Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Túl sok szex miatt került a kihalás szélére két erszényes állatfaj

Annyit szexelnek a hímek, hogy gyakorlatilag abba halnak bele.
Veszélyeztetett fajjá nyilvánítottak Ausztráliában két erszényes fajt, amelynek hímjei belepusztulnak a túl sok párzásba. A 2013-ban Queensland állam magasabban fekvő, csapadékosabb térségeiben felfedezett ezüstfejű antechinus és a 2014-ben felfedezett feketefarkú antechinus öngyilkos párzási szokásairól, 14 órán át tartó szexuális aktusairól vált közismertté.

A klímaváltozás, élőhelyeik elvesztése, a betegségek szintén veszélyeztetik az erszényesnyestfélék családjába tartozó kistestű ragadozófajt, és tudósok attól tartanak, hogy hamarosan kihalhat.

Eszeveszettek, egyik párzásból a másikba esnek, és az aktus maga órákig eltarthat, ami nagyon fárasztó. A teljesen egészséges hímek a szemünk láttára elhullanak az évente kéthetes párzási időszakban a dél félteke egy kietlen térségében.

- mondta Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem emlőskutatója. A túl sok szex miatt és a riválisokkal vívott harcban az állatok szervezetében túl sok tesztoszteron hormon termelődik, ami megakadályozza, hogy egy stresszhormon kikapcsolódjon, és ezáltal megsemmisülnek szerveik, és elpusztulnak.

A végén már olyanok, mint a sétáló halottak.

- magyarázta Baker. Hozzátette: "láttam őket botorkálni napközben - holott általában éjszakai állatok - nőstényeket keresve, testük számos része vérzett, szőrük kihullott". Míg a nőstények életkora általában két év, a hímek elpusztulnak még az első születésnapjuk előtt. A nőstények több mint fele egyszer fial, 6-14 kicsinyet hozva világra.

Queensland három térségében élnek ezek a fajok, a becslések szerin populációjuk kevesebb mint 250 hím és nőstény. Baker, aki részt vett mindkét faj felfedezésében, úgy véli, hogy a populáció tízszer nagyobb lehetett egy évtizede. Baker és kutatócsoportja verseny fut az idővel újabb populáció felkutatására, hogy tanulmányozhassák, miként lehetne megvédeni az antechinusok élőhelyeit és megmenteni a fajokat.

Kettős tragédia, hogy miközben csak a közelmúltban fedeztük fel őket, elveszíthetjük ezeket az erszényeseket Ausztráliában, ahol a legmagasabb az emlősök kihalásának az aránya a Földön.

- tette hozzá a tudós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A slágerek sikerének titkát kutatják

A slágerek sikerének titkát kutatják
A slágerek sikerének titkát vizsgálta a Kaliforniai Egyetem: a slágerlisták legsikeresebb dalait… Tovább olvasom