében az akadémikus.

Obama int.
Obama int.

„Amerika sok kihívással fog szembenézni a következő néhány évben, és szeretném, ha szorosabb stratégiai viszony lenne országunk és Magyarország között" – olvasható az Obama által aláírt levélben, melyben az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) kérdőívére válaszolt még elnökjelöltként. Úgy fogalmazott, hogy „az országainkat összekötő közös érdekekre és értékekre építve tovább erősíthetjük a demokratikus intézményeket Kelet-Közép-Európában". Válaszában azt írta: „közösen tekintélyt szerezhetünk az emberi és kisebbségi jogoknak a térségben és az egész világon" – tájékoztatta az MTI-t Frank Koszorús, az AHF társelnöke .

„Amerika valódi géniusza és ereje, hogy képes megváltozni – hangsúlyozta megválasztását követően Obama. – Nagy reményeket kell támasszon mindaz, amit eddig elértünk és amit holnap fogunk elérni. Ha olyanokkal találkozunk, akik cinizmust és kétségeket szeretnének bennünk támasztani és ismét elhitetni velünk, hogy nem lehet, válaszunk csak egy lehet: yes we can!"

Kenyai gyökerek

Barack Obama Honoluluban született 1961. augusztus 4-én Stanley Ann Dunham és idősebb Barack Obama gyermekeként. Apja a kenyai Alegóban született, majd közgazdaságtant tanult a Harvard Egyetemen. Anyja a kansasi Wichitából származott. A szülők a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást, és a szigeten is házasodtak össze, mivel a házasság az USA egyes részein ekkor még nem volt megengedett fehérek és feketék között. 1963-ban elváltak. Barack az anyjával Indonéziába költözött, majd 1971-ben visszatért Hawaiira, ahol nagyanyja neveltel. Obama a Columbia Egyetemen és a Harvardon végzett. Mielőtt a szenátusba választották, dolgozott polgárjogi ügyvédként, a Chicagói Egyetem jogi karán tanárként, és volt képviselő is az illinois-i szenátusban.

Michelle Obama az első fekete first lady.
Michelle Obama az első fekete first lady.

Fekete first lady

Michelle Obama az első fekete first lady. „Modern, posztfeminista, független, okos, magabiztos és annyira normális, hogy az már szinte arcpirító" – írják róla az amerikai lapok. Barack Obama vitte reflektorfénybe asszonyát, aki 1964-ben Chicagóban Michelle Robinson néven született. A jogász végzettségű Michelle 1992-ben kötött házasságot Obamával, majd 1998-ban és 2001-ben megszületett két közös lányuk, Malia Ann és Natasha. Michelle a kampány alatt végig férje mellett állt, és támogatta őt, de gyermekeit sem hanyagolta el, a kampánynapok közé szigorúan családi estéket is beiktatott. A háziasszonyt és családanyát övező figyelem része, hogy gardróbját is nagyító alá teszik. Például a cotcot.hu szerint a 182 centi magas Michelle-nek sokféle elvárásnak kell megfelelnie: az emberek szeretnék, ha egy elnökfelséghez illően konzervatív, de újító is lenne, miközben szettjein érzékelhető legyen saját stílusa és személyisége.

Olvasóink írták

 • 3. Zúzmó 2008. november 08. 10:46
  „Nem vagyok rasszista. Nekem egy fekte amerikai elnök láttán az jut eszembe, hogy mindjárt itt a világváge. Jön egy aszteroida, egy világjárvány, egy földrengés, vagy bármi...eddig ilyen csak katasztrófafilmeken volt:)))”
 • 2. hekaté 2008. november 08. 10:11
  „Neki is csak a tőke diktál, mint az eddigi amerikai elnököknek. Széllel szemben ő sem tud.../persze nagyon leegyszerűsítve a dolgokat/.”
 • 1. Mr. X 2008. november 08. 09:06
  „Számomra is nagyon szimpatikus Obama. Én is rá szavaztam volna, ha amerikai lennék. Valahogy úgy vagyok vele, mint a mesebeli legkisebb királyfival, aki kiállja a legnagyobb próbákat és elnyeri jutalmát. Nagyon tehetséges, igazi politikusi alkat és valóban, abszolút vert helyzetből nyert.
  Egy valamire azonban nagyon oda kell figyelni és ezt most borítékolom: olyan mérhetetlen vele szemben az elvárás, amelynek megfelelni nem fog tudni. Sem ő, sem más. Az emberek ott is, nálunk is csodákra várnak.
  Emberektől!
  Ez a kiégett világ valójában Istent keresi, csak pótszerekhez fordul. Vannak politikusok, akikben reménykednek, miközben Istentől kellene várnunk bármit is.
  Persze Isten meg tudja áldani a politikusokat is. Azokat, akik vele élő kapcsolatban vannak. Obama talán hívő. Én ebben bízom.
  Jó lenne már Magyarországon is egy olyan politikus, akire felnézhetnénk, aki nem gyűlölködik, nem szapulja a másikat, hanem SZOLGÁL!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-szlovák falfirka- és névtáblaháború

"Gázba a hunokkal, Dunába a magyarokkal!" - ezt festették az érsekújvári magyar iskola falára.… Tovább olvasom